image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Sernikobrownie to doskonałe połączenie wilgotnego sernika z owocami oraz mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta. Niebo w gębie! Na blogu są też wersje na sernikobrownie z wiśniami i sernikobrwonie z malinami – nie wiem, które lepsze :). Spróbujcie i dajcie znać.

Sernikobrownie z owocami leśnymi

200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
400 g twarogu sernikowego
300 g cukru pudru
5 jajek
200 g masła
110 g mąki pszennej tortowej
100-200 g owoców leśnych świeżych lub mrożonych
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na bok.
Twaróg wymieszać ze 100 g cukru pudru i 2 jajkami.
Masło utrzeć na puch z pozostałą częścią 200 g cukru pudru.
Wbijać kolejno 3 jajka i miksować.
Wlać czekoladę i porządnie zmiksować.
Mąkę przesiać przez sito i szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta.
Gotowe ciasto (zostawić 3 łyżki ciasta) przelać do blaszki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wylać masę sernikową, a z pozostałego ciasta zrobić kleksy (można je rozmieszać np. wykałaczką robiąc zawijasy).
Wierzch posypać zmrożonymi owocami leśnymi.
Piec przez 50 minut w temp. 175 stopni – po tym czasie wbić patyczek, jeśli będzie mokry dopiekać jeszcze ciasto przez 10 minut.

3 Replies to “Sernikobrownie z owocami leśnymi”

  1. 4 Mity O Domowym Wypieku Chleba says: 23 maja 2016 at 17:45

    Ach… sernik. Już wiem, co zjem sobie do kawy w długi weekend. 😉

  2. gin says: 24 maja 2016 at 17:28

    Zjadłabym sobie 🙂

  3. Teresa S says: 28 maja 2016 at 13:57

    wygląda cudownie zapraszam na nowo powstałego bloga pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.