image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Trwa sezon grillowy, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na proste szaszłyki z kurczaka, które marynuję w jogurcie i ketchupie Pudliszki – mięso jest delikatne o mocno pomidorowym aromacie, bo ketchup Pudliszki zawiera aż 190 g pomidorów na 100 g produktu (bogactwo likopenu, który zapobiega nowotworom i  chorobom serca). Okazuje się też, że pierwszy ketchup został wyprodukowany przez Pudliszki w latach 20. 
Szaszłyki z kurczaka podałam z nietypową, wytrawną konfiturą z rabarbaru i cebuli, czyli chutneyem. Chutney idealnie pasuje do grillowanego mięsa, a że mamy sezon na rabarbar warto go przyrządzić. Polecam też:
Szaszłyki z kurczaka z chutneyem rabarbarowym

 filet z piersi kurczaka (około pół kg)
duży jogurt naturalny
5 łyżek ketchupu łagodnego Pudliszki
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
chutney rabarbarowy:
2 gałązki rabarbaru
3 cebule
3/4 szklanki brązowego cukru
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki wody
płaska łyżeczka imbiru
szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
sól, czarny pieprz
Mięso pokroić na długie paseczki – można filety delikatnie rozbić.
Przygotować marynatę mieszając jogurt z ketchupem Pudliszki, słodką papryką, solą i pieprzem.
Do marynaty wrzucić mięso i zostawić na min. godzinę.
Przygotować chutney: rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.
Rabarbar razem z cukrem, pokrojoną w kostkę cebulką, octem balsamicznym i wodą wymieszać w rondlu i zacząć podgrzewać.
Gdy zawsze dodać przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, pieprz czarny i gotować jeszcze przez 15 minut – co jakiś czas mieszać. 
Przełożyć do słoiczka.
Na namoczonej wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać mięso formując fale.
Układać na grillu (z braku pogody użyłam elektryczny) i grillować po kilka minut z każdej strony.
Podawać z chutneyem rabarbarowym.

8 Replies to “Szaszłyki z kurczaka”

  1. Anna Piotrowska says: 20 maja 2014 at 07:07

    dobre na wyjazdy, 🙂 chętnie spróbuję zrobić 🙂

  2. wiki84 says: 22 maja 2014 at 13:27

    oj na pewno zarobię na przyszłego grilla:)

  3. SprawdzonyDrob.p says: 3 czerwca 2014 at 21:44

    Jakiego kurczaka kupujesz? Do tego typu przepisów to chyba ten lepszej jakości się nadaje 🙂

    1. Anonimowy says: 22 czerwca 2014 at 18:27

      Kurczak to kurczak

  4. Anonimowy says: 22 czerwca 2014 at 18:26

    Wszędzie ta ohydna Pudliszka, reklamujesz to okropieństwo czy jak?

    1. Dusia says: 22 czerwca 2014 at 19:47

      Wpisy są sponsorowane, oznaczone tagiem testowaniem. Smak ketchupu to kwestia gustu.

    2. Anonimowy says: 29 kwietnia 2015 at 15:53

      Moim zdaniem ketchup Pudliszki jest jednym z najlepszych, które są dostępne na rynku 😛

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.