Dzisiaj cała Polska kibicuje naszej drużynie na Euro 2016, dlatego przekazuję Wam przepis na patriotyczną biało-czerwoną tartę z polskimi truskawkami otuloną chmurką bezową. Tarta z truskawkami i bezą to niebo w gębie! Jeśli wolicie wytrawne przekąski to sięgnijcie po patriotyczną przekąskę z ciasta francuskiego.
Tarta z truskawkami i bezą
ciasto kruche:
200 g mąki krupczatki
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
żółtko
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
4-5 łyżek dżemu truskawkowego
300 g truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
beza:
3 białka
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Połączyć mąkę z cukrem pudrem, dodać plasterki zimnego masła i rozkruszyć masę między palcami na mokry piasek.
Dodać żółtko i wodę zagnieść całość, włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto (np. między dwoma papierami do pieczenia) i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm.
Wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 190 st.C.
Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto by nie wyrosło (np. fasolą, grochem, soczewicą, innym naczyniem lub monetami).
Piec przez 15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze kolejne 15 minut.
Wyjąć i środek tarty nasmarować dżemem truskawkowym.
Pokrojone truskawki na połówki i ćwiartki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wypełnić nimi tartę.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier po łyżce aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować i rozłożyć pianę na truskawkach.
Wypukłą częścią łyżki zrobimy stożki bezowe.
Piec przez 20 minut aż piana się zrumieni.
Kroić najlepiej zimną tartą, dzięki czemu truskawki nie będą wypływać.
remis 🙂 a tutaj daje 5:0 za przepis 🙂
Ja nie kibicuję, ale na tartę bym się skusiła 🙂
Ja zawsze stosuję groch do obciążania, a później używam go do np. zupy 😉 A ciasto wygląda naprawdę pysznie. Szczególnie ta beza na górze 🙂