Tiramisu truskawkowe
125 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki 30%
łyżka kakao
łyżka cukru pudru
kilkanaście biszkoptów okrągłych
2 łyżki likieru Baileys
frużelina lub konfitura truskawkowa
kilka truskawek
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Masę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zmiksować.
Na dno pucharka wyłożyć frużelinę truskawkową (przepis) lub inną konfiturę czy dżem truskawkowy.
Następnie wyłożyć białą masę serową, potem połamane biszkopty namoczone w likierze.
Owoce przykryć kakaową masę, a wierzch posypać pokruszonymi biszkoptami.
Deser zawsze pyszny 🙂
ja również wole takie rodzaje "tiramisu" niż klasyczne.. może to brzmi strasznie ale nie przepadam za klasycznym tiramisu, nie lubię alkoholu w ciastach.
mam tak samo, wreszcie ktoś kto nie lubi alkoholu w ciastkach, nie wierzę 🙂
za tradycyjną wersją nie przepadam, a ta wygląda smakowicie!
Super, muszę kiedyś zrobić 🙂
Uwielbiam taką truskawkową wersję;) Oj dawno już nie jadłam:) Pysznie wygląda! Pozdrawiam
przymierzałam się już do takiego tiramisu, ale jakoś nie doszło to u mnie do skutku. Twoje wygląda mega apetycznie!
a ja uwielbiam wszystkie wersje tiramisu 😀
bo uwielbiam wszystko co zawiera mascarpone:)
Dlaczego ja wcześniej nie widziałam tego różanego?! <333
Super deser! 🙂 Fajna alternatywa dla tradycyjnego tiramisu.
Ściskam cieplutko!