Czy wiedzieliście, że białka można mrozić? Jeżeli potrzebuję do jakiegoś przepisu tylko żółtek (np. kruche ciasteczka czy pączki) to mrożę w woreczkach lub pojemniczkach białka. Beza na takich odmrożonych białkach wychodzi jeszcze łatwiej.
Na koniec karnawału przygotowałam dla Was słynny tort dacquoise (czytamy”dakłas”). Polecam Wam też tort Pavlova z granatem, bezę z truskawkami i tartę cytrynową z bezą.

Tort dacquoise – beza z orzechami, daktylami i kremem kajmakowym

na 2 płaty bezowe:
  • 6 białek
  • 250 g cukru białego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść orzechów włoskich lub pekan
  • 4-6 posiekanych daktyli
na masę:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 lub 36 %
  • łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • garść orzechów włoskich lub pekan
  • 5-10 posiekanych daktyli
do dekoracji:
  • kakao
  • orzechy
  • daktyle
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 21 cm. Papier wyłożyć na dużą blachę do pieczenia albo dwie mniejsze. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, a w tym czasie ubić białka na sztywno w misie od miksera. Stopniowo, łyżka po łyżce, dosypywać cukier biały i trzcinowy aż masa będzie robić się gęsta i lśniąca. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, a następnie daktyle i orzechy i delikatnie wymieszać. Nałożyć bezę na zaznaczone na papierze okręgi. Włożyć bezę do nagrzanego piekarnika, a następnie zmniejszyć do 120 st.C. i piec przez 1,5 godziny. Beza powinno lekko się zarumienić – gdyby rumieniła się za mocno to należy przykryć ją folią spożywczą od góry. Zostawić bezę do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu rozpocząć od ubicia śmietany na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać krótko z masą kajmakową, a następnie dodać do tego ubitą śmietaną. Do masy dodać bakalie i wymieszać.
Wyłożyć pierwszy blat bezy na paterze, a na nim rozsmarować krem, przykryć drugim blatem. Tort dacquoise podajemy oprószony kakao i ozdobiony pozostałymi bakaliami.

7 Replies to “Tort dacquoise – beza z orzechami, daktylami i kremem kajmakowym”

  1. Nel says: 15 lutego 2018 at 12:51

    wow, nie zrobiłąbym takiego

    1. Dusia says: 17 lutego 2018 at 08:55

      zrobiłabyś, z moim przepisem się uda 🙂

  2. Anonimowy says: 15 lutego 2018 at 23:41

    Wspaniała, moja ulubiona beza. Piekę bardzo często.

    Nina

    1. Dusia says: 17 lutego 2018 at 08:55

      ja piekę rzadko, na wyjątkowe okazje, ale lubię bardzo

  3. Kalina says: 16 lutego 2018 at 11:12

    pyszności !

  4. Marysia says: 16 lutego 2018 at 15:37

    woow cudo

  5. Laura says: 17 lutego 2018 at 11:34

    kradnę przepis !!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.