Przepis na warzywa w sosie orzechowym smażone w woku z dodatkiem mleczka kokosowego poznałam kilka lat temu na life cookingu dla blogerek w jednej z trójmiejskich restauracji. Od dawna przepis ten chodził mi po głowie, ale dopiero teraz odważyłam się spróbować. Smak niespotykany, niecodzienny, inny, pyszny!
Spróbujcie też innych egzotycznych dań jak np. krewetki po tajsku, tajska zupa rybna, tajska zupa z krewetkami i kurczakiem.
Warzywa z woka w sosie orzechowym z mleczkiem kokosowym
2 cebule
2 ząbki czosnku
3-4 czerwone papryki
2-3 łyżki oleju ryżowego
3 łyżki masła orzechowego
pół puszki mleczka kokosowego
2 liście limonki kaffir
sól, pieprz, po pół łyżeczki kuminu, kurkumy
świeży tymianek i kolendra
+sos mojo ewentualnie
Cebulę pokroić w pióra, czosnek w płatki, a paprykę w paseczki.
Do woka wlać olej i na rozgrzany wrzucić cebulę z przyprawami, smażyć aż się zeszkli.
Dodać czosnek i paprykę.
Wrzucić masło orzechowe i wlać mleczko kokosowe.
Smażyć razem aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i wrzucić posiekaną kolendrę i tymianek (można dodać trochę sosu mojo do smaku).
Podawać ze świeżym tymiankiem na makaronie lub ryżu.
Bardzo smacznie zaprezentowane warzywka 🙂
Łał, wygląda na bardzo prosty przepis, składniki są do zdobycia – poza tym liściem limonki. Skąd to wziąć??? No i wygląda bardzo smakowicie. Super, że takie wege, choć może być też jako dodatek. Albo jako samodzielna sałatka, nie?
Coraz czesciej bywają w lidlu i biedronkach na mrożonkach, na pewno w kuchniach swiata sklepy w galeriach ze zdrowią zywnoscią też bywają 🙂
same w sobie jest bardzo dobre, do makaronu i ryżu
Uwielbiam warzywa w każdej formie 🙂