image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Czy Wy też tak macie, że jak wejdziecie do warzywniaka to nie możecie się zdecydować, co kupić? Stosuję wtedy metodę – bierz, co chcesz :). Warzywa przecież takie zdrowe, a sezonowe tak szybko się kończą. Ostatnio w moje ręce zielone szparagi i botwinka, to przygotowałam sobie w nowym pięknych garnuszkach sezonową zupę.

Emaliowane garnki – czy warto?

garnki emaliowe czy warto

Wyobrażacie sobie, że dotąd w mojej kuchni nie znajdował się ani jeden emaliowany garnek? Co prawda mam emaliowany, miętowy kubek na kakao, ale garnka żadnego! To musiało się zmienić! Zdziwiłam się bardzo pozytywnie, że Emalia Polska Pleszew ma w swojej ofercie piękne wzory stworzone przez projektantów. Wybrałam nowoczesny, choć dalej nieco rustykalny wzór – czarne i białe listki na szarym tle razem ze srebrnym rantem garnków wyglądają świetnie, ponadczasowo. Do wyboru macie kilka pojemności – zobaczcie tu.

Mam nadzieję, że wiecie jak ważne jest wspieranie naszych polskich i lokalnych producentów. Wiecie, co mnie zaskoczyło w garnkach z emalii?

  • odznaczają się wysoką kwasoodpornością (są idealne, dlatego do przygotowywania konfitur z owoców)
  • można je myć w zmywarce (myślałam stereotypowo, że dobra polska emalia nie udźwignie nowej technologii, a jednak się myliłam)
  • można je stosować na każdej kuchence (w tym na płycie indukcyjnej)
  • łatwo się czyszczą dzięki szklistej powłoce (nie wierzyłam! znowu się myliłam, można myć ręcznie gąbką z płynem do mycia lub wesprzeć się kwaskiem cytrynowym).

Co przygotowałam w moich nowych garnuszkach? #zasmakujradości

zupa ze szparagów i botwinki

Zupa z zielonych szparagów i botwinki

zupa ze szparagów i botwinki

składniki:

  • 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
  • pęczek młodej botwinki
  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka młodych ziemniaków
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • sok z połowy cytryny lub 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • do podania: ugotowane na twardo jajko
  • opcjonalnie: śmietanka do zabielenia

Jak zrobić zupę z botwinki i szparagów?

Liście botwinki pokroić w średniej wielkości kawałki. Łodyżki posiekaj na małe kawałki, a buraczki na jeszcze mniejszą kosteczkę.

Ziemniaki umyć, obrać lub zostawić wyszorowaną skórkę i pokroić na mniejsze kawałki.

Szparagom odłamać końcówki (złamią się same w dobrym miejscu – okoł 1/3 od końca), łodyżki pokroić na 1 cm kawałki, a kwiatostan zostawić w całości.

Do bulionu dodać ziemniaki oraz małe buraczki, gotować około 10 minut. Następnie dodać łodyżki botwinki i szparagów, zostawić zupę na kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać liście botwinki i kwiatostany szparagów, gotować już krótko maks. 5 minut. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę można zabielić śmietanką, świetnie będzie tu pasował koperek oraz ugotowane na twardo jajko.

zupa  z botwinki i szparagólw

Wszystkie moje przepisy ze szparagami zebrane są tu.

Zajrzyj do mnie na FB i Instagram!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.