Sezon letni w pełni, więc postanowiłam zachować w słoiku na dłużej borówki. Konfitura z borówki amerykańskiej jest wspaniała do naleśników i gofrów, z domowym chlebem, ale jestem przekonana, że też będzie pasować z serami.
Sezon letni w pełni, więc postanowiłam zachować w słoiku na dłużej borówki. Konfitura z borówki amerykańskiej jest wspaniała do naleśników i gofrów, z domowym chlebem, ale jestem przekonana, że też będzie pasować z serami.
Raz w roku nie mogę sobie również odmówić jako Gdańszczanka przejścia przez Jarmark Dominikański. Dla turystów jest to naprawdę nie lada atrakcja, dlatego dopisuję Jarmark Dominikański do kategorii "co zobaczyć w Gdańsku". Z roku na rok coraz bardziej dba się o jakość wystawców. Promuje się rękodzieło, małe manufaktury oraz regionalne jedzenie. Nie brakuje też kuchni świata. Co w tym roku możecie zobaczyć na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku?
W tym roku nastąpiło istne jagodziankowe szaleństwo! Trochę się do tego przyczyniłam, a trochę ten cały szał jest w związku z sezonowością tych owoców. Podobne szały są na pączki w Tłusty Czwartek, czy na rogale marcińskie w listopadzie. Dla mnie jagodzianki to taki wypiek wakacyjny i kojarzy mi się z plażowaniem, kiedy to musiała być jagodzianka na przekąskę zabierana na plażę.
Włoska kuchnia, kto jej nie lubi? Ombrello poznaliśmy w trakcie epidemii, podczas dowozów, a te dowozy zawsze były przepyszne. Wiedziałam, że kiedy trafimy na miejsce będzie jeszcze pyszniej! Domowe makarony i najlepsze carpaccio wołowe w Trójmieście? To właśnie tu.
Kiedy w pełni otworzyli gastronomię, a ja akurat tego dnia miałam wolny dzień, to wiedziałam, że chcę na początku przetestować jakieś śniadanie. Nie było to łatwe zadanie, bo gastronomia z dnia na dzień się dowiedziała o otwarciu, nie wszystko było gotowe, a ja też chciałam odwiedzić nowe miejsce. I tak wpadło mi w oko menu od Mariacka 1 w Gdańsku.
Na mojej grupie na fb "gdzie zjeść w Trójmieście", co jakiś czas pojawiają się pytania, gdzie zjeść coś w Trójmieście po godz. 22, dlatego postanowiłam przygotować Wam ten spis. Miejcie na uwadze jednak, że restauracje mogą zmienić te godziny, więc wcześniej porównajcie sobie te info z informacjami na ich stronie.
Przyznam Wam się, że ja to kocham wielką miłością sernik mojej mamy na serkach homogenizowanych (o ten), ale trzeba się rozwijać, trzeba walczyć ze swoją niecierpliwością do deserów na zimno, które muszą swoją odstać. I tak o to powstał ten serniczek z truskawkami.
Czy tak szalone wariacje kulinarnie mogą się udać w kurorcie, jakim jest Sopot? Trzeba przyznać, że szliśmy pełni obaw, czy nam się spodoba, bo o ile kuchnię amerykańską lubimy, to z meksykańską jest zgoła inaczej, ale moi drodzy zapewniam, że znajdziecie tu coś dla siebie i jest tu naprawdę dobrze i smacznie! Nas zaskoczyli!
Restaurację Tutam poznaliśmy ponad rok temu, w zasadzie na początku pandemii, kiedy zaczęliśmy intensywnie zamawiać jedzenie na dowóz. W zeszłym roku udało mi się ich odwiedzić stacjonarnie przed II lockdownem, ale recenzję publikuję Wam dopiero teraz, ponieważ wrócili niedawno do serwowania pełnej karty menu.
Mój rodzinny przepis na chłodnik litewski dla chętnych jest TU. Jeśli jednak nie lubicie gotować to mam dla Was trójmiejską listę gdzie na chłodnik w Trójmieście. Króluje chłodnik litewski, ale nie tylko. Zebrałam propozycje, które mają te dania na stałe w karcie lub są w obecnej karcie sezonowej, a nie tylko w formie lunchu.