image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Po porannym przyjeździe do Wrocławia, pierwsze o czym marzyliśmy to zjeść szybkie śniadanie na mieście. Oczywiście pojechałam do Wrocławia nie tylko na zwiedzanie, ale także na podboje kulinarne. Miałam ze sobą listę polecanych miejsc i tym sposobem kulinarny Wrocław zaczęliśmy smakować od Gniazda.

image_pdfPDFimage_printWydrukuj

W tym roku bardzo polubiłam się z malinami. Pewnie truskawki przez to na mnie się obraziły, ale co zrobić :). Przepisy z malinami zebrane są tutaj w jednym miejscu. Dziś mam dla Was ciasto hit, które zasmakuje wszystkim. Jeśli chcecie zabłysnąć przy stole to musicie zróbić kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.

image_pdfPDFimage_printWydrukuj

W tym roku udało mi się zrobić troszkę więcej przetworów niż kiedyś. Na blogu jest już przepis na najlepszy sos paprykowy do nachosów. Teraz mamy sezon na żurawinę, która pojawiła się już nie tylko na bazarkach, ale i w popularnych marketach. Konfitura z żurawiny i gruszki sprawdzi się doskonale do deski serów lub pieczonych mięs.

image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Jesienią z przyjemnością wracam do przygotowywania kolorowych kolacji. Lubię, jak na talerzu jest kolorowo! Oczywiście z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw, dlatego tym razem mam dla Was przepis z figami. Z kieliszkiem czerwonego wina będą to już idealne grzanki na romantyczną kolację.

image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Jeśli jesteście ze mną na bieżąco na Instagramie (zobacz) to dobrze wiecie, że jeden z wrześniowych weekendów spędziłam nad Jeziorem Charzykowskim. Uwielbiamy tu wypoczywać! Brakowało nam tu eleganckiej restauracji. Nadzieją okazała się budowa hotelu, którą widzieliśmy w maju 2018 roku. W tym roku udało się już nam odwiedzić elegancką restaurację Las i Woda w hotelu Notera . Czy było warto?

image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Z wielką ekscytacją i przyjemnością odkrywam restauracje poza Trójmiastem. Do restauracji Nordowi Mol jechałam z dużymi oczekiwaniami, ponieważ od dawna polecaliście mi tę restaurację. Bardzo byłam też ciekawa, czy faktycznie kuchnia kaszubska wiedzie tu prym. Mieliście rację! Tu jest przepysznie!

image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Jest w tym prawda, że mieszkańcy wyspy Zakynthos doskonale wiedzą, gdzie dobrze zjeść i wypić. Kawiarnię Notos poleciła nam Weronika z biura Zante Magic Tours (o biurze pisałam TU) i miała rację! Uświadomiła nam wtedy że frappe jest już niemodne i piję się tu freddo cappuccino! To byliśmy spróbować, nie raz i nie dwa :).

image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Ten przepis dostałam dzięki uprzejmości Pani Grażynki, czyli mamy mojej przyjaciółki. To prawdziwy skarb mieć taki przepis, więc tym bardziej doceńcie, że się nim z Wami dzielę. Ta pasta paprykowa to naprawdę hit! Świetnie pasuje do nachosów i do wszelkich przekąsek, sprawdza się na grzankach, czy jako dodatek do pomidorowych sosów. Trochę pali w podniebienie i uzależnia, uważajcie :).