Poznań:)
Ciasteczka guziki
ciasteczka, przepis na ciasteczka, ciasteczka guziki, guzik, ciasto guzik, przepisy ze zdjęciami na ciasteczka
150g masła miękkiego
70g cukru pudru
żółtko
230g mąki
szczypta soli
3 krople aromatu cytrynowego
łyżka kakao

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać żółtko, aromat i zmiksować.
Mąkę wymieszać z solą i wsypać do reszty.
Zagnieść ciasto.
Ciasto podzieliłam na 2 części. 
Jedną zostawiłam bez zmian, do drugiej części dodałam kakao.
Te kakaowe ciasto podzieliłam jeszcze na pół, jedną część porządnie zagniotłam, by ciasto było ciemne, a drugie nie do końca, dzięki czemu wyszedł taki marmurkowy wzorek.
Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę.
Po wyjęciu rozwałkować na około 3-4mm.
Szklanką wycinać duże koła, kieliszkiem dociskać ciasto, by powstało wgłębienie.
Słomką wycinać dziurki.
Piec w 170st. przez 10-15min do zarumienienia.
ciasteczka, przepis na ciasteczka, ciasteczka guziki, guzik, ciasto guzik, przepisy ze zdjęciami na ciasteczka
ciasteczka, przepis na ciasteczka, ciasteczka guziki, guzik, ciasto guzik, przepisy ze zdjęciami na ciasteczka
ciasteczka, przepis na ciasteczka, ciasteczka guziki, guzik, ciasto guzik, przepisy ze zdjęciami na ciasteczka

Pierwsza rolada.
Dusiowa.
Zadowolona:)

Rolada z musem jabłkowym
niepełna szklanka mąki
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka cukru waniliowego (przepis tutaj)
łyżeczka proszku do pieczenia
mus z jabłek
cukier puder do posypania

Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać mąkę, wodę, żółtka, proszek i zmiksować.
Formę  (40x25cm, moja mniejsza była) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200st.C i piec przez 17minut.
Upieczony biszkopt chwytam za papier do pieczenia i przełożyć na ściereczkę.
Papier delikatnie oderwać od ciasta i zrolować ze ściereczką.
Odstawić do ostygnięcia.
Rozwinąć roladę, nałożyć mus, ponownie zwinąć (bez ściereczki rzecz jasna).
Wstawić do lodówki na min.30minut. 
Podawać posypaną cukrem pudrem.

Print Friendly and PDF

Sukienka.
Turkusowe buty.
I kolejny siódmy.
Razem .

Brownie z mikrofalówki
inspiracja
brownie z mikrofalówki, ciasto z mikrofalówki, ciasto z mikrofali, brownie z mikrofali, przepis na ciasto z mikrofali
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki oliwy
3 łyżki wody gazowanej
lody opcjonalnie

Wymieszaj wszystkie suche składniki w kubku.
Dodaj oliwę i wody, jeśli będzie za suche - dodaj odrobinę więcej oliwy i wody.
Wymieszaj całość i wsadź do mikrofalówki.
Piec na najwyższej mocy około 3minuty, doglądaj po każdej minucie czy jest gotowe.
Wyjąć z kubka, albo i nie, podawać z lodami.
brownie z mikrofalówki, ciasto z mikrofalówki, ciasto z mikrofali, brownie z mikrofali, przepis na ciasto z mikrofali
brownie z mikrofalówki, ciasto z mikrofalówki, ciasto z mikrofali, brownie z mikrofali, przepis na ciasto z mikrofali
Wczoraj miałam okazję zobaczyć w akcji Paulinę z kotlet.tv, która kucharzyła na plaży :) 
Paulina to kopalnia pozytywnej energii i uśmiechu :) Szalenie cieszę się, że mogłam Cię poznać osobiście :) 


Krople potu.
Krople deszczu.
Przemoczone buty.
Gofry 
przepis na gofry, gofry, proste gofry, przepis na proste gofry
450g mąki
70g cukru pudru
15g proszku do pieczenia
500ml mleka
2 jaja
4 łyżki oleju

Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30minut.
Piec w rozgrzanej gofrownicy, moja wymaga nasmarowania tłuszczem przed każdym gofrem, przez ok.3minuty.
Idealnie smakują z ubitą kremówką.
przepis na gofry, gofry, proste gofry, przepis na proste gofry
przepis na gofry, gofry, proste gofry, przepis na proste gofry

Kolorowe.
Jarmarki.
Chłodnik litewski
przepis na chłodnik, chłodnik litewski przepis, przepis na chłodnik z botwinki, chłodnik, chłodnik litewski
pęczek botwinki z buraczkami
pęczek rzodkiewki

pęczek szczypiorku

pęczek koperku
ogórek
pół litra  wody
800 ml kefiru
400 ml śmietany
pół soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
3 jajka ugotowane na twardo


W garnku zagotować pół litra wody. 
Dodać obrane i pokrojone buraczki oraz sok z cytryny, a po kilku minutach resztę drobno pokrojonej botwinki i gotować całość do miękkości. 
Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem.
 Ostudzić.
Rzodkiewki, ogórka, koperek i szczypiorek pokroić drobno i dodać do botwinki.
Do warzyw dodać kefir i śmietanę, wymieszać całość. 
Podawać z jajkiem na twardo.
przepis na chłodnik, chłodnik litewski przepis, przepis na chłodnik z botwinki, chłodnik, chłodnik litewski

przepis na chłodnik, chłodnik litewski przepis, przepis na chłodnik z botwinki, chłodnik, chłodnik litewski

chłodnik, chłodnik litewski, przepis na chłodnik


chłodnik, chłodnik litewski, przepis na chłodnik

Takie.
Jakie Pav lubi.
Najbardziej.

Muffinki marchewkowe


2 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki oleju
3 duże jajka
szklanka trzcinowego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii (do kupienia tutaj)

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Składniki suche wymieszać-mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, cukier.
Mokre w oddzielnej misce-olej, jajka, ekstrakt i dodać marchew.
Całość połączyć mieszając łyżką.
Przelać do foremek i piec przez 25min. w 180st.C.