Ponad 200tysięcy wyświetleń.
Ponad 500 fanów na fb.
300 post.
Dziękuję!

Kremowa pianka truskawkowa
50ml śmietany kremówki
100ml mascarpone
2 łyżki cukru pudru
szczypta niebieskiego barwnika w proszku
szklanka truskawek

Kremówkę z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno.
Wmieszać serek mascarpone.
Odłożyć 3 łyżki masy i dodać do niej barwnik, wymieszać.
Truskawki zmiksować przy użyciu blendera.
Truskawkowy mus wymieszać z większą częścią masy śmietankowej(tej bez barwnika).
Nałożyć do pucharków kremową masę truskawkową.
Niebieski krem przełożyć do szprycy i wycisnąć na środek deseru.

Chwile.
Miłe.

Kawa krówkowa

100ml mleka
100ml kawy
3 krówki
kostka czekolady

Mleko przelać do kubka.
Włożyć do niego 3 krówki i podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się krówek.
(jeśli nie masz mikrofalówki, możesz rozpuścić krówki z mlekiem w garnuszku  na kuchence)
Przelać zawartość do wysokiej szklanki.
Przy użyciu blendera/spieniacza/miksera spienić.
Uzupełnić kawą.
Kostkę czekolady zetrzeć na tarce i posypać wierzch kawy.


Wiele się dzieje. Wiele się będzie dziś działo. Polska!

Quiche ze szparagami i boczkiem
opakowanie ciasta francuskiego
10 łyżek jogurtu greckiego
jajko
100g sera
150g boczku wędzonego 
200g szparagów zielonych
pieprz 
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia.
Zawinąć boczki ciasta tworząc obramowanie i docisnąć je widelcem.
Podpiec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez ok.10min.
Zagotować osoloną wodę w garnku.
Włożyć do niej szparagi i gotować 5min.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rumiany kolor.
W misce rozmieszać jajko, jogurt i starty na tarce ser.
Wylać taką masę na ciasto francuskie.
Ułożyć na masie szparagi i boczek.
Doprawić pieprzem.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10-15minut aż ciasto się zarumieni.

Na wstępie chciałabym podziękować wszystkim za tak piękne zgłoszenia. Naprawdę wybór był ciężki, a z każdym zgłoszeniem ślinka mi ciekła coraz bardziej ;)
Przedstawiam wszystkie prace konkursowe:)

Nagrodę wygrywa natomiast:
przepis tutaj {klik}

Ale uwaga sponsor zafundował jeszcze 2 bony po 50zł do sklepu www.NEO24.pl, wyróżnienia otrzymują:
GRATULACJE!!!
Sponsorem nagród jest

Natłok słów.
Zdań. Pamięć.
Strach. 

Quesadille z awokado
z "Kuchnia.Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson
4 tortille pszenne
100g dobrze topiącego się sera
awokado
50g papryczki chilli (pominęłam)

Ułożyć tortille płasko na blacie.
Rozłożyć na połowie placka pokrojony w plasterki ser.
Na ser kładziemy pokrojone na kawałki awokado i papryczki.
Złożyć tortillę-przykrywając pustą połową, żeby powstał półksiężyc.
Rozgrzać patelnię grillową i położyć na nią tortillę.
Przydusić chwilę łopatką, żeby powstały paseczki i odwrócić na drugą stronę.
Przełożyć tortillę na deskę i pokroić na trójkątne kawałki.

Chciałabym zaprosić Was do konkursu, który organizuję razem z firmą Delecta.
Do rozdania mam 5 zestawów, a w każdym 4 galaretki na szybko! Delecty o smaku truskawkowym, agrestowym, cytrynowym i pomarańczowym oraz forma silikonowa.
Możecie o nich poczytać tutaj: klik.
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:
Jaki smak Galaretki na szybko! powinien dołączyć do obecnych w ofercie marki i dlaczego właśnie ten?  
Na odpowiedzi czekam do 16 czerwca włącznie.

Spiąć się.


Syrop z sosny
młode pędy sosny
cukier

Zerwać młode pędy sosny.
Oczyścić z osłonek brązowych.
Włożyć do słoika i przysypać cukrem.
Trzymać w ciepłym miejscu przez 10dni.
Codziennie potrząsać słoiczkiem.
Zlać syrop przez gazę.
Syrop dobry na kaszel.


7.
Pavowe love:*
Smażone ziemniaki w plasterkach

0,5kg ziemniaków
2 cebule
olej
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek

Cebulę pokroić drobno i lekko podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Dołożyć pokrojone w plasterki ziemniaki.
Doprawić solą i pieprzem, świetnie smakują z majerankiem.
Smażyć aż będą miękkie i przyrumienią się.
Podawać z pokrojonym szczypiorkiem.