To właśnie dzisiaj rozpoczął się największy kulinarny festiwal najlepszych restauracji, czyli Restaurant Week! Bardzo jestem ciekawa, czy skorzystaliście z moich rekomendacji. Wczoraj przetestowałam dla Was dwa festiwalowe menu z restauracji Fedde, która znajduje się w Gdyni, u podnóża Kamiennej Góry. Muszę przyznać Wam, że obawiałam się bardzo wegańskiego menu, ale zostałam totalnie zaskoczona! W dalszej części wpisu wyjaśnię Wam dlaczego. Przy okazji zapraszam do pozostałych relacji z aktualnej edycji:

W tym tygodniu ogłosiłam Wam, że zostałam ambasadorką Restaurant Week i z tej okazji miałam okazję już przetestować przed samym festiwalem menu restauracji Tapas Barcelona - sam zobacz. Dzisiaj miałam ogromną przyjemność pójść na tasting do jednej z moich ulubionych restauracji, którą opisywałam Wam na początkach blogowania w 2013 roku (relacja). Tyle lat minęło, a Cozzi wciąż trzyma wysoki poziom i dalej kusi włoskimi smakami. Jak wiecie, jestem fanką śródziemnomorskich smaków, dlatego wybrałam ofertę Cozzi na Restaurant Week. Rezerwacje do tej restauracji zrobicie tu - klik.

Miło mi ogłosić, że zostałam ponownie ambasadorką festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week. Festiwal rozpoczyna się w najbliższą środę 18 kwietnia i potrwa do 30 kwietnia, a biorą w nim udział aż 32 restauracje z Trójmiasta. Początek wiosny to doskonały moment na wspólne świętowanie przy stole. Szefowie kuchni z tej okazji przygotowali specjalne 3-daniowe menu w cenie 49 zł. Rezerwacji możecie dokonywać przez stronę Restaurant Week.

Szybki przepis dla wegetarian na wielkanocne święta. Terrina twarogowa z warzywami to świetna i zdrowa przekąska.
Wszystkie przepisy wielkanocne znajdują się tu. 




Terrina twarogowa z warzywami



Składniki na terrinę twarogową:

  • 500 g twarogu tłustego
  • 50 ml śmietany 18%
  • kilka sztuk rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 4  łyżki kukurydzy lub/i groszku
  • sól, pieprz, zioła do smaku
  • natka pietruszki/koperek do ozdoby
  • 1/3 szklanki wody gorącej
  • 3 łyżeczki żelatyny


Jak zrobić terrinę z twarogu?

Twaróg przy użyciu blendera zmiksować lub zmielić. Wymieszać ze śmietaną, kukurydzą, pokrojonymi rzodkiewkami i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, którą dobrze wymieszać, chwilę ostudzić i wlać do masy twarogowej i wymieszać. Małą foremkę aluminiową na keksa wyłożyć folią i na dnie ułożyć natke pietruszki, świeży koperek i plasterki rzodkiewki. Następnie wylać masę dobrze dociskając do dna i włożyć do lodówki aby masa stężała. Terrina z twarogu najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.