Jajka faszerowane zawsze goszczą na naszym stole w Wielkanoc. Najczęściej są to klasyczne i najprostsze faszerowane jajka z rzeżuchą lub jajka faszerowane na ciepło (moje ulubione). Robiłam też jajka faszerowane rzodkiewkami i nadziewane pastą serowo-czosnkową. Dzieciom spodobają się na pewno muchomorki z jajek, a dla leniuszków są jajka z wędzonym łososiem.
Jajka faszerowana suszonymi pomidorami
5 jajek
kilka łyżek majonezu
2-3 suszone pomidory
duża szczypta szafranu
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz biały
koperek
Jajka ugotować na twardo – od momentu zawrzenia gotować 10 minut.
Wyjąć, przelać jajka zimną wodą i obrać ze skorupek.
Przekroić jajka wzdłuż na pół i wyjąć żółtka do miseczki.
Rozgnieść żółtka z majonezem, szafranem, kurkumą i doprawić do smaku solą i pieprzem białym.
Dodać drobno posiekane suszone pomidory.
Masę wyciskać do wgłębień po żółtkach.
Ozdobić koperkiem i posypać kurkumą.
Smakowicie to wygląda. W sam raz na Wielkanoc 😉 Jakbyś szukała może jakiś inspiracji to zajrzyj na wylistuj.pl 😉
Mniam, nie mogę się doczekać świąt przez ciebie 😛
Takie jajeczka wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Wyglądają super! *.*
Bardzo smakowity pomysł!
Pyszności~! Wspaniałe jajeczka, bardzo lubię 🙂
bardzo ciekawy farsz do jajek… ja pomidory suszone pcham gdzie się da praktycznie, więc czemu nie do jajek 🙂
Już czuję, że święta za pasem 🙂 Pozdrawiam
Szafranu na sórowo sie nie jada