Ciasta z rabarbarem uwielbiam za ich słodko-kwaśną nutę. Ciasto jogurtowe z rabarbarem sprawdzi się na każdym stole, bo jest bardzo wilgotne i po prostu pyszne :). To ciasto zrobiłam na swoje 25 te urodziny, które były 18 maja. 
Do fotografii wykorzystałam produkty ze sklepu Dom z ogrodem, który znajduje się w Redzie – znajdziecie tam domki do ogrodu, ale także spory wybór akcesoriów do zdjęć, kuchni i domu :). Na zdjęciach taca zdobiona techniką decoupage (klik) i kuchenna tablica (klik).
Zapraszam też na ciasta:
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem, przepisy na ciasta z rabarbarem

3 jajka
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
szklanka jogurtu naturalnego 
pół szklanki oleju
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyg rabarbaru + łyżka cukru + łyżka mąki
Jajka ubić z cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna.
Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać.
Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto wyłożyć do dużej (20×30) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać z cukrem i mąką, a następnie posypać nim wierzch ciasta.
Piec przez 30 – 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche) w temp. 180 st.C.

27 Replies to “Jogurtowe ciasto z rabarbarem”

  1. Martha says: 24 maja 2014 at 08:33

    To spóźnione życzenia przesyłam! ; )
    Super wygląda to ciasto! *.*

  2. attea atea says: 24 maja 2014 at 19:30

    Dusiu,nie mogę sie zabrać za odpowiedzi na emaile ale przeczytałam Twoje wiadomości i bardzo mi miło,za to co dla mnie zrobiłaś….dziękuję!!A jak trochę u mnie się uspokoi to odezwę się!!!Na razie od 6.00 na nogach do 18.00 w sklepie….ale cieszę się bardzo mimo zmęczenia bo to bardzo fajny i twórczy czas:)Jeszcze raz dzięki i serdeczne pozdrowienia!!!

  3. Anonimowy says: 24 maja 2014 at 20:07

    fajny przepis,a na zdjęciach moje ukochane konwalie i bez:)
    wszystkiego najlepszego z okazji urodzin(też jestem zodiakalnym byczkiem,ur.15 maja)
    Basia

  4. Majana says: 25 maja 2014 at 21:22

    Uwielbiam jogurtowe ciasta 🙂

  5. Anna says: 29 maja 2014 at 17:11

    Właśnie zabieram się za to ciasto – mam nadzieję że wyjdzie 🙂

  6. Maja says: 9 czerwca 2014 at 14:24

    hmm, jogurtowy placek – może wstyd się przyznać, ale jeszcze takiego nie jadłam;)

  7. Anonimowy says: 13 czerwca 2014 at 23:13

    Zrobiłam, wyszło, mimo że nie jestem zbyt doświadczonym kucharzem, myślę, że zrobię je jeszcze nieraz, bo jest smaczne! Dziękuję za ten przepis, przypadł mi do gustu, zwłaszcza że jest w nim stosunkowo mało tłuszczu.

    1. Dusia says: 14 czerwca 2014 at 09:18

      Cieszę się, że smakowało – nam również bardzo 🙂

  8. Anonimowy says: 12 sierpnia 2014 at 18:14

    Ciasto właśnie w piekarniku ale wlałam je do okrągłej tortownicy (tylko taką blachę miałam). Zobaczymy co wyjdzie, pewnie będzie pysznie 🙂

    1. Dusia says: 15 sierpnia 2014 at 13:40

      mam nadzieję, że się udało 🙂

  9. Lemi says: 17 kwietnia 2015 at 11:37

    a kruszonkę można dodać czy będzie za ciężko?

    1. Dusia says: 18 kwietnia 2015 at 09:44

      można dodać, ale niewiele, takie kruszynki pojedyncze niż grubą warstwę

  10. Anonimowy says: 20 kwietnia 2015 at 20:11

    Ciasto przepyszne! Idealnie slodko-kwasne, bardzo szybko znika z blachy. 🙂

  11. Anonimowy says: 2 maja 2015 at 08:40

    1 i 3/4 cukru na 3 szklanki maki ??????

    1. Dusia says: 2 maja 2015 at 11:56

      tak, proszę pamiętać, że rabarbar jest kwaśny

  12. Monika says: 12 maja 2015 at 13:23

    Rabarbar – lubię bardzo. Dostałam własnie od babci koszyk świeżego i szukam inspiracji na lekkie i smaczne ciasto. Lubię kwaskowośc rabarbaru, więc nawet nie musi być słodkie – dodam do niego lody i będzie wyśmienicie. Z komentarzy wynika, ze nawet niedoświadczony kucharz sobie da rade, więc wobec tego zaraz zabieram się do kucharzenia 🙂

  13. Anonimowy says: 16 maja 2015 at 15:04

    w podanych składnikach jest cukier a później w opisie przygotowania jest cukier puder…rozumiem nie ma to większego znaczenia?

    1. Dusia says: 17 maja 2015 at 09:18

      Generalnie aż tak znaczenia nie ma, ale lepiej dać cukier puder. Już poprawiam w przepisie

  14. Anonimowy says: 16 maja 2015 at 18:11

    Smaczne; ja dałam mniej cukru- szklankę i ćwierć. Pozdrawiam. ULA

    1. Dusia says: 17 maja 2015 at 09:17

      Najważniejsze, że smakowało 🙂

  15. Anonimowy says: 15 czerwca 2016 at 15:18

    Piekłam dzisiaj,ale kruszonki dałam dużo i wyszło wspaniałe.Dzięki za przepis:)

    1. Dusia says: 16 czerwca 2016 at 06:32

      to cieszę się że smakowało 🙂

  16. Ola says: 18 maja 2018 at 07:47

    Pychotka, wczoraj pieczone :-)Nawet zdjęcie zrobiłam, ale nie umię tutaj dodać?

    1. Dusia says: 18 maja 2018 at 07:49

      wyślij na fanpagu lub na email klaudia.sroczynska@gmail.com u mnie też dzisiaj Olu to ciasto 🙂 smakowało?

    2. Ola says: 18 maja 2018 at 08:08

      Pyszne 🙂 Tylko synek wygrzebywał rabarbar, bo za kwaśny 🙂

  17. Anonimowy says: 25 maja 2018 at 08:28

    Faktycznie, ciasto wyszło pyszne. Oprócz rabarbaru dolożyłam truskawki i zrobiłam kruszonkę kokosową 🙂 Agnieszka

    1. Dusia says: 25 maja 2018 at 10:37

      pyszne dodatki, jeśli masz zdjecie wrzuć na fanpage

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.