Ciasta z rabarbarem uwielbiam za ich słodko-kwaśną nutę. Ciasto jogurtowe z rabarbarem sprawdzi się na każdym stole, bo jest bardzo wilgotne i po prostu pyszne :). To ciasto zrobiłam na swoje 25 te urodziny, które były 18 maja.
Do fotografii wykorzystałam produkty ze sklepu Dom z ogrodem, który znajduje się w Redzie – znajdziecie tam domki do ogrodu, ale także spory wybór akcesoriów do zdjęć, kuchni i domu :). Na zdjęciach taca zdobiona techniką decoupage (klik) i kuchenna tablica (klik).
Zapraszam też na ciasta:
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
3 jajka
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyg rabarbaru + łyżka cukru + łyżka mąki
Jajka ubić z cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna.
Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać.
Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto wyłożyć do dużej (20×30) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać z cukrem i mąką, a następnie posypać nim wierzch ciasta.
Piec przez 30 – 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche) w temp. 180 st.C.
To spóźnione życzenia przesyłam! ; )
Super wygląda to ciasto! *.*
Dusiu,nie mogę sie zabrać za odpowiedzi na emaile ale przeczytałam Twoje wiadomości i bardzo mi miło,za to co dla mnie zrobiłaś….dziękuję!!A jak trochę u mnie się uspokoi to odezwę się!!!Na razie od 6.00 na nogach do 18.00 w sklepie….ale cieszę się bardzo mimo zmęczenia bo to bardzo fajny i twórczy czas:)Jeszcze raz dzięki i serdeczne pozdrowienia!!!
fajny przepis,a na zdjęciach moje ukochane konwalie i bez:)
wszystkiego najlepszego z okazji urodzin(też jestem zodiakalnym byczkiem,ur.15 maja)
Basia
Uwielbiam jogurtowe ciasta 🙂
Właśnie zabieram się za to ciasto – mam nadzieję że wyjdzie 🙂
hmm, jogurtowy placek – może wstyd się przyznać, ale jeszcze takiego nie jadłam;)
Zrobiłam, wyszło, mimo że nie jestem zbyt doświadczonym kucharzem, myślę, że zrobię je jeszcze nieraz, bo jest smaczne! Dziękuję za ten przepis, przypadł mi do gustu, zwłaszcza że jest w nim stosunkowo mało tłuszczu.
Cieszę się, że smakowało – nam również bardzo 🙂
Ciasto właśnie w piekarniku ale wlałam je do okrągłej tortownicy (tylko taką blachę miałam). Zobaczymy co wyjdzie, pewnie będzie pysznie 🙂
mam nadzieję, że się udało 🙂
a kruszonkę można dodać czy będzie za ciężko?
można dodać, ale niewiele, takie kruszynki pojedyncze niż grubą warstwę
Ciasto przepyszne! Idealnie slodko-kwasne, bardzo szybko znika z blachy. 🙂
1 i 3/4 cukru na 3 szklanki maki ??????
tak, proszę pamiętać, że rabarbar jest kwaśny
Rabarbar – lubię bardzo. Dostałam własnie od babci koszyk świeżego i szukam inspiracji na lekkie i smaczne ciasto. Lubię kwaskowośc rabarbaru, więc nawet nie musi być słodkie – dodam do niego lody i będzie wyśmienicie. Z komentarzy wynika, ze nawet niedoświadczony kucharz sobie da rade, więc wobec tego zaraz zabieram się do kucharzenia 🙂
w podanych składnikach jest cukier a później w opisie przygotowania jest cukier puder…rozumiem nie ma to większego znaczenia?
Generalnie aż tak znaczenia nie ma, ale lepiej dać cukier puder. Już poprawiam w przepisie
Smaczne; ja dałam mniej cukru- szklankę i ćwierć. Pozdrawiam. ULA
Najważniejsze, że smakowało 🙂
Piekłam dzisiaj,ale kruszonki dałam dużo i wyszło wspaniałe.Dzięki za przepis:)
to cieszę się że smakowało 🙂
Pychotka, wczoraj pieczone :-)Nawet zdjęcie zrobiłam, ale nie umię tutaj dodać?
wyślij na fanpagu lub na email klaudia.sroczynska@gmail.com u mnie też dzisiaj Olu to ciasto 🙂 smakowało?
Pyszne 🙂 Tylko synek wygrzebywał rabarbar, bo za kwaśny 🙂
Faktycznie, ciasto wyszło pyszne. Oprócz rabarbaru dolożyłam truskawki i zrobiłam kruszonkę kokosową 🙂 Agnieszka
pyszne dodatki, jeśli masz zdjecie wrzuć na fanpage