Z kawałka dobrego i świeżego mięsa zawsze można przyrządzić coś pysznego. Tym razem wybór padła na przepis na duszoną karkówką z pieczarkami. Inne przepisy na karkówkę:
Karkówka duszona z pieczarkami i papryką
5-6 plastrów karkówki
sól, pieprz naturalny
mąką do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
3 duże pieczarki
szklanka wody
czerwona papryka
łyżeczka tymianku
pół łyżeczki czubrycy zielonej
150 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
Mięso rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron solą i pierzem, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć z dwóch stron kotlety – aby soki zamknęły się w środku.
Zdjąć mięso,a na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem.
Po chwili wrzucić pieczarki, posolić je i smażyć aż odparuje woda.
Wrzucić mięso, dolać szklankę wody, dosypać tymianek i czybrycę i dusić pod przykryciem mięso przez 15 minut.
Dolać śmietankę, wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, zagotować.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Mięso z sosem podałam z domowymi kopytkami pietruszkowymi (tutaj przepis na nie).
Przepis wypróbowany. Wygląda super I jest pyszne. Bardzo polecam 🙂
Ja ugotowałam jeszcze kalafiora jako dodatek.
Cieszę się że smakuje, który przepis następny do wypróbowania?