Sezon na dynię rozpoczęty. Kiedy w zeszłym roku przygotowałam swoją pierwszą zupę krem i to z dyni, wszystkim smakowało. Wtedy przygotowałam krem z dyni po tajsku, a dzisiaj proponują aromatyczną wersję z tradycyjnym pesto bazyliowym, które otrzymałam od włoskich delikatesów Smaki Południa.
Krem z dyni z pesto bazyliowym

1 kg dyni (już po obraniu)
1-1,5 l wody lub bulionu warzywnego
cebula
łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka chilli w proszku, kurkuma, curry, imbir, kolendra
150 ml śmietanki 30%
Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażać.
Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.
Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości około 20 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, dolać śmietankę, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze przyprawami.
Gotować jeszcze 5 minut.
Podawać krem na wierzchu z pesto bazyliowym.

9 Replies to “Krem z dyni”

  1. codojedzenia says: 2 października 2013 at 14:39

    No tak dynia teraz na czasie!

  2. Karmel-itka. says: 2 października 2013 at 15:31

    fajny pomysł z tym pesto :]
    oj, teraz wszyscy z dynią szaleją!

  3. Majana says: 2 października 2013 at 20:39

    Jak dla mnie – znakomita zupa. !

  4. BERY says: 3 października 2013 at 08:50

    uwielbiam takie smaki;]

  5. Kamciss says: 3 października 2013 at 15:22

    Idealnie rozgrzewająca 🙂

  6. Spod kocyka says: 19 października 2013 at 17:21

    Przepiękne zdjęcia – uwielbiam krem z dyni.

  7. Spod kocyka says: 19 października 2013 at 17:22

    Uwielbiam krem z dyni – a jakie robisz piękne zdjęcia!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.