Żurawina w cukrze wygląda niczym oszroniona i będzie idealną ozdobą Waszych świątecznych ciast. Niebawem dodam przepis na pyszną bezę z żurawiną i zobaczycie w pełnej krasie jak pięknie oszroniona żurawina ozdobiła bezę. Jeżeli lubicie kwaśno-słodkie smaki to możecie ją też podjadać albo dodać do herbaty.
Oszroniona żurawina w cukrze
- szklanka żurawiny
- szklanka wody
- 2 szklanki cukru
- cukier kryształ do obtoczenia
W garnku podgrzewać wodę z dwoma szklankami aż cukier się rozpuści. Chwilę pogotować aż powstanie gęsty syrop. Zestawić garnek na 10 minut aby lekko ostygł, ma pozostać ciepły, ale nie może być gorący, bo pęknie skórka żurawinie. Do ciepłego syropu wrzucić umytą żurawinę i zostawić w tym syropie najlepiej na noc, a przynajmniej na kilka godzin. Po tym czasie żurawinę odsączamy (syrop można użyć do słodzenia napojów). Następnie na papierze do pieczenia wysypujemy cukier kryształ i przesuwamy żurawinę lub potrząsamy papierem tak aby owoce pokryły się cukrem. Odstawiamy do wyschnięcia na min. 30 minut i gotowe.
Jeżeli lubisz żurawinę to na święta polecam też zerknąć do tych przepisów: