Zupa cebulowa doda Wam wiele energii w chłodniejsze dni. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu – no może poza krojeniem cebuli :). Zaskakuje smakiem, podajcie ją z grzankami. Na jesienne obiady nada się też krem z ziemniaków, fasolówka, krem z czosnku.
Prosta zupa cebulowa
0,5 kg cebuli
2-3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie woda)
gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
łyżka pieprzu naturalnego
łyżka pieprzu ziołowego
odrobina soli
szczypta gałki muszkatołowej
grzanki
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle.
Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku.
Całość zalać bulionem lub wodą i od momentu wrzenia gotować przez 15-20 minut.
Doprawić do smaku pieprzem naturalnym i ziołowym, gałką muszkatołową i ewentualnie solą, jeśli trzeba.
pycha:) jesienią często serwuje takie zupy albo kremy z dyni:) Trzeba się czymś rozgrzać:D
Mmm pyszna wyszła 🙂 Dziękuje! Chyba od dziś zacznę częściej stosować gałkę muszkatułową…(Tylko trzeba uważać, bo ''po upływie 2-5 godzin od spożycia kilku nasion mogą wystąpić lekkie zaburzenia świadomości, aż do silnych halucynacji''…):P Judyta
Pani Klaudio, zupa wyszła przepyszna 🙂 Zależało mi na przepisie bez dodatku wina, ten jest rewelacyjny 🙂 Jedyną zmianą jaką zrobiłam były grzanki z serem, bo z mężem lubimy. Nawet dwuletniej córci smakowała w wersji z chlebkiem żytnim zamiast grzanek 🙂 Z chęcią zajrzę do innych Pani przepisów 🙂
Małgorzata
Bardzo się cieszę, że wszystkim Wam smakowało 🙂 I nawet malutkiej córci 🙂 następnym razem koniecznie wyślijcie fotkę do albumu czytelników 🙂 Pozdrawiam cieplutko