image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domową wędlinę. Jest schab faszerowany śliwką, schab z morelami, schab faszerowany żurawiną czy po prostu schab z owocami suszonymi. Nawet jest nietypowy schab po grecku oraz schab gotowany w mleku. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na schab faszerowany pieczarkami :).

Schab faszerowany pieczarkami

  • 1,5 kg schabu
  • przyprawy do obtoczenia mięsa: pieprz czarny świeżo mielony, pieprz cytrynowy, majeranek, zioła prowansalskie, sól
  • kilka łyżek oleju
  • usmażone pieczarki z cebulą

Jak zrobić schab faszerowany pieczarkami?

Długim nożem o wąskim ostrzu zrobić nacięcie w środku mięsa tworząc kieszonkę, w którą wcisnąć ciasno wysmażone pieczarki. Mięso wysmarować olejem i posypać przyprawami. Zostawić mięso na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć mięso w worek do pieczenia lub po prostu na naczynia do zapiekania, zamknąć pokrywką i piec w temp. 180 st. przez 1,5 godziny.

Schab faszerowany pieczarkami

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.