Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domową wędlinę. Jest schab faszerowany śliwką, schab z morelami, schab faszerowany żurawiną czy po prostu schab z owocami suszonymi. Nawet jest nietypowy schab po grecku oraz schab gotowany w mleku. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na schab faszerowany pieczarkami :).
Schab faszerowany pieczarkami
- 1,5 kg schabu
- przyprawy do obtoczenia mięsa: pieprz czarny świeżo mielony, pieprz cytrynowy, majeranek, zioła prowansalskie, sól
- kilka łyżek oleju
- usmażone pieczarki z cebulą
Jak zrobić schab faszerowany pieczarkami?
Długim nożem o wąskim ostrzu zrobić nacięcie w środku mięsa tworząc kieszonkę, w którą wcisnąć ciasno wysmażone pieczarki. Mięso wysmarować olejem i posypać przyprawami. Zostawić mięso na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć mięso w worek do pieczenia lub po prostu na naczynia do zapiekania, zamknąć pokrywką i piec w temp. 180 st. przez 1,5 godziny.