Moje wyczyny kulinarne zaczęły się właśnie od ciasta 3-BIT, które bardzo polubił Paweł. Jest na blogu wpis z 2011 roku (zobacz) z tym ciastem oraz z 2014 (klik). Jeny jakie zdjęcia :). Tym razem po wielu latach wróciłam do tego ciasta, ulepszyłam recepturę, dodałam maliny i wyszło niebiańskie ciasto.

Ciasto 3-BIT z malinami najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystko się „przegryzie”. Herbatniki wtedy będą już miękkie i ciasto będzie łatwiej kroić. Maliny świetnie pasują do tego ciasta, bo ich kwaskowatość równoważy się ze słodkością kajmaku.

Ciasto 3-BIT z malinami

ciasto 3bit

krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • kostka masła

krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix opcjonalnie

oraz:

  • około 200 g herbatników maślanych
  • puszka masy kajmakowej
  • 150-300 g malin
  • gorzka czekolada do posypania

Jak zrobić ciasto 3-BIT?

Przygotowanie rozpocząć od zrobienia masy budyniowej. Zagotować 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej części wsypać proszek budyniowy oraz wlać żółtka i wymieszać. Mieszankę wlać do już gorącego mleka i zagotować, ciągle mieszając gotować na niewielkim ogniu aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przelać do miski i z góry przykryć folią spożywczą (docisnąć do budyniu, aby nie powstał kożuch). Czekać aż ostygnie, musi być w temp. pokojowej. Masło musi być w temp. pokojowej – takiej samej jak masa, inaczej całość się zwarzy. Zmiksować miękkie masło na puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać do niego masę budyniową.

Forma powinna mieć wymiar 25×25 cm i być najlepiej w kształcie kwadratowym lub prostokątnym (tak by nie trzeba było łamać herbatników). Można ją wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dnie formy ułożyć herbatniki, które przykryć masą budyniową – można tutaj powbijać maliny w masę (ja miałam za mało malin, dlatego nie załapały się na zdjęcie). Połowa porcji malin powinna tu wystarczyć.

Przykrywamy krem drugą warstwą herbatników. Puszkę masy kajmakowej można lekko podgrzać w garnku z wodą, dzięki czemu będzie się łatwiej rozprowadzać. Smarujemy masą herbatniki – z reguły używam połowę masy, ale wiem, że niektórzy wolą dać całą. I znowu kładziemy herbatniki.

Teraz przygotowujemy masę śmietanową miksując ze sobą śmietankę i mascarpone z cukrem pudrem. Masa powinna być gęsta i bez grudek – produkty muszą być w tej samej temp. Można wspomóc się śmietan-fxem w szczególności latem. Masę wyłożyć na wierzch. Posypać ją startą czekoladą i ozdobić malinami.

ciasto 3bit
ciasto 3bit
ciasto 3bit
ciasto 3bit

Zobacz ostatnie wpisy na blogu:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.