Jak zawsze licznie bierzecie udział w konkursach, co mnie bardzo cieszy i dziękuję za każde zgłoszenie :) 
Potem pół dnia rozmyślam kogo nagrodzić ;)

Nagrodę główną, czyli miseczki zgarnia:
"Z chęcią spróbowałabym zupy tajskiej. :) I z ochotą zrobiłabym ją na bazie zupy jaką gotowała niegdyś moja babcia, a podawała ona kiedyś zupę w liściu kapusty włoskiej...niestety dokładnego przepisu nie znam, bo babcia zabrała go ze sobą do grobu, ale staram się odtworzyć przepis z własnych wspomnień. Pamiętam, że zupa była gotowana na szynce, z dodatkiem groszku oraz szczypiorku. Liście kapusty włoskiej babcia sparzała wrzątkiem, obkładała miseczki i nalewała zupy. :) Byłoby nieco orientalnie i smacznie, w końcu zupy w liściach nie jada się codziennie ;)"

4 kolejne nagrody polecą do:


Justyna


martamrz17


Gratulacje!!!

Elastyczne ciasto.
Wałkowanie.
Mąka w całej kuchni.
Lepienie mnie.
Zaczarowuje.
Pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła

farsz:
szklanka zielonej soczewicy
łyżka oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz

dodatkowo:
masło
prażona cebulka
koperek

Przygotowanie zacząć od ugotowania w osolonej wodzie soczewicy.
Soczewicę zalać wodą i gotować według instrukcji, u mnie 15 minut.
Na łyżce oleju usmażyć pokrojone drobno cebule, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir, mieszać razem aż cebula będzie szklista. 
Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i paprykę.
Zdjąć z kuchenki, dodać odcedzoną z wody soczewicę i ostudzić.
Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonej wodzie około 4 minut.
Podawać z roztopionym masełkiem, prażoną cebulką i koperkiem.
pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie

pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie
W swoim przepisie wykorzystałam soczewicę zieloną marki Lestello z firmy Makro K&K, która oferuje m.in. produkty niżej widoczne na zdjęciach. Produkty są zdecydowanie wysokiej jakości.

jak zrobić pierogi, jak lepić pierogi

pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie

soczewica, zielona soczewica, przepisy z soczewicą


Poszła a może.
Przyjdzie jeszcze.
Zimo to jak?

Domowy smalec ze skwarkami
domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec
1 kg słoniny
200 gram boczku
3 cebule
2 łyżki majeranku
sól, pieprz

Ze słoniny pozbyć się skóry.
Następnie pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć na głęboką patelnię i smażyć aż tłuszcz się wytopi na niewielkiej mocy kuchenki.
Kiedy będzie widać skwarki (ja połowy się pozbywam) dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć do momentu aż będzie złocisty.
Dodaję pokrojoną drobno cebulkę i całość smażę, aż będzie szklista.
Pod koniec dodaję majeranek, w tym momencie można dodać sól i pieprz (ja tego nie robię, smalec doprawiam na kanapce dopiero) i odstawić patelnie z kuchenki na 15 minut.
Przelewać do miseczek i zostawić do ostygnięcia.
Podawać z ogórkiem kiszonym.
domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec

domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec


Nareszcie.
Słów dobrych.
Więcej i więcej.

Pełnoziarniste pancakes
pełnoziarniste placuszki, pełnoziarniste pancakes, pancakes, przepis na pancakes, odchudzone pancakes, fit pancakes, zdrowe placuszki
szklanka mąki pełnoziarnistej (Gdańskie Młyny)
jajko
2 łyżki oleju
szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajko zmiksować z olejem i mlekiem.
Całość zmiksować ze sobą i odstawić na 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta, przekręcić na drugą stronę po pojawieniu się pęcherzyków.
Placuszki powinny być rumiane z obu stron.
Placuszki polałam syropem z owoców czarnego bzu.
pełnoziarniste placuszki, pełnoziarniste pancakes, pancakes, przepis na pancakes, odchudzone pancakes, fit pancakes, zdrowe placuszki

pełnoziarniste placuszki, pełnoziarniste pancakes, pancakes, przepis na pancakes, odchudzone pancakes, fit pancakes, zdrowe placuszki

pełnoziarniste placuszki, pełnoziarniste pancakes, pancakes, przepis na pancakes, odchudzone pancakes, fit pancakes, zdrowe placuszki

pełnoziarniste placuszki, pełnoziarniste pancakes, pancakes, przepis na pancakes, odchudzone pancakes, fit pancakes, zdrowe placuszki

Razem z Winiary przygotowałam dla Was konkurs. Firma od jakiegoś czasu wypuściła na rynek nowe zupy z serii Pomysł na...:
- francuska zapiekana zupa cebulowa
-węgierska zupa gulaszowa
-tajska zupa z kurczakiem.

Waszym zadaniem jest napisać, którą zupę chcielibyście spróbować i co dodalibyście do niej, aby była jeszcze lepsza. Pomysły na odmienione zupy Winiary zostawiajcie w komentarzach. 
Anonimów proszę o pozostawienie kontaktu email do siebie.

Do wygrania są dla pierwszej osoby 4 miseczki do zapiekania zup + zestaw zup Winiary.
Kolejne 4 osoby dostaną zestaw 4 zup Winiary.
Konkurs trwa do 18 lutego do godz.23.59.

Jeśli chcesz być na bieżąco, zajrzyj tutaj:

Love.

Babeczki red velvet
Nigella Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu"
red velvet cupcakes, babeczki red velvet, babeczki na walentynki, red velvet przepis, red velvet recipe, czerwone babeczki
 250 gram mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
100 gram masła
200 gram cukru
płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
175 gram maślanki (dałam pół na pół mleko z jogurtem)
łyżeczka octu jabłkowego

masa:
serek naturalny
cukier puder
kolorowy cukier 

W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, barwnik i sodę.
W drugiej misce utrzeć cukier z masłem, dodać ekstrakt, jajka, maślankę, ocet i zmiksować.
Połączyć zawartość dwóch misek, zmiksować na gładkie ciasto.
Przelać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
Piec w temp. 170 st.C przez 20 minut.
Po wystudzeniu dekorować masą z wymieszanego serka z cukrem pudrem.
Posypać dekoracyjnym cukrem kolorowym.

red velvet cupcakes, babeczki red velvet, babeczki na walentynki, red velvet przepis, red velvet recipe, czerwone babeczki

red velvet cupcakes, babeczki red velvet, babeczki na walentynki, red velvet przepis, red velvet recipe, czerwone babeczki

Serce nabite.
Nadziane po brzegi.
Wylewnie.
Serce na patyku z żurawiną i czekoladą
serce na patyku, serduszka z francuskiego, ciasto francuskie z żurawiną, ciasteczka z żurawiną i czekoladą
ciasto francuskie
konfitura żurawinowa
kropelki czekoladowe
jajko (ewentualnie)

Z ciasta francuskiego wykrajać foremką albo ręcznie serduszka.
Na połowę serc kłaść żurawinę i kropelki czekoladowe, przykryć drugimi serduszkami (jak pierogi) i ugnieść widelcem po brzegach.
Jeżeli chcemy by serduszka były rumiane posmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec 10 minut w temp. 180 st.C - do zrumienienia.
serce na patyku, serduszka z francuskiego, ciasto francuskie z żurawiną, ciasteczka z żurawiną i czekoladą


serce na patyku, serduszka z francuskiego, ciasto francuskie z żurawiną, ciasteczka z żurawiną i czekoladą



W styczniu zostałam zaproszona na spotkanie połączone z degustacją piwa AleBrowar w sopockim hotelu LaLaLa. Inicjatywą zajmuję się 3 miłośników piwa, którzy kładą nacisk na jakość produkowanego piwa. AleBrowar wyróżniają także etykiety na butelce (których historię i proces powstawania mogłam poznać na spotkaniu), z resztą sami zobaczycie :)

Słowa raz.
Wypowiedziane.
Na długo.
Zapamiętane.
Pizza z oscypkiem
pizza, przepis na pizzę, pizza z oscypkiem, pizza góralska, pizza po góralsku
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki 
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka oleju
3/4 łyżeczki soli

sos pomidorowy:
około pół słoiczka koncentratu/przecieru pomidorowego
3 łyżki wody lub oliwy
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
sól, pieprz
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

dodatki:
oscypek (gołka)
czerwona cebula
kiełbasa jałowcowa
ser żółty 

Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.
Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Składniki na sos pomidorowy wymieszać ze sobą.
Ciasto wywałkować na dwa placki.
Każdy posmarować sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem, dodać pokrojoną w krążki cebulę, plastry oscypka i kiełbasę.
Piec około 20 minut w temp. 180 st.C.
pizza, przepis na pizzę, pizza z oscypkiem, pizza góralska, pizza po góralsku

Uroczy pojemniczek w maki wędruje do:

"Dlaczego ja? To oczywiste-jest to jedyny rodzaj konkursu kulinarnego, w którym mam jakąkolwiek szansę na wygraną, gdyż nie wymaga on ugotowania czegokolwiek bo jak doskonale wiesz delikatnie mówiąc "gotowanie nie jest moją najmocniejszą stroną". 
No a miseczka fajna-przydałaby się do przechowywania obiadków Lili-gotuję jej raz na 2 dni warzywa i mięcho na parze, potem wkładam do miseczki a potem mój mąż daje to psu bo nie wie czy to było odłożone dla Lili czy dla psa. No a tak-miałaby swoją i byłoby wiadomo ;)"

Mam nadzieję, że mąż nie będzie już dawał pieskowi jedzenia dla dziecka  i na odwrót:) Taki ładny pojemniczek przyda się Tobie i córce :) 

GRATULACJE! :)