Idealnie.
Pomarańczowa.
Kremowa.
Dyniowa.

Zupa dyniowa z szafranem


 2 kg dyni (już bez miąższu)
1,5 litra bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
łyżeczka chilli
szczypta nitek szafranu

Z dyni wydrążyć miąższ i obrać ze skórki.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę aż cebula się zeszkli.
Dodać dynię i zalać całość bulionem.
Doprawić chilli i szafranem.
Zagotować i zmiksować na krem przy użyciu blendera.




Tym razem mam dla Was nóż Fiskars do filetowania ryb.
Zadanie polega na pozostawieniu w komentarzu ciekawego przepisu na świeżą rybkę. 
Autor najciekawszego przepisu zostanie nagrodzony nożem z najnowszej kolekcji Functional Form. W związku z tym, że sponsorem nagrody jest firma Global Fish na jednej stronie noża będzie widniało logo firmy.

Na zachętę powiem, że sama posiadam taki nóż i sprawdza się doskonale przy filetowaniu, a możliwości noża mogłam też poznać na warsztatach, o których pisałam tutaj- klik.

Konkurs trwa do 6.11.2012 do 23.59 (Anonimów proszę o pozostawienie emaila)

Dawno, dawno temu ...
Naprawdę dawno dostałam 6 paczuszek herbatek do przetestowania ze sklepu Czas na herbatę.

Pu Erh grejpfrutowa - czerwona herbata ze skórką cytrynową i aromatem. Zapach cytrusów znacznie poprawia walory smakowe czerwonej herbaty.

 Malinowa Rapsodia - jest to mieszanka owoców takich jak jabłka, aronia, jarzębina, maliny, skóra róży i hibiskus. Po zaparzeniu intensywnie czerwona.

Madam Butterfly - tytuł wprost dla mnie, motyle uwielbiam, smak również dla mnie. Zielona herbata z dodatkiem palczatki, wiśni, ananasa i jaśminu. Delikatna jak motyle.

Serce Matki - czarna herbata klasy OP zawerająca długie, sztywne liście bez wierzchołków z autorską mieszanką o dodatkach takich jak skórka cytrynowa kandyzowana, maliny, kawałki jabłek. Pyszna!

Malina z lipą - herbata zielona Sencha z dodatkiem malin (których jest bardzo mało) i lipy

Miłosny Uśmiech - zielona herbata Sencha i zielona Gunpowder z dodatkiem ananasa i papai




Herbaty z tej firmy są godne polecenia, dobrej jakości i dobrze zapakowane.

Zanika.
Przenika.
Znika.
Kiełbaski w szlafrokach
"Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigella Lawson
parówki w cieście francuskim, parówczaki, kiełbaski w szlafrokach,
ciasto francuskie
jajko
16 parówek
Ciasto francuskie pokrój na prostokąty, a każdy z prostokątów jeszcze na pół. Masz otrzymać wąskie paseczki.
Jajko rozmieszaj i posmaruj nim każdy kawałek ciasta.
Każdą parówkę owiń w kawałek ciasta francuskiego, dociskając porządnie.
Przekrój na mniejsze kawałki i posmaruj z wierzchu jajkiem.
Piec około 15 minut w temp. 180st.C.
parówki w cieście francuskim, parówczaki, kiełbaski w szlafrokach,

Niedawno dostałam do przetestowania pieczywo firmy Granex, które jest wyjątkowo bogate w błonnik, a jak wiemy ten skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w walce z otyłością czy obniża poziom cholesterolu.
Pieczywo Granex jest bez dodatku mleka i cukru, bez konserwantów czy sztucznych dodatków lub spulchniaczy. Do produkcji pieczywa, które jest lekkie i kruche stosuje się pełne ziarno, bez użycia mąki.
Do wyboru mamy 3 rodzaje produktów. Pierwszy z nich to pieczywo z dodatkiem błonnika, które charakteryzuje się ponad 10% zawartością błonnika pokarmowego.
Drugi rodzaj, mój faworyt to pieczywo z dodatkiem orkiszu i ziół. To chyba pierwsze na rynku pieczywo z dodatkiem ziół prowansalskich, dzięki czemu najlepiej nadaje się do chrupania same z siebie. Dodatek orkiszu usprawni pracę układu nerwowego i wpłynie pozytywnie na kondycję włosów i urody.
Ostatni rodzaj pieczywa jest z dodatkiem amarantusa i tutaj się zawiodłam, bo w ogóle go nie wyczuwam, pewnie dlatego, że jest go tylko 2%. Szkoda, bo przecież to roślina młodości, która zawiera przeciwutleniacze.
Na zdjęciu poniżej widać, że produkty dzięki dodatkom różnią się delikatnie nawet w kolorze. Takie pieczywo to idealny dodatek przy odchudzaniu - coś o tym wiem, ale dawno to było;) Jak również dla osób, którą lubią chrupać coś siedząc przy komputerze, a przy tym wzbogacić dietę o błonnik.


Króluje kolor.

Pomarańczowy.
Nie od owocu.
Od warzywa.

Słodkie kostki
kostki, recipe halloween, halloween, przepis na halloween, kości
biała czekolada
paluszki mało słone
pianki marshmallow

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Na paluszki, sprawdzą się podwójne, nadziewać z dwóch stron pianki.
Obtoczyć w czekoladzie i położyć na papierze do pieczenia.
Włożyć do lodówki aż zastygną.


Międzynarodowy Dzień Makaronu.

Spaghetti napoli
przepis rodzinny
spaghetti napoli, makaron napoli,

makaron spaghetti
4 pomidory
pół słoiczka przecieru pomidorowego
4 cebule
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
kilka listków bazylii
starty ser
natka pietruszki

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć aż się zeszkli.
Pomidory pokroić w kostkę i razem z przecierem wrzucić na patelnię do cebuli.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Dusić całość razem przez kilka minut.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną bazylię lub natkę pietruszki.
Makaron ugotować al dente.
Makaron kłaść na talerz, na to sos pomidorowy, a wierch posypać startym serem i ozdobić natką pietruszki.