Deser.
Dla biologa:)

Ziemia z robakami, czyli dirt cake
dirt cake, ziemia z robakami, deser z robakami, deser dla biologa


budyń śmietankowy
0,5litra mleka
szczypta zielonego barwnika w proszku
1,5 opakowania herbatników kakaowych Petit Beurre
żelki robaki

Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając 0,5litra mleka i szczyptę barwnika (zamiast barwnika można użyć budyń pistacjowy, ale kolor nie będzie taki intensywny).
Herbatniki przełożyć do woreczka i przy użyciu tłuczka rozkruszyć na mniejsze kawałki.
Na dno pucharków nałożyć odrobinę naszej ziemi, czyli rozkruszonych herbatników.
Na to wykładamy budyń, a na górę resztę herbatników rozkruszonych.
Na wierzch kładziemy żelki.
dirt cake, ziemia z robakami, deser z robakami, deser dla biologa
Jutrzenka wprowadziła na rynek nowe herbatniki o smaku kakaowym, są bardzo mocno kakaowe i dorównują w smaku tym słynnym ciasteczkom, a cena wyraźniejsza mniejsza. Nie namakają szybko od kremów, więc idealnie sprawdzą się do ciast na zimno.Herbatniki uwielbiam od dziecka i często kupuję sobie w podróż, te na pewno zagoszczą w mojej kieszeni nie raz :)
dirt cake, ziemia z robakami, deser z robakami, deser dla biologa
dirt cake, ziemia z robakami, deser z robakami, deser dla biologa
dirt cake, ziemia z robakami, deser z robakami, deser dla biologa


Lecą dni...

Surówka z ogórka i słonecznika
Surówka z ogórka i słonecznika , ogórek, słonecznik, surówka, surówka na lato, przepis na surówkę.
 2 duże ogórki
cebula
2 ząbki czosnku
10dag słonecznika łuskanego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Słonecznik wsypać na rozgrzaną patelnię.
Smażyć do zbrązowienia z dodatkiem soli.
Zielone ogórki pokroić w paseczki lub kostkę (nie trzeba obierać), doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Całość wymieszać dodając oliwę.
Na koniec dodać słonecznik, wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.
Surówka z ogórka i słonecznika , ogórek, słonecznik, surówka, surówka na lato, przepis na surówkę.

Love.
Małe czy duże.
Mniej lub bardziej.
A jednak.
Koronkowe naleśniki
szklanka mleka
szklanka mąki
jajko
łyżka oleju
szczypta soli
łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki zmiksować na gładko.
Odstawić na 30minut, wtedy bardziej zgęstnieje.
Przelać do wąskiej buteleczki z małą dziurką, szprycy z końcówką do pisania, albo do woreczka strunowego z lekko odciętym rogiem.
Na rozgrzanej patelni z teflonową powłoką formować wzory (w razie potrzeby dodać jeszcze więcej mąki-będzie łatwiej).
Smażyć do zbrązowienia obu stron.

Najładniejsze ciasteczko przygotowała Bee Sweet i tym samym zgarnia nagrodę główną za cudnie malowane ciasteczka.
Postanowiłyśmy z Joasią jednak jeszcze wyróżnić jedną osobę, a dokładnie małego, przyszłego kucharza Kubusia za wkład pracy przy produkcji ciasteczek (zobaczcie relację - klik).
Prosimy o przesłanie swoich adresów zamieszkania na adres emailowy: jlatuszek@zpsb.szczecin.pl oraz klaudia.sroczynska@gmail.com

GRATULACJE

Zmienia się.
Ciągłe zawirowania.
Klimat...

Waniliowe tosty francuskie

czerstwy chleb
jajko
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki oleju
dżem (u mnie morelowy z firmy Materne)

Jajko rozmieszać z mlekiem i cukrem waniliowym.
Chleb pokroić na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzać na patelni.
Chleb moczyć w jajecznej masie, kłaść na patelnie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z dżemem.

W weekend byliśmy z Pavciem w Poznaniu, dzięki temu, że wygrałam pakiet VIP w konkursie organizowanym przez Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Mogliśmy zwiedzić Poznań, wybrać się na Festiwal, a także uczestniczyć w warsztatach i mieliśmy zapewniony nocleg w hotelu Sheraton :)
Przedstawiam Wam zatem fotorelację z naszego pobytu.


Tradycyjne lody 
Produkcja kołaczy
Cynamonowo-cukrowy zapach ciepłego drożdżowego ciasta był obłędny
 Wystawcy chętnie pokazywali swoje dyplomy.
 Widzieliśmy także jak otwiera się ostrygi.
Sobotni wieczór spędziliśmy na prezentacji Alkohole z duszą, dowiedzieliśmy się ciekawych informacji na temat win i nalewek, które również mogliśmy skosztować. Prowadzący służył radą i wykazał się bogactwem informacji.
Natomiast w niedzielę mieliśmy okazję dowiedzieć się na warsztatach Laboratorium Smaku jak łączyć potrawy z winem i jak smak wina potrafi zmieniać się w zależności od doboru potrawy.
Rogale marcińskie też jedliśmy:)
Podsumowując-rewelacja! Bogactwo smaków, sympatyczni i pomocni wystawcy, ceny niskie (dwa razy taniej niż na jarmarku dominikańskim), warsztaty profesjonalne.  I dla mnie i dla Pava było to niezapomniane przeżycie :) Zakupy do domu też zrobiliśmy, niedługo degustacja w domowym gronie.

Uwielbiamy.
Podróżować.
Zwiedzać.
I smakować.

Lemoniada miętowa z limonką

2litry wody
limonka
garść liści mięty
cukier
kostki lodu

Do wody wyciśnij sok z połowy limonki.
Drugą połowę pokrój na plasterki i wrzuć do dzbanka, lekko je dociśnij aby jeszcze puściły sok.
Wrzuć liście mięty, dociśnij by puściły sok.
Dodać cukru albo miodu tyle ile chcesz i wymieszać całość.
Podawać z kostkami lodu.

Spróbuj też lemoniady z truskawkami KLIK