Kapelusz z wstążką na głowie.
Okulary przeciwsłoneczne.

Dżem truskawkowy z cukrem waniliowym
dżem truskawkowy, przepis na dżem, przepis na dżem truskawkowy, przepis ze zdjęciem na dżem truskawkowy
500g truskawek
pół opakowania żelfixu 3:1
170g cukru
łyżka cukru waniliowego 
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Truskawki zmiksować na jednolitą masę.
Przełożyć do garnka, dodać żelfix.
Zagotować.
Dodać cukier, cukier waniliowy i kwasek.
Trzymać na ogniu do 7minut ciągle mieszając.
Przelać do słoiczka i odstawić do góry dnem.
dżem truskawkowy, przepis na dżem, przepis na dżem truskawkowy, przepis ze zdjęciem na dżem truskawkowy
A wczoraj byłam tu...



To w drogę...
Mrożona herbata
szklanka wody
torebka ulubionej herbaty
łyżeczka cukru
kilka plasterków cytryny
lodowe kostki z miętą (przepis na kostki lodu klik)

Herbatę z cukrem zalewamy wrzątkiem i studzimy.
Wkładamy do lodówki na min.30minut.
Do szklanki wrzucamy plasterki cytryny i lekko dociskamy.
Na koniec wrzucamy lodowe kostki z miętą.
Do robienia kostek z miętą użyłam silikonowej formy od takakuchnia.pl w formie ananasków.
Z formy kostki bardzo ładnie wyskakują i nawet listki ładnie wychodzą, a myślałam, że będą się łamać :)



Trochę słońca.
W końcu!

Pierś kurczaka w sosie Lutenica
pierś z kurczaka, przepis na pierś z kurczaka, pierś kurczaka w sosie lutenica
0,5kg piersi z kurczaka
sól, pieprz
łyżka przyprawy do kurczaka
2 łyżki oliwy
pół słoiczka sosu bułgarskiego Lutenica (od Premium Rosa)

Pierś pokroić na mniejsze kawałeczki.
Wrzucić do miski, doprawić przyprawami i wymieszać.
Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso aż będzie w środku białe (do odparowania wody, które mięso puści).
Pod koniec wrzucić sos i chwilę smażyć razem mieszając całość.
pierś z kurczaka, przepis na pierś z kurczaka, pierś kurczaka w sosie lutenica
Ten mały słoiczek skrywa bogactwo smaku i aromatu. Sos Lutenica produkowany jest w Bułgarii z papryki, pomidorów i bakłażana. Lutenica nie zawiera konserwantów, ani żadnych ulepszaczy i jest w 100% z naturalnych składników. 
Taki sosik będzie do wygrania niedługo w konkursie u mnie:)



Ogórki małosolne na przyprawie
ogórki
3 litry wody
3 łyżki soli
3 łyżki przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl
kilka listków wiśni

Wodę zagotować z solą.
Na dno dużego słoja włożyć listki wiśni i wsypać łyżkę przyprawy.
Ułożyć ogórki w słoju.
Zalać zalewą i dosypać jeszcze 2 łyżki przyprawy.
Ułożyć talerzyk i docisnąć np. wymytym kamieniem.
Ogórki są gotowe po 3 dniach.
To był eksperyment, w końcu przyprawa jest do ogórków konserwowych. Jednak w jej składzie znajdziemy również wszystkie składniki potrzebne do ogórków małosolnych. I choć nie wiedziałam czy eksperyment zakończy się sukcesem, tak się stało. Ogórki są jędrne i chrupiące :)

Głęboki wdech.
I wydech.
I liczę do 10.


Deser truskawkowy z likierem


 garść truskawek
pół szklanki kremówki
łyżka cukru pudru
2 łyżki likieru kajmakowego (przepis na likier klik)
rurka waflowa
2 listki mięty

Truskawki przekroić na mniejsze kawałki.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i polać nią truskawki.
Całość polać likierem.
Wbić rurkę i dodać listki mięty.

Dzisiaj o godz.15 w Gdyni będzie otwarcie Hana Sushi przy ul.Świętojańskiej 47. Dla stałych klientów zniżka 50%. Podaję informację, gdyż restaurację prowadzą moi znajomi. W przyszłości będzie wpis o Hana Sushi. 

Na życzenie:)

Makaron z tuńczykiem w pomidorach
przepis na makaron, przepis na makaron z tuńczykiem, makaron z tuńczykiem, makaron z tuńczykiem w pomidorach

tuńczyk z puszki
5 pomidorów
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
łyżeczka bazylii
sól, pieprz
cebula
pół papryczki chilli
makaron


Na patelnie wlać łyżkę oliwy, dorzucić pokrojone pomidory.
Doprawić solą , pieprzem i bazylią.
Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę.
Podgrzewać aż pomidory zaczną się rozpadać.
Na oddzielnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. 
Smażyć do zeszklenia.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tuńczyka.
Chwilę smażyć, po czym dorzucić sos pomidorowy z drugiej patelni i wymieszać razem.
Makaron ugotować al dente.
Na makaronie układać tuńczyka w sosie, albo jak ktoś lubi  makaron wymieszać z tuńczykiem i sosem na patelni.
przepis na makaron, przepis na makaron z tuńczykiem, makaron z tuńczykiem, makaron z tuńczykiem w pomidorach
przepis na makaron, przepis na makaron z tuńczykiem, makaron z tuńczykiem, makaron z tuńczykiem w pomidorach
przepis na makaron, przepis na makaron z tuńczykiem, makaron z tuńczykiem, makaron z tuńczykiem w pomidorach

Przeplatanie.
Słońca z deszczem.
Czy jesieni z latem.

Tarta róża
konfitura z róży, tarta róża, dżem z róży, tarte płatki róży, konfitura z płatków róży


płatki róży
cukier (wagowo 2razy więcej niż róży)
łyżeczka kwasku cytrynowego albo soku z cytryny

Płatki róży pozbawić białych końcówek.
Utrzeć w makutrze płatki z cukrem.
Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny lub kwasek-zachowa kolor róży.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
konfitura z róży, tarta róża, dżem z róży, tarte płatki róży, konfitura z płatków róży
konfitura z róży, tarta róża, dżem z róży, tarte płatki róży, konfitura z płatków róży

Nowe wyzwania.

Ogórki konserwowe
litr wody
łyżka soli
100g cukru
pół szklanki octu 10%
ogórki
łyżka przyprawy do konserwowania Marsyl

Wodę zagotować z solą i cukrem.
Pod koniec gotowania dodać ocet. 
Na dno wyparzonych słoików wsypać przyprawę do konserwowania ogórków.
Układać ogórki.
Zalać ciepłą zalewą i porządnie zakręcić.
Przyprawę dostałam do testowania od Przyślij przepis i trochę się bałam, bo jeszcze nigdy nie robiłam ogórków konserwowych, a to jeszcze miało być na nieznanej mi przyprawie. Jednak jak tylko przeczytałam skład przyprawy to już obaw nie miałam. W mieszance znajdziemy: koper, gorczycę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, estragon, marchew i ostrą paprykę. I tak sobie myślałam, pewnie wszystko sproszkowane...Jak otworzyłam saszetkę to się pozytywnie zdziwiłam, zresztą sami zobaczcie.
Przyprawa jest niezwykle aromatyczne, aż chce się ją wąchać :)
Ogórki są gotowe po 3tygodniach, ja moich się nie mogłam doczekać i otworzyłam po 2 tygodniach. Ogórki są bardzo aromatyczne i smaczne, idealne jako dodatek do obiadu, do kanapek czy sałatek.
Polecam przyprawę :) a sama muszę zakonserwować kolejną porcję:)