Wyszłam na spacer.
Pies P. szalał w śniegu.
Próbowałam też.
Nos czerwony.
Szczypią policzki.
I zrobiłam 3 zdjęcia.


Kluski leniwe
250g twarogu
szklanka mąki
2 łyżki cukru
łyżka masła
jajko
dodatkowo:
bułka tarta
masło

Ser, jajko, cukier i masło miksować ze sobą.
Gdy składniki się połączą dodawać partiami mąkę, do momentu aż ciasta będzie zbite.
Im mniej mąki tym lepiej.
Gotowe ciasto dzielić na części.
Zawijać w rulonik i kroić na prostokąty.
Widelcem odciskać kratkę na kluskach.
Kluski wrzucić do gotującej się wody i wyjąć po 2 min. od wypłynięcia na wierzch.
Podawać z usmażoną bułką tartą z masłem.
Pav zamiast prostokątów zrobił węża :)))

Chcę wyjść na spacer.
Wziąć aparaty.
Porobić zdjęcia mroźnej zimie.
Ciepły dom niestety wygrywa... 

Drink limonkowy

50 ml wódki
100 ml soku limonkowego
kostki lodu
plasterek cytryny

Do kieliszka wrzucić kostki lodu.
Wlać wódkę.
Dolać sok.
Wrzucić plasterek cytryny.

Kubek herbaty.
Słodkiej herbaty.
Ogrzewam nim ręce.
I wnętrze.

Tost hawajski
2 kromki chleba tostowego
plasterek szynki
plasterek sera
plaster ananasa
masło
ketchup

Jedną kromkę  posmarować masłem.
Położyć szynkę, ser i ananasa.
Nałożyć drugą kromkę chleba.
Zapiekać przez kilka minut w nagrzanym piekarniku do 150st.C albo kilka minut podgrzewać na funkcji grill w mikrofalówce.
Przed podaniem polać ketchupem.

3:1. Jeaa.
Ferie.
A potem poprawka.


Malpury - pączki indyjskie
są to smażone kuleczki, chrupiące i podawane z sosem jogurtowo-owocowym

225g mąki (dałam o 150g więcej)
125g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
175 ml mleka
olej do smażenia(w oryginalne ghee)
na sos:
pół szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców)

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem i mlekiem.
Ciasto powinno być gęste na tyle by przylegać do łyżki i nie kapać.
We frytownicy lub garnku rozgrzać olej/ghee.
Nakładać ciasto na łyżkę i zsuwać do oleju, albo formować dłońmi kuleczki.
Smażyć do złoto-brązowego koloru z obu stron.
Gotowe kuleczki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki na sos wymieszać.
Pączki podawać z sosem.

Sesja 2:1.
Haaa!

Chai Masala - herbata indyjska
2 szklanki wody
 szklanka mleka
2 torebki czarnej herbaty
pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru
płaska łyżeczka kardamonu
płaska łyżeczka cynamonu (dałam szczyptę)
3 łyżeczki cukru 

W garnuszku zagotować wodę z cukrem i herbatą.
Jak się zagotuje dodać przyprawy i doprowadź do wrzenia.
Wlać mleko i doprowadź trzeci raz do wrzenia.
Wymieszać,wyjąć torebki herbaty, posmakować czy nie musisz dodać więcej cukru.
Przelać do filiżanek.

Ubieram miętowy polar.
To nowa elegancja francja.
Na egzamin.
Przy takim mrozie.
Jutro kolejne starcie.

Gofry
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
łyżeczka proszku do pieczenia
śmietanka kremówka 36%/dżem truskawkowy/cukier puder

Oddzielić białka od żółtek.
Z białek ze szczyptą soli ubić pianę.
Mleko zmiksować z żółtkami, olejem i cukrem.
Po chwili dodać przesianą mąkę z proszkiem i dalej miksować.
Następnie stopniowo dodawać ubitą pianę i delikatnie wmieszać.
Gofrownicę nagrzać, nalewać masę i piec 3-5min.
Podawać z bitą śmietaną (ubita kremówka), dżemem lub cukrem pudrem.

Zakreślam.
Podkreślam.
Jedna kawa.
Druga kawa.
Napój dający więcej energii.
Tortilla hawajska
4porcje
4 placki tortilli
0,5 kg pierś z kurczaka
pół puszki ananasa
pół puszki kukurydzy
kilka dużych liści kapusty pekińskiej
2 małe cebule
ketchup
musztarda grillowa
 3 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła, przyprawa do gyros

Pierś pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa i smażyć na patelni.
Kapustę pekińską, ananasa i cebulę pokroić w kosteczkę.
Kukurydzę odsączyć.
Warzywa i ananasa wymieszać, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotować sos: połączyć ketchup z pikantną musztardą grillową pół na pół.
Tortille podgrzać przez ok. 3 min np. w mikrofalówce.
Zwinąć tortille i nakładać na przemian mięso, sos, sałatkę, sos.

Idę spać o 1 w nocy.
Wstaję o 11.
Z bólem głowy.
Słońce za oknem razi w oczy.
Kot prosi o chrupki.
A mi burczy w brzuchu.


Kokosowy pudding
1,5 łyżki kaszy mannej
1 łyżka wiórków kokosowych
120ml mleka
50ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka syropu malinowego

Na małym ogniu gotować mleko z wiórkami i cukrem.
W zimnej wodzie wymieszać kaszę manną.
Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do zgęstnienia.
Przelać do miseczki i zostawić do ostygnięcia.
Włożyć na całą noc do lodówki.
Przed podaniem polać syropem.
mój pudding nie do końca zgęstniał, chyba za mało kaszy dałam, ale był i tak obłędnie pyszny


Szczypie w nos.
Czerwony nos.
Policzki pieką.
Usta pękają.
Mróz.

Kawior na pieczywie chrupkim
kilka kromek pieczywa chrupkiego
ser
fera
kawior
pieprz ziołowy

Kromki pieczywa posmarować fetą.
Ser pokroić na plasterki i układać na serze feta.
Na to kłaść trochę kawioru.
Posypać pieprzem.