Choć mamy końcówkę lata to warzywa na rynku wciąż królują, a pogoda dopisuje, dlatego przygotowałam leczo z chorizo i kukurydzą, czyli takie węgierskie leczo po hiszpańsku. Inne przepisy na leczo:
2-3 czerwone papryki
cukinia
puszka pomidorów lub 200 ml passaty pomidorowej
puszka kukurydzy
cebula
2 ząbki czosnku
około 100 g kiełbasy chorizo
sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz wędzona
natka pietruszki
olej do smażenia
do podania: ugotowany ryż
Na oleju w garnku podsmażyć cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, a po chwili dodać posiekany czosnek.
Wrzucić drobno pokrojoną kiełbaskę chorizo i czekać aż się zrumieni.
Dodać cukinię (pokrójcie tak jak lubicie), a po dłuższej chwili paprykę.
Całość zalać passatą lub pomidorami z puszki, doprawić do smaku przyprawami (pomijając paprykę wędzoną – ją dodamy na koniec).
Wrzucić odsączoną kukurydzę z puszki, całość pogotować razem około 3 minut i doprawić papryką wędzoną.
Podawać na ryżu lub ziemniakach z natką pietruszki.