Dzisiaj Dzień Babci – dlatego zdradzę Wam tajemnicę. To po babciach odziedziczyłam talent do pieczenia. Babcia Tereska piekła zawsze najlepsze makowce i ciasto z agrestem, natomiast Babcia Marysia robi doskonały placek ze śliwkami i pleśniaka. Cieszę się ogromnie, kiedy to ja mogę przynosić im teraz moje wypieki 🙂 Muffinki kakaowe z wiórkami kokosowymi są bardzo proste w przygotowaniu. Dla Babci i Dziadka przygotowałabym też:
Muffinki kakaowe z kokosem
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 jajka
pół kostki roztopionego masła
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych (przepis)
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek i wiórki kokosowe.
W drugiej mokre: jajka, masło, mleko.
Zawartość obu misek połączyć i pomieszać chwilę, ważne by pozostały dalej grudki, wtedy ciasto będzie wilgotne, a nie twarde.
Przekładać do formy silikonowej do pieczenia muffinek (użyłam formy do mini muffinek).
Piec 20 minut w temp. 190 st.C.
wyglądają apetycznie!
Jak pysznie wyglądają, muszę kiedyś zrobić 😉
jakie fajne 🙂
Pomyślałam o Tobie: http://www.pracuj.pl/praca/stylista-slodkich-przepisow-gdansk,oferta,3244709 😉