image_pdfPDFimage_printWydrukuj

W tym tygodniu ogłosiłam Wam, że zostałam ambasadorką Restaurant Week i z tej okazji miałam okazję już przetestować przed samym festiwalem menu restauracji Tapas Barcelona – sam zobacz. Dzisiaj miałam ogromną przyjemność pójść na tasting do jednej z moich ulubionych restauracji, którą opisywałam Wam na początkach blogowania w 2013 roku (relacja). Tyle lat minęło, a Cozzi wciąż trzyma wysoki poziom i dalej kusi włoskimi smakami. Jak wiecie, jestem fanką śródziemnomorskich smaków, dlatego wybrałam ofertę Cozzi na Restaurant Week. Rezerwacje do tej restauracji zrobicie tu – klik.

Cozzi Ristorante na Restaurant Week

ul. Władysława IV 49
Gdynia

Na czym polega festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week?

Wybrane restauracje oferują 3-daniowe doświadczenie (przystawka, danie główne, deser) w cenie 49 zł. Cena jest niezmienna i stała dla wszystkich restauracji. W celu skorzystania z takiego menu musicie wejść na stronę https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/ i przejrzeć restauracje z Trójmiasta, które Was interesują. Każda z nich oferuje 2 różne menu. Wybierasz menu, klikasz liczbę osób i datę oraz godzinę. Następnie opłacasz i czekasz z niecierpliwością aż nadejdzie ten pyszny dzień :).

Ristorante Cozzi oferuje dwa menu, które ze smakiem dzisiaj przetestowaliśmy. Piszę do Was jeszcze z pełnym brzuchem! Poniżej znajdziecie dania, które i Wy możecie zjeść z okazji największego festiwalu kulinarnego w Polsce!

I menu

  • Foccacia spinata picante – domowa focaccia z prażonym salami, pastą z dyni piżmowej i kiełkami groszku (pyszne chrupiące ciasto, świetne pikantne salami, kiełki i pomidorki, dynia dla mnie była tu zbędna, ale wiem, że wiele z Was ją uwielbia).
  • Risotto boscaiola – aromatyczne risotto z borowikami i nutą trufli podane z włoskim boczkiem pancettą i ricottą (to było najlepsze risotto w moim życiu, kremowe, gęste, al dente ryż, bogactwo grzybów w środku i bekon z włoskiej pancetty – niebo w gębie).
 
  • Coco panna cota – kokosowa panna cotta z musem mango (perfekcyjny deser po prostu). 
 

Menu II

  • Arancini della casa – sycylijskie kulki ryżowe faszerowane serem gorgonzola podane na sałatce z cebulkami, pomidorkami i oliwą bazyliową (chrupiące z zewnątrz, aksamitne w środku z rozpływający się serem w środku, mmm….nawet sałatka pod arancini była dopracowana).
 
  • Merluzzo limone – filet z dorsza marynowany w tymianku i skórce z cytryny podany na czarnej soczewicy z fasolką szparagową (soczysta ryba z chrupiącą skórką, spora porcja).
  • Coco panna cotta – ten sam deser, co w menu I (szkoda, że nie są dwa różne, na pewno byłoby coś pysznego ). 

W Cozzi zawsze jest pysznie i kolejny raz mogłam się o tym przekonać. Jeżeli szukacie kulinarnych rozkoszy we włoskich klimatach to szybciutko róbcie rezerwacje! 

Zachęcam Was do przejrzenia relacji z Restaurant Week z poprzednich edycji, może pomoże Wam to w wyborze:

2 Replies to “Ristorante Cozzi na Restaurant Week”

  1. janusz_34 says: 25 kwietnia 2018 at 07:46

    Ale żałuje że nie udało mi się dostać na RW 🙁

    1. Dusia says: 28 kwietnia 2018 at 11:48

      szkoda, ale polecam wybrać się też poza festiwalem, bo tu zawsze jest pysznie 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.