Co powiecie na pesto z jarmużu i słonecznika? To kolejna propozycja smarowidła do pieczywa, ale pesto z jarmużu sprawdzi się też do makaronu. 

Pesto z jarmużu i słonecznika


2-3 liście jarmużu
3/4 szklanki słonecznika łuskanego
3 łodyżki natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju lub oliwy
2 łyżki wody
pół łyżeczki soli i pieprzu

Małe kawałki jarmużu zmiksować przy użyciu blendera ze słonecznikiem i natką pietruszki.
Dolać sok z cytryny, olej lub oliwę, wodę zmiksować.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Wymieszać, doprawić do smaku - w razie gdyby pesto było za gęste dolać trochę oliwy lub wody.




Dla moich cudownych Rodziców przygotowuję zawsze specjalne słodkości. Jako, że Mama uwielbia serniki, a ja robię je w zasadzie tylko dla Niej to przygotowałam obłędnie pyszny chałwowy sernik, ale nie byle jaki, bo na zdrowym jaglanym spodzie i ze śliwkami. Sernik rozpływał się w ustach. Z kremowych, mazistych serników polecam:

Zapraszam na krótką fotorelację z targów Natura Food w Łodzi 2015 - więcej zdjęć znajdziecie w albumie na fanpagu tutaj.
Dziękuję Natura Food za możliwość bycia partnerem wydarzenia, dzięki czemu mogłam spotkać się z moimi ulubionymi wystawcami, z którymi współpracuję z największą przyjemnością. Na Natura Food poznałam kolejne, ciekawe produkty, nowe trendy kulinarne i podziwiałam, z jaką pasją wystawcy rozmawiają o swoich kulinarnych wyrobach. Wróciłam z zapasem słoików i naładowana pozytywną energią :).
W szczególności cieszę się ze spotkania p. Gosi z pasieki Pucer, p. Józefa z Ekologii spod strzechy, p. Basi z Eterno i p. Przemka z Twój Ogród :). Pozdrawiam cieplutko!

Kurczak w papirusie to dosyć słynny i owiany kontrowersjami pomysł pewnej firmy. W domu możemy przygotować go w bardzo łatwy, dietetyczny sposób i dodatkowo z kontrolowanymi dodatkami, takimi jak np. zioła. 

Kurczak w papirusie - domowy sposób

pojedyncza pierś z kurczaka
olej lub oliwa
sól, pieprz
ulubione przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, płatki chilli, suszony czosnek

Pierś przekrój na pół, delikatnie ostukać pięścią by się nieco rozbiła. 
Przygotować papier do pieczenia, z którego wyciąć prostokąt, takiej wielkości by można było zawinąć jeden kawałek mięsa.
Papier złożyć na pół, rozłożyć i wysmarować oliwą oraz posypać wszystkimi przyprawami z dwóch stron.
 Na jednej połowie papieru należy ułożyć pierś, przykryć drugą (najlepiej całość potem zawinąć) i wyłożyć na rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu).
Smaż z dwóch stron po około 8 minut z każdej - można użyć pokrywki przy smażeniu 1 strony.
Odwinąć papier i podawać.






Zupa grzybowa to obowiązkowe danie podczas jesieni. Uwielbiam jej zapach i głębię smaku! Dla prawdziwych smakoszy przygotowałam zupę pełną grzybów, z warzywami, na śmietance i zasmażce by była niezwykle aksamitna. Całości dopełnił pyszny makaron, który smakował, jak domowy.


Aksamitna zupa grzybowa
zupa grzybowa


około 1,5 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
2 cebule + 3 łyżki masła
3 litry wody
sól, pieprz
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
3 liście laurowe
łyżeczka ziarenek pieprzu naturalnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu mielonego naturalnego
1/3 szklanki śmietanki 30%
zasmażka: 1/4 kostki masła
2 łyżki mąki


Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.
Kapelusze pokroić na mniejsze kawałki , trzonki w cienkie plasterki.
Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną masła i smażyć aż się zeszkli.
Warzywa z włoszczyzny obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki.
Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić wszystkie warzywa, grzyby i zagotować.
Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Gotować do miękkości warzyw i grzybów.
Doprawić do smaku pieprzem naturalnym mielonym i ewentualnie solą.
Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masła, wsypać mąkę i energicznie mieszać - dolać szklankę bulionu z zupy, wymieszać i wlać do zupy - jeśli powstaną w zasmażce grudki przetrzeć je przez sito. 
Dolać śmietankę, zagotować i podawać na talerzu z dobrym makaronem (u mnie 5 jajeczny Czaniecki).


Print Friendly and PDF
Aksamitna zupa grzybowa

Aksamitna zupa grzybowa




Konkurs z marką Folwark zakończony. Pięknie dziękuję za wszystkie zgłoszenia, z przyjemnością czytałam o Waszych sposobach na jesienne rozgrzewanie. 



Sosy Folwark wygrywają :
Nagroda główna Aneta : W jesienne wieczory uwielbiam jeść wszystko, co kojarzy mi się z tą piękną porą roku. Moi faworyci to tartaletki z aromatycznymi grzybami i sernik dyniowy, a do herbatki pieczywo z cytrynowym dżemem z cukinii! ;)
PaulinaJesienią, gdy na dworze robi się zimno i ponuro, mam kilka swoich ulubionych smaków :) Po pierwsza zupa dyniowa, a także wszystkie zupy kremy, które rozgrzewają. Po drugie placki ziemniaczane, które jakoś na jesień smakują najlepiej w sosie z dopiero co zebranych grzybów. Deserowo - tradycyjna szarlotka, a do picia grzane wino z owocami i goździkami. Moimi ulubionym napojem na jesień jest jednak pite w sąsiedztwie kominka gorące kakao, które kocham pić bo przypomina mi dzieciństwo - czas beztroski i zabawy :)
Stasia: Jesień to pieczone kartofelki w ostrej panierce lub z masełkiem i chrzanem, grzybki faszerowane, dyniowe i buraczkowe przysmaki a nade wszystko w tym czasie ważne są dla mnie wszelkie rozzzzgrzewające dodatki; aromatyczny, rozmarzający imbir i cynamon, goździki, ostra papryka, pieprze kolorowe, owoce cytrusowe (dodaję ze skórkami) i orzechy (te zamieszkują prawie we wszystkich potrawach -uwielbiam je:)) Odrobina alkoholu w potrawach... a dlaczego nie:) rozgrzewa, dodaje boskiego aromatu i niesamowitą delikatność potrawy hmmm np. "Rozpalający krem z whiskey" z tymiankiem, czosnkiem i bekonem. Aaaa jesienią zaczyna się u mnie sezon czekoladowy:) trwa niestety króciutko, bo tyko do wiosny:) Podaję ją z mięsem i słodyczami. Jesień to bardzo barwna i aromatyczna pora roku mamy wreszcie duuużo czasu na spokojne biesiadowanie:) 

nikajaz@wp.pl: Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi.

GRATULACJE!

NATURA FOOD 2-4 października Łódź  to największa impreza wystawiennicza branży żywności ekologicznej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. W ciągu trzech dni na imprezie spotykają się producenci żywności ekologicznej z Polski i Europy, a także właściciele sklepów z ekologiczna żywnością oraz jej dystrybutorzy. W ubiegłym roku targi odwiedziło 12 tys. osób z całej Polski. Nie brakowało wśród nich osób żyjących w zgodzie ze stylem „eko”, a zwłaszcza miłośników naturalnych i ekologicznych kulinariów.

Dynia królowa października - w tym przepisie w m(i)ęskim towarzystwie karkówki. 

Karkówka pieczona z dynią i rozmarynem



1,5 kg karkówki
średniej wielkości dynia
300 g pieczarek
2-3 gałązki rozmarynu 
3-4 ząbki czosnku
musztarda stołowa
pieprz ziołowy i naturalny
tymianek
olej

Karkówkę pokroić na kotlety, które lekko rozbić i doprawić z dwóch stron przyprawami oraz natrzeć musztardą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. 
Mięso skropić olejem i zostawić w marynacie na min. godzinę. 
Pieczarki pokroić na większe kawałki, a dynię obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. 
Pieczarki i dynię skropić olejem lub oliwą, posypać tymiankiem i wymieszać. 
Do rękawa/worka do pieczenia nakładać warstwami mięso, pieczarki, dynię oraz gałązki rozmarynu.
Zamknięty worek przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w temp. 200 st.C. przez godzinę, a następnie przedziurawić worek i dopiekać całość przez 15 minut jeszcze.