Oświadczam, że...
WAKACJE!


Drink Mojito

40 ml rumu
pół limonki
2 łyżeczki trzcinowego cukru
kilka listków mięty
kruszony lód
woda gazowana

Limonkę pokroić na 4 mniejsze części i włożyć na dno wysokiej szklanki.
Zasypać cukrem i ugnieść aż limonki puszczą sok.
Dodać miętę i ponownie ugnieść.
Wlać rum.
Dodać kruszony lód i całość wymieszać.
Uzupełnić wodą gazowaną.



Wiem, że bardzo lubicie konkursy, dlatego we współpracy z Chatą Wieśniaka postanowiliśmy zorganizować konkurs, w którym do wygrania będą 3 opakowania makaronu Exclusive Wiejski Durum, o którym możecie poczytać zarówno na stronie sponsora {klik} jak i w poście tutaj {klik}. Oprócz makaronów w paczce znajdą się też opieńki z czosnkiem (bez konserwantów).
Zadanie konkursowe
1. Proszę o napisanie w komentarzu o zdrowotnych właściwościach jaj przepiórczych. Podpowiedzi szukajcie na stronie sponsora. 
2. Proszę o polubienie mojego profilu na facebook'u - klik
3. Polubieniu profilu Chaty Wieśniaka - klik 
(nie zapomnijcie podać jako kto lubicie)

Konkurs trwa do 26.06.2012 włącznie. Zwycięzca zostanie wybrany poprzez losowanie.

W tym miesiącu dostałam do przetestowania od aledobre.pl stolnicę, matę silikonową marki Kaiser o wymiarach 40x30cm. Bardzo się ucieszyłam, bo nie miałam stolnicy, a czyszczenie blatów po wałkowanych cieście jest bardzo uciążliwe :)
Matę silikonową można używać do pieczenia, mrożenia i w mikrofalówce. Posiada nieprzywierająca powłoką, co się sprawdziło-zarówna ciasteczka jak i pizza bez problemu odeszły od maty. Jest elastyczna, dzięki czemu możemy łatwo przechowywać ją zwiniętą w szafce. Wytrzymuje do temp. 250st.C oraz do -40st.C. Można ją myć w zmywarce. Jest odporna na działanie kwaśnych owoców. Rozmiar maty jest idealny do mojego piekarnika. Do maty nie trzeba używać podsypywania mąki - jednak mój wiekowy wałek tego wymagał. Podczas wałkowania mata się nie ślizga, bardzo dobrze trzyma się blatu.
Jedyny minus, a w zasadzie kwestia przyzwyczajenia - trzeba pamiętać, że ciężko jest przenosić samemu matę z ciasteczkami na blachę. Najlepiej pierw nałożyć matę na blachę, a potem ciasteczka nakładać.
Bardzo przydatna rzecz - polecam, kupić możecie tutaj klik.

Leżakowanie.
Na balkonie.
Z kartkami.
Błyskawiczna zupa z serków topionych
150g serka topionego
1,5 litra woda
1,5 kostki grzybowej
200g drobnego makaronu (użyłam z Chaty Wieśniaka)
natka pietruszki
kromka chleba

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 
Wodę zagotować razem z kostką rosołową.
Serek rozpuścić w garnuszku z grubym dnem.
Do rosołu dodać serek i posiekaną pietruszką, chwilę gotować razem.
W między czasie pokroić chleb na grzanki i podsmażyć na patelni.
Zupę podawać z grzankami.
Dostałam do przetestowania makarony od Chata Wieśniaka , które posiadają przepiękne opakowania.
Natomiast sam makaronik wygląda tak:
Głównym składnikiem makaronów Exclusive Wiejski Durumjaja przepiórcze, które są o wiele bardziej zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze. 
Na 1kg makaronu użyte są 24 jaja przepiórcze.
Kolejny składnik makaronu to semolina durum, która jest twardsza niż zwykle używana pszenica i zawiera też wysokiej jakości białka.
Makaron gotuje się bardzo szybko, tylko 2minuty i jest bardzo delikatny w smaku. Myślę, że jest idealny dla dzieci czy osób starszych, ale tak naprawdę nikt takim makaronem nie pogardzi :)
Aby zobaczyć inne tradycyjne i naturalne produkty zajrzycie na chatawiesniaka.pl.
Zajrzyjcie też na bloga niedługo, bo ruszy konkurs, gdzie do wygrania będzie taki makaron :)


Przed chwilą wybrałam 5 zwycięskich komentarzy, w których kryją się smaki, jakie powinny dołączyć do Galaretek na szybko! Delecty.

1. Paulina
"Malinowy! To drugie po truskawkach sezonowe owoce, które uwielbiam :) Zawsze mam kilka opakowań 
galaretek w domu, jak mi się zachce to robie, a taka malinowa na szybko to w ogóle byłby luksus ;)"

2. Izuś
"Jabłkowo -miętowa!
Bo w końcu idzie lato, a taki smak galaretki jest pyszny i orzeźwiający!"

"Ja proponuję galaretkę poziomkową
Swoją niewinnością, prostotą i wspaniałym smakiem powaliłaby wszystkie inne galaretki na kolana.
Niewymagająca, delikatna i wyrafinowana. 
Będzie idealna do wszelakich deserów :)"

"Arbuzowa.... tak, arbuz to jest to. W gorące dni pasuje jak ulał. Niestety w ziemie arbuzów nie ma, za to byłaby cudna galaretka o smaku lata ;))"

"różany! Bo miałaby cudny, różowiutki kolor, smak napewno też. Moglibyśmy ją jeść nawet w zimowe i jesienne szaro-bure dni, a nie tylko w sezonie, kiedy robimy je w domu. :)"

Gratulacje dziewczyny! 
Proszę o wysłanie adresów do wysyłki na klaudia.sroczynska@gmail.com.

Wszystkim Jolantom .
Szczególnie mojej Mamie :*
Wszystkiego naj :)

Ciasto czekoladowe z truskawkami
1,5 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 jajka
pół szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500 g truskawek
cukier puder do posypania ciasta

Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia.
W innej misce jajka ubić z cukrem.
Dodać mleko, olej i miksujemy.
Wsypać suche składniki do mokrych.
Miksować aż powstanie gładkie ciasto.
Truskawki przekroić na połówki i wrzucić do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.22cm.
Piec 60min w 180st.C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.