Dzisiaj wieczorem.
Kończy się konkurs.
Link{tutaj}.

Szaszłyki klasyczne
0,5kg piersi z kurczaka
papryka
2 cebule
ok.300g pieczarek
ulubiona przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
opcjonalnie:
sos czosnkowy z miodem (do kupienia aledobre.pl)

Mięso pokroić w kostkę.
Wymieszać z przyprawami.
Paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę w krążki grube, albo trójkąty.
Jeżeli pieczarki są większe to przekroić.
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie 30min. przed nabijaniem składników.
Następnie nabijać naprzemiennie mięso, paprykę, cebulę i pieczarki.
Smażyć na grillu, na patelni grillowej lub piec w 180st. przez ok.30min.
Jako maniak czosnku jadłam z sosem czosnkowym z miodem, który wygląda tak:
Jest to bardzo słodki, miodowy sos o ciemnej barwie z wyraźną nutą czosnku. Idealny do dań grillowanych, jako sos czy marynata.

Dostałam od aledobre.pl do przetestowania narzędzie uniwersalne uni-tool firmy Joseph-Joseph.
Narzędzie jest uniwersalne i zastępuje kilka innych urządzeń. 
Ma ergonomiczny kształt i dobrze wyprofilowany, dzięki czemu wygodnie się nim pracuje.
Wytrzymuje do temp.240st.C. i można je myć w zmywarce.

Narzędziem możemy mieszać dania na patelni, w garnku czy sałatki.
Dzięki otworkom na powierzchni dużej łyżki zastępuje cedzak. Możemy odcedzić warzywa z wody, z oleju czy wyłowić jajko z wody.
Przy smażeniu kotletów, krokietów czy naleśników łatwo przekręcimy je na drugą stronę.
Druga strona to taka mała łyżka, która zastępuje narzędzie do nakładania kremu na tort czy rozprowadzeniu piany na bezę.
Dzięki ząbkowanej krawędzi można pokroić delikatne mięso czy warzywa, jak widać z twardszymi jak rzodkiewka też sobie radzi.
Jak widać to takie 5w1. 
Możecie zakupić je tutaj {klik}.

I znów. Mamy nowy dzień.

Pizzetki z pomidorem
opakowanie ciasta francuskiego
2 pomidory
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Z ciasta francuskiego wycinać kółka.
Pomidory pokroić w plasterki.
Kłaść na każde kółko ciasta jeden plasterek pomidora i doprawić go przyprawami.
Piec ok.15min w 200st.C.

Zaczyna się.
Sezon na naukę.
Sezon na marudzenie.

Tortilla klasyczna
4 placki tortilli
0,5kg piersi z kurczaka
pół małej kapusty pekińskiej
2 pomidory
cebula czerwona
2 łyżki przyprawy do kurczaka (do kupienia tutaj aledobre.pl)
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
duża szczypta cukru
sól, pieprz
oregano

Pierś pokroić w kostkę na mniejsze kawałki.
Wymieszać z solą i przyprawą do kurczaka.
Usmażyć na patelni.
Kapustę pekińską pokroić w paski.
Pomidora i cebulę w kosteczkę.
Warzywa wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi.
Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Tortille podgrzać przez ok. 3 min np. w mikrofalówce.
Zwinąć tortille i nakładać na przemian mięso z sosem i warzywami.

W przepisie wykorzystałam przyprawę do kurczaka od aledobre.pl.
Możecie o niej poczytać tutaj.

Kwitną bzy.
Biologiczny lilak.
Syringa sp.
Mocny zapach.
Fioletowe kwiaty.
Ach maj :)


Łazanki z twarogiem i jabłkiem

ok.200g makaronu łazanki Sorenti
pół kostki twarogu
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru trzcinowego
duże jabłko
szczypta cynamonu

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
W między czasie jabłko obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Jabłko razem z łyżką cukru i cynamonu przesmażyć w garnuszku.
Twaróg wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru.
Na ugotowany makaron położyć twaróg, a na to jabłuszka.