A było już.
Tak pięknie.
A tu znowu śnieg...


Krążki cebulowe
4 cebule
150g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
jajko
200ml mleka
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka oregano

Cebulę pokroić na 1cm krążki i porozdzielać je.
Pozostałe składniki wymieszać ze sobą.
Rozgrzać olej we frytownicy do 180st.C albo garnku.
Krążki zanurzać w cieście, namiar niech skapnie.
Wkładać do oleju i smażyć z obu stron do zbrązowienia.

Słoninka wisi na linkach.
Gdzieś czai się wróbelek.
Sikorka usilnie próbuje utrzymać się na wietrze.
Mewy krążą i piszczą.
A kot ma rozrywkę.


Grillowany ananas na słodko


puszka ananasów w plastrach
3 łyżki miodu
łyżeczka cukru waniliowego
duża szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek
dżem truskawkowy

Wymieszać miód, cukier waniliowy, cynamon i oliwę.
W tej miksturze namoczyć plastry ananasa.
Kłaść na nagrzaną patelnię grillową (albo grilla).
Smażyć z każdej strony aż się zarumieni.
Podawać z dżemem truskawkowym.

Wczoraj był szampan.

Dziś indeks zdany.

Makaron z tuńczykiem i mascarpone

makaron 500g
puszka tuńczyka w oleju
pomidor
1/3 ogórka świeżego
mascarpone 500g
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Ogórka i pomidora pokroić w kostkę.
(Tak wiem, że to połączenie zabija witaminy, ale teraz warzywa i tak prawie ich nie mają...)
Doprawić przyprawami.
Tuńczyka odcedzić i wymieszać z warzywami.
Wrzucić na patelnię, chwilę podgrzewać.
Dodać serek mascarpone i zdjąć z palnika.
Makaron zmieszać z masą tuńczykową.
Podawać z natką pietruszki.
Chciałam Was też zaprosić na cykl moich przepisów wraz z inspiracją w postaci motoryzacji :) Jesteście ciekawi to kliknijcie tutaj :

U nas wichura,
Wieje.
Bucha w okna.

Omlet Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski
jajko
1,5 łyżki cukru
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
 małe jabłko
łyżeczka masła
cukier puder do posypania

Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę.
Białko oddzielić od żółtka.
Żółtko zmiksować z mąką i mlekiem.
Białko ubić z cukrem w drugim naczyniu.
Wymieszać delikatnie i dokładnie dwie masy.
Dodać jabłka i wymieszać.
Rozgrzać patelnię i dodać pół łyżeczki masła.
Wylać masę, a gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę (ściągam omlet na talerz i wrzucam drugą stroną na patelnię), dodając na patelnię kolejne pół łyżeczki masła.
Smażyć do złotego koloru.
Na patelni pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć na talerz i podawać z cukrem pudrem.

Sesja zdana :) 


Śledzie w oleju
śledzie w oleju, przepis na śledzie, przepis na śledzie w oleju
250g płaty śledziowe (matias)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
szczypta soli
łyżeczka octu winnego
olej
pieprz ziołowy
natka pietruszki
plasterek cytryny

Płaty namoczyć przez ok.15 min w wodzie przegotowanej.
Pokroić śledzie na mniejsze kawałki i wrzucić do miseczki.
Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i posolić szczyptą soli.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wymieszać cebulkę i czosnek ze śledziami.
Zalać olejem i doprawić pieprzem.
Ozdobić natką pietruszki i plasterkiem cytryny.

Tak.
To przeziębienie.
:(


Krakersy z łososiem 
krakersy
łosoś wędzony
ogórek świeży
feta (dla mnie bez, dla nich z )
sól, pieprz
bazylia świeża

Na krakersach układać kawałki łososia.
Na to kawałki fety.
Ogórek pokroić w półplastry i układać na fecie czy łososiu.
Doprawić solą i pieprzem ogórka.
Podawać z bazylią.

Apsik.

Placuszki owsiano-otrębowe
2 jajka
pół szklanki mleka
1,5 szklanki otrębów i płatków owsianych
2 łyżki mąki
łyżeczka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pomarańcza

Otręby zmielić z płatkami.
Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Jajka wymieszać z mlekiem i dodać do reszty składników.
Gęstą masę wykładać na nagrzaną patelnię i smażyć z obu stron do przyrumienienia.
Podawać z pomarańczą lub dowolnymi dodatkami.

Jakiś czas temu dostałam od Neoflam Poland do przetestowania szklano-ceramiczny garnuszek o niezwykle pięknym wyglądzie, same zobaczcie:
Żeby pokazać walory garnuszka przygotowałam:

Leczo z ananasem zapiekane serem
papryka czerwona
2 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
pół puszki ananasa 
pół puszki kukurydzy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
10 dag sera
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki oregano
sól, pieprz
natka pietruszki

Cebulę pokroić w kosteczkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Włożyć do garnuszka z rozgrzanym olejem.
Smażyć chwilę.
Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do cebulki z czosnkiem.
Dodać pomidory pokrojone w kostkę.
Wsypać przyprawy i wlać koncentrat.
Czekać aż warzywa lekko zmiękną i dodać wtedy pokrojonego ananasa.
Na sam koniec dodać kukurydzę.
Zdjąć garnuszek z ognia.
Pokroić ser w plastry grube i przykryć nim warzywa.
Zapiekać przez chwilę w nagrzanym piekarniku do 180st.C( lub w mikrofalówce przez 3min.) do momentu aż się rozpuści ser.
Podawać w miseczkach małych z natką pietruszki.
Wracając do garnuszka z Neoflam to ma on dużo zalet. Najważniejszą jest to, że garnek jest szklano-ceramiczny, dzięki czemu bardzo łatwo przyswaja ciepło. Raz dwa i jest nagrzany.
Druga zaleta to taka, że garnuszek jest wszechstronny przez to, że możemy używać go w piekarniku, kuchence gazowej, mikrofalowej czy elektrycznej. Ponad to może być przechowywany w lodówce czy zamrażalniku, a zmywać możemy go w zmywarce.
Dla mnie istotną cechą jest też wygląd, a tutaj mamy piękną białą ceramikę ze świetnym motywem w polne kwiaty, jakimi są maki, a nawet producent zadbał o taki szczegół, że mamy motylka, a ja jako biolog wiem, że to gatunek z rodziny modraszkowatych :) To moje ulubione motylki:) No czy to nie jest urocze?:)))
Producent zapewnia także, że garnek nie przenika zapachem żywności, co faktycznie się zgadza.
Garnuszek do kupienia jest {tutaj}, garnek wyposażony jest w pokrywkę, więc nie ponosimy dodatkowych kosztów.
Myślę, że każda gospodyni domowa powinna posiadać taki wszechstronny garnuszek z pięknym designem:)

Zapisałam się do:
weekendowej cukierni.
Gospodarzem jest Domi.


Muffinki pomarańczowe z kremem mascarpone


260g mąki 
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 pomarańcze
250ml soku pomarańczowego (dałam 50ml)
140g cukru
jajko
125g miękkiego masła
40ml likieru pomarańczowego(u mnie wódka)

Krem:
100ml smietanki kremówki
50g serka mascarpone
odrobina żółtego barwniku w proszku
posypka cukrowa


Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Z pomarańczy zetrzeć skórkę.
Pomarańcze pokroić na kawałki i rozdrobnić blenderem.
Z cukru i jajek utrzeć masę kremową, a potem dodać masło i ucierać dalej.
Do masy jajecznej dodać sok z pomarańczy, likier, skórkę i rozdrobnione owoce, a na koniec mąkę z proszkiem i solą.
Napełnić foremki do 2/3 wysokości.
Piec 20-25min w 180st.C.
Jak muffinki ostygną przygotować krem.
Ubić kremówkę z barwnikiem, a potem wmieszać mascarpone.
Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki, na koniec dodać posypkę.

Po poprawce.
Chyba dobrze.
Po dniu pączka.
Czuję się jak pączek.
No dobrze, jak gniazdko.
Bo pączki sztuk 1,5 zjadłam.
A w rekordzie z 8 mam.


Mini gniazdka, czyli pączki hiszpańskie
ok.50sztuk

200g mąki
100g masła
szklanka wody
szczypta soli
4 jajka
olej do smażenia

lukier:
200 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody

W garnku zagotować wodę z solą i masłem.
Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i będzie jednolite.
Odstawić do ostygnięcia.
Wbijać jajka po kolei i miksować.
Przełożyć do szprycy i wyciskać kółka (wielkość zależna od wielkości szprycy)na papier do pieczenia.
Następnie powycinać każde gniazdko oddzielnie z papierem.
Rozgrzać olej w rondlu lub frytownicy do 180st.C.
Partiami wkładać gniazdka do oleju, papierem do góry.
Po chwili papier odchodzi i go wyjąć, a gniazdka smażyć do zezłocenia - ok 4-5min z każdej strony.
Cukier puder utrzeć z sokiem i wodą, lukier powinien być rzadki.
Ostudzone gniazdka polać lukrem.