Czy zauważyliście, że kanapki wracają do łask? Na szczęście takie w
niebanalnych formach, bo w postaci "na bogato", w formie burgerów lub
grzanek. Dzisiaj przygotowałam dla Was kanapkowe wariacje, którymi chcę Was zainspirować
byście nigdy nie powiedzieli, że kanapki to nuda. Do stworzenia
tych kanapkowych kompozycji użyłam margaryny, którą to właśnie Wy najczęściej
wybieracie na zakupach i doceniacie za najwyższą jakość. Rama Classic powstaje z mieszanki wyselekcjonowanych olejów roślinnych, w tym z oleju
rzepakowego bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 niezbędne w
prawidłowej diecie człowieka. Kanapka z Ramą to wygodny i bardzo smaczny
sposób na zwiększenie ich dziennego spożycia w diecie dzieci i dorosłych.
Kanapkowe wariacje - pomysły na kanapki
Przygotowałam dla Was aż 5 propozycji na niebanalne kanapki:
- kanapka po włosku z pomidorami i oliwkami
- kanapka po włosku z suszonym pomidorem i kaparami
- kanapka po polsku z grillowanym schabem
- kanapka z jajkiem i awokado
- kanapka z serem i awokado.
Kanapka po włosku I
kromka żytniego chleba
margaryna Rama
karbowana sałata
2-3 plasterki szynki parmeńskiej
2-3 plasterki mozzarelli
2 oliwki
2 plasterki pomidora
sól, pieprz
Chleb posmarować margaryną, ułożyć na nim kolejno sałatę, szynkę, mozzarellę, oliwki i pomidora.
Pomidora posypać przyprawami.
Kanapka po włosku II
kromka żytniego chleba
margaryna Rama
sałata karbowana
plasterek szynki parmeńskiej
plasterki mozzarelli
suszony pomidor
kilka sztuk kaparów z zalewy
Chleb posmarować margarynę, położyć na nim sałatę, szynkę, mozzarellę, suszony pomidor.
Wierzch posypać kaparami.
Kanapka z grillowanym schabem
kromka żytniego chleba
plaster schabu (jak na kotlet)
sól, pieprz czarny i ziołowy
konfitura z czerwonej cebuli
marynowane kurki
margaryna Rama
szczypiorek
Schab rozbić, posypać przyprawami z dwóch stron i bez użyciu tłuszczu zgrillować.
Chleb posmarować margaryną, ułożyć na nim pokrojony kawałek schabu.
Na wierzchu ułożyć konfiturę z cebuli i kurki.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Kanapka z sadzonym jajkiem i awokado
kromka żytniego chleba
wiejskie jajko
2 łyżki oleju
sałata karbowana
awokado
sól, pieprz
szczypiorek
margaryna Rama
Na rozgrzanym oleju usmażyć jajko sadzone.
Chleb posmarować margaryną, ułożyć na kanapce sałatę, awokado, jajko sadzone i szczypiorek.
Jajko posypać solą i pieprzem.
Kanapka z żółtym serem i awokado
kromka żytniego chleba
margaryna Rama
plasterki żółtego sera
awokado
plasterek pomidora
sól, kolorowy pieprz
Chleb posmarować margaryną, położyć pozostałe składniki i doprawić przyprawami.
W minionym roku spędziłam najpiękniejsze greckie wakacje na Krecie. Dzisiaj chciałabym abyście Wy również zakochali się w tej wyspie, dlatego w chłodne jeszcze dni wracam do Was z moimi cudownymi wspomnieniami. Swój urlop spędziłam w uroczym miasteczku - co zwiedzić w Agios Nikolaos? Odpowiedź znajdziecie niżej :). Tym samym zapraszam na cykl kilku wpisów o Krecie.
Przygotowałam dla Was jeszcze wpis z okazja Tłustego Czwartku, czyli przepis na tradycyjne faworki. Faworki powinny być cienkie i chrupiące niczym chrust. Wszystkie przepisy na Tłusty Czwartek tu.
Tradycyjne faworki (chrust)
30-40 sztuk
400 g mąki
4 łyżki masła
szczypta soli
1 jajko + 4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek śmietany 12%
łyżka octu lub spirytusu
Przesianą mąkę wymieszać z solą i masłem - rozetrzeć masło z mąką.
Ubić jajko z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą pianę.
Dodać jajeczną pianę oraz śmietanę i ocet lub spirytus (aby ciasto nie chłonęło tłuszczu) i zagnieść gładkie ciasto.
Odłożyć ciasto owinięte w folie na 30 minut, a następnie ubijać ciasto tłuczkiem lub wałkiem, rozkładać, złożyć na pół, utłuc, znowu rozłożyć i tak przez 10 minut - w ten sposób ciasto napowietrzamy, dzięki czemu faworki będą chrupkie.
Następnie bardzo cienko kawałki ciasta rozwałkować i wycinać radełkiem prostokąty na środku których zrobić rozcięcie.
Przez rozcięcie przełożyć jeden koniec ciasta uzyskując kształt faworka.
Smażyć faworki na rozgrzanym tłuszczu (około 180 st.C) z dwóch stron po około 1 minucie.
Oponki zawsze kojarzą mi się z Sopotem, bo to właśnie wiele lat temu na Monciaku sprzedawali z okienka ciepłe oponki posypane cukrem pudrem. Kilka lat temu próbowałam odtworzyć ten smak przygotowując pyszne serowe oponki i to było prawie to! Wczoraj spróbowałam przygotować drożdżowe oponki z przepisu mojej koleżanki Asi :), są równie pyszne, ale chyba już nic nie dorówna smaku tym sopockim. Ktoś jeszcze je pamięta? :)
Dzisiaj prezentuję Wam przepis, który długo siedział w mojej głowie - przepis na najlepsze gniazdka, czyli pączki wiedeńskie. Rozpływają się w ustach, są puszyste, delikatne i dużo lepsze niż z cukierni - coś pysznego! Proponuję zrobić testy przed Tłustym Czwartkiem, bo chętnie zjecie je dwa razy :). Wybornie smakują na ciepło, ale na drugi dzień też były smaczne.
Najlepsze gniazdka (pączki wiedeńskie)
około 25 sztuk
szklanka wody
20 g cukru
szczypta soli
125 g masła
230 g mąki
6 sztuk jajek (rozmiar M)
cukier puder lub lukier do ozdoby
W garnku zagotować wodę z cukrem i solą, po czym dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Dodać mąkę i łyżką mieszać ciasto przez około 5 minut cały czas podgrzewając garnek (ciasto musi się zrobić się jednolite i kremowe).
Przełożyć do innej miski i zostawić do ostudzenia.
Dodawać po jednym jajku i dokładnie zmiksować, a dopiero potem dodawać następne jajka.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką (nr 1M) - dobrze sprawdzi się rękaw silikonowy lub z grubej folii.
Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty i na każdy papier wyciskać ciasto na kształt gniazdek.
W garnku rozgrzać tłuszcz (ok. 170 st. C) i włożyć do niego papierem do góry nasze pączki.
Smażyć około 2 minuty - zdjąć papier i przekręcić na drugą stronę pączki.
Układać na kratce i potem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Delikatny biszkopt z jabłkami - bardzo puszysty, lekki, który błyskawicznie się przygotowuje i smakuje cudownie. Bazą jest mój ulubiony biszkopt - przepis. Jeśli upieczecie go w foremce w kształcie serca to macie idealne, proste ciasto na Walentynki.
Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę.
Stopniowo wsypywać cukier i miksować dalej.
Dodawać kolejno żółtka miksując dokładnie.
Przesiać mąki ze sobą i wsypać do ciasta, a następnie ręcznie wymieszać.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na cienkie plasterki.
Wylać połowę ciasta do tortownicy o średnicy 21 cm (u mnie foremka w kształcie serca, wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą) i ułożyć połowę jabłek.
Wylać drugą część ciasta, ułożyć resztę jabłek, a wierzch posypać cukrem brązowym z cynamonem.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że wszystko w porządku, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.AkceptujeCzytaj więcej
Polityka prywatności
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.