image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Śliwki kojarzą mi się jesiennie, wrześniowo, nieco nostalgicznie – mamy sierpień, ale klimat wrześniowy, coś się pomieszało. Pomieszałam i ja razem z mikserem i stworzyliśmy bardzo proste ciasto ze śliwkami z nutą cynamonu. Inne ciasta ze śliwkami:
Proste ucierane ciasto ze śliwkami

125 g masła miękkiego
9 łyżek cukru + łyżka cukru waniliowego
10 łyżek mąki
3 jajka
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g śliwek
cukier trzcinowy cynamonowy (do posypania przed pieczeniem)
cukier puder (do posypania przy podawaniu)
Masło z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.
Dodawać jajka i ucierać, a następnie dodać mąkę wymieszana z solą i proszkiem do pieczenia.
Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelać ciasto do foremki ( średnica 20-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu.
Wierzch posypać trzcinowym cukrem cynamonowym (jeśli nie macie sami wymieszajcie cukier z cynamonem).
Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

6 Replies to “Proste ucierane ciasto ze śliwkami”

  1. robaszekk says: 24 sierpnia 2016 at 09:20

    Wygląda pięknie, a smakuje pewnie przepysznie, zwłaszcza z kubkiem ulubionej kawy czy kakao 🙂

  2. gabrysia says: 24 sierpnia 2016 at 15:23

    bardzo fajny przepis

  3. Ola says: 25 sierpnia 2016 at 12:59

    Pyszności! No i jak ślicznie przybrane, aż chce się jesć 😉

  4. gin says: 7 września 2016 at 22:14

    Musiało pachnieć obłędnie! 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.