Za fasolą nie przepadam, ale podczas warsztatów poznałam przepis na pastę z fasoli, która mi bardzo smakuje. Przepis jest naprawdę prosty, będzie cieszyć się powodzeniem, jako przekąska na imprezach. Fasola zawiera lizyny, która pośrednio wzmacnia serce, a dzięki zawartości lecytyny poprawia koncentrację. Inne pasty:

 Pasta z fasoli
pasta fasolowa, przepis na pastę z fasoli, pasta z fasoli przepis
puszka białej fasoli
2 ząbki czosnku
cebula
łyżka oleju
sól, pieprz
kilka kropel tabasco

Cebulę pokroić i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Fasolę zmiksować z cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku przy użyciu blendera.
Doprawić solą, pieprzem i tabasco.
Swoją pastę lubię wymieszać z suszonymi pomidorami i polać odrobiną oliwą.
Podawać z grzankami lub krakersami.

pasta fasolowa, przepis na pastę z fasoli, pasta z fasoli przepis

pasta fasolowa, przepis na pastę z fasoli, pasta z fasoli przepis

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym to nasz ulubiony przepis na pstrąga. Klasyka jednak najlepsza. Jeśli lubicie rybę z cytrynę to polecam przepis na pieczonego pstrąga z cytryną

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
pstrąg pieczony z masłem czosnkowym, pstrąg z masłem czosnkowym, pstrąg z czosnkiem
2 świeże pstrągi
pół kostki miękkiego masła
2 ząbki czosnku
pęczek koperek
sól, pieprz cytrynowy

Masło wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posiekanym koperkiem.
Rybę wewnątrz i zewnątrz posypać solą i pieprzem cytrynowym. 
W środek włożyć masło czosnkowe, na zewnątrz dodać koperek.
Ryby zawinąć w papier do pieczenia i piec przez 30-40 minut w temp. 180 st.C.

pstrąg pieczony z masłem czosnkowym, pstrąg z masłem czosnkowym, pstrąg z czosnkiem

pstrąg pieczony z masłem czosnkowym, pstrąg z masłem czosnkowym, pstrąg z czosnkiem





Przypomniałam sobie, że obiecywałam Wam przepis "sincronizadas", który przygotowywałam na warsztatach z kuchni meksykańskiej. Jest to danie podobne do quesadilla, czyli zapiekane tortille z owocowo-warzywną salsą. 

Tortille zapiekane z salsą

10 tortilli
500 g sera żółtego
500 g usmażonego filetu z kurczaka
200 g szynki 

salsa:
2-3 papryczki chipotle lub inne ostre
pół świeżego anansa lub cała puszka ananasa lub 2 sztuki mango
1-2 cebule czerwone
pęczek świeżej kolendry
pęczek mięty
sok z 2 limonek
sól, pieprz, chilli


Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kurczaka i szynkę pokroić w paseczki.
Przygotować salsę - pokroić w małą kosteczkę papryki, ananasa lub mango, cebulę. 
Wymieszać z posiekaną kolendrą i miętą.
Dodać sok z limonek, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Na pierwszy placek tortilli położyć trochę sera, kurczaka, szynki i na całej powierzchni odsączoną na sitku salsę. Na wierzch salsy trochę sera i przykryć drugim plackiem.
Powtórzyć z kolejnymi plackami tortilli.
Na wierzch wszystkich placków można dać trochę sera i ziół.
Zapiekać w temp. 180 st.C. przez około 15 minut.






Mój cykl "Gdynia zdaniem blogerów", w którym przedstawiam Wam kulinarną ścieżkę dla każdego i tym samym recenzje restauracji z Gdyni powoli dobiega końca, dlatego przygotowałam dla moich czytelników konkurs. 

Konkurs
do wygrania 3 x książka "Atelier Smaku" Jola Słoma Mirek Trymbulak
w książce znajduje się 108 wegetariańskich przepisów z pięknymi zdjęciami
zdj.z Internetu
Konkurs jest dla wszystkich fanów mojego bloga, jeśli jeszcze nim nie jesteś to możesz zrobić to klikając lubię to tutaj - fanpage.

Zadanie konkursowe:
1. Wybierz z mojego cyklu restaurację, którą najchętniej byś odwiedził - możesz napisać dlaczego (spis restauracji znajdziesz tutaj).
2. Jakie masz kulinarne wspomnienie związane z miastem Gdynia? Jeśli nie byłeś w Gdyni napisz z czym kulinarnym Ci się kojarzy.
3. Zostaw kontakt do siebie - email. 


Konkurs trwa do 30 listopada 2014 do godz. 23.59.
Wyłonię 3 osoby, które wygrały po książce. 

Prezentuję kolejny przepis na fioletowy kalafior. Wczoraj była to zupa krem z fioletowego kalafiora, a dzisiaj sałatka z fioletowym kalafiorem. Urokliwe danie - jeśli nie chcecie jeść surowego kalafiora to możecie przelać go przelać wrzątkiem, a potem zimną wodą. Pamiętajcie, że kalafior jest cenionym warzywem dietetycznym ze względu na to, że jest dobrze trawiony i podczas obróbki nie traci składników odżywczych.  Kalafior jest niskokaloryczny, lekkostrawny, oczyszcza krew i wzmacnia odporność organizmu.


Sałatka z fioletowym kalafiorem
sałatka z fioletowym kalafiorem, sałatka kalafior, fioletowy kalafior, fioletowy kalafior przepis
fioletowy kalafior
pomidor
świeża kolendra
czerwona cebula
2 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżeczka octu jabłkowego
sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

Z umytego kalafiora oderwać najładniejsze różyczki i podzielić na mniejsze.
Pomidora pokroić na ósemki, cebulę posiekać w kostkę lub półplasterki.
Oliwę zmieszać z miodem i octem. 
Wymieszać kalafiora z pomidorem i świeżą kolendrą oraz sosem.
Posypać całość delikatnie solą i obficie kolorowym pieprzem.

sałatka z fioletowym kalafiorem, sałatka kalafior, fioletowy kalafior, fioletowy kalafior przepis

Pizza z salami, pieczarkami i kaparami


 ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki 
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki oliwy 
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru

sos pomidorowy:
400 ml passaty pomidorowej
łyżka oliwy
cebula
sól, pieprz
bazylia/oregano
2 ząbki czosnku

dodatki:
salami
pieczarki
kapary
czerwona cebula


Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
W tym czasie w rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę i ząbki czosnku - podsmażyć.
Dolać passatę pomidorową, doprawić solą, pierzem i ziołami.
Gotować aż sos zgęstnieje - wystudzić.
Ciasto ponownie wyrobić, następnie wywałkować na dwa placki, jak najcieniej - przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej mąką).
Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, który przykryć warstwą startego sera.
Ułożyć dodatki na pizzy (pieczarki bez podsmażania pokroić w plasterki).
Piec przez 15 minut w temp. 200 st.C, a przez 5 minut podpiec przy funkcji grilla. 

Jakiś czas temu udało mi się upolować fioletowy kalafior, który wygląda zachwycająco, ale w smaku jest podobny do białego. Przygotowałam zupę krem z fioletowego kalafiora. 


Krem z fioletowego kalafiora
krem z fioletowego kalafiora, fioletowy kalafior przepis, przepis na zupę z fioletowego kalafiora, zupa z fioletowego kalafiora przepis

pół główki fioletowego kalafiora
2-3 szalotki
łyżka oleju
2 kwaśne jabłka
pieprz ziołowy, kolendra, kumin
500 ml bulionu warzywnego
1/3 szklanki mleka
do ozdoby: różyczki zblanszowanego kalafiora, czerwona cebula i świeża kolendra

Kalafior podzielić na małe różyczki (część zostawić do ozdoby talerza).
Szalotki posiekać i wrzucić na rozgrzany olej w rondlu, smażyć aż się zeszklą.
Jabłka obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone dodać do rondla.
Dodać kalafior, chwilę przesmażyć.
Zalać bulionem, dosypać pieprz ziołowy, kolendrę i kumin.
Gotować 15 - 20 minut aż kalafior zmięknie.
Zmiksować zupę przy użyciu blendera, dodać mleko, ewentualnie doprawić.
Zupę podawać z różyczkami kalafiora (przelanego wrzątkiem i zahartowanego w zimnej wodzie), z krążkami cebuli czerwonej i kolendrą.


krem z fioletowego kalafiora, fioletowy kalafior przepis, przepis na zupę z fioletowego kalafiora, zupa z fioletowego kalafiora przepis

krem z fioletowego kalafiora, fioletowy kalafior przepis, przepis na zupę z fioletowego kalafiora, zupa z fioletowego kalafiora przepis