Muesli lubię. Ze śniadaniami jest u mnie gorzej. Za późno, czasem w ogóle. Takie muesli mnie ratuje. Raz, dwa i już. I tak samo szybko możesz skomponować swoje, własne muesli na stronie Muesli tak jak chcesz.
Klikasz, wybierasz co chcesz - masz podgląd składników w postaci zdjęcia i opisu i tworzysz mieszankę marzeń. Swoją tubę możesz personalnie nazwać i nikt nie będzie Ci się do Niej podkradał ;) 



W mojej pierwszej mieszance znalazły się:
granola czekoladowa, truskawki liofilizowane, krówki, czekolada mleczna z Belgii, maliny liofilizowane, chipsy bananowe, orzechy włoskie, pszenica w miodzie preparowana - najlepszy mix jaki mogłam wziąć :)))
 Druga tuba:
amarantus z miodem, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, orzechu nerkowca, truskawki lifilizowane, czekolada capuccino, migdały, aloes kandyzowany, morele suszone bio - wybór pod konkretną osobę i się sprawdził :)
2 dni i kurier puka do drzwi :)

Słodkie dni.
Słodsze myśli.
A co za dużo.
To niezdrowo.
Churros
"Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigella Lawson
churros, przepis na churros, hiszpańskie churros, hiszpańskie pączki

125 gram mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oliwy
250 ml wrzątku
olej do smażenia

50 gram drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Mąkę wymieszać z proszkiem, oliwą i wrzątkiem, aby powstało gęste ciasto (ja musiałam dać 170 gram mąki czyli szklankę).
Odstaw na 10 minut i rozgrzej olej do 170 st.C.
Szprycę z końcówką gwiazdką wypełnij ciastem.
Wyciskaj prosto do oleju ciasto, odcinaj nożyczkami krótkie kawałki 4 cm.
Na płytkim talerzu wymieszać cukier z cynamonem.
Gdy churros będzie złotawe wyławiaj je z oleju i przekładaj ciepłe na talerz z cukrem do obtoczenia.
churros, przepis na churros, hiszpańskie churros, hiszpańskie pączki

churros, przepis na churros, hiszpańskie churros, hiszpańskie pączki

Wspomnień czar.
Za dziecka.
Sopot, monciak.
I gorące donuty.
Błogo.
Oponki serowe
(przepis rodzinny na około 15 sztuk)
oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

1 szklanka mąki tortowej + 0,5 szklanki do podsypywania
250 gram twarogu półtłustego
łyżka śmietany 18%
jajko 
żółtko
1/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
6 łyżeczek masła
łyżka octu lub spirytusu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej

cukier puder
olej do smażenia

Masło rozpuścić i ostudzić.
Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę lub sito.
Do twarogu dodać masło, śmietanę, jajko, żółtko, ocet, cukier puder i cukier waniliowy.
Przy użyciu miksera z haczykami zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą chwilę miksować.
Wyjąć z miski i zagniatać ciasto podsypując połową szklanki mąki.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm i wykrajać kółka (np. kieliszkiem do wina) a w nim mniejsze kółko (np. kieliszkiem do wódki) lub serduszka foremką do ciasteczek.
We frytownicy rozgrzać olej do temp. 170 st.C (lub rozgrzać porządnie w rondlu czy na głębszej patelni) i smażyć oponki (oddzielnie wnętrza oponek) z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładać na papier, aby wchłonął tłuszcz, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

jak zrobić oponki, oponki, oponki serowe, przepis na oponki

donuty, donut, przepisy na oponki, oponki serowe, przepisy na donuty, donaty

donuty, donut, przepisy na oponki, oponki serowe, przepisy na donuty, donaty

oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

Kolorów w życiu.
W sercu też trzeba.
Zawirowań w głowie.
I uścisków dłoni.


Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką
Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami
opakowanie ciasta francuskiego
puszka pomidorków
cukinia
ząbek czosnku
około 100 gram sera (krauzer)
kilka orzechów włoskich
sól, pieprz

karmelizowana cebula:
duża czerwona cebula
kieliszek czerwonego wina
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oliwy
 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz

Przygotować na początku karmelizowaną cebulkę. 
Posiekaną w piórka cebulę włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą.
Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem, nałożyć pokrywkę i  czekać aż cebula będzie się karmelizować-stanie się szklista i zmieni kolor.
Wtedy dolać wino z octem i smażyć aż płyny odparują.
Zostawić do ostygnięcia.

Z ciasta francuskiego wykroić koło na tartę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Środek ciasta obciążyć np. inną foremką aby nie wyrósł.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i podpiec przez około 15 minut.
Po wyjęciu ugnieść środek tarty jeśli wyrósł.
Wyłożyć pokrojone pomidorki z puszki - bez zalewy, doprawić je solą i pieprzem.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na to położyć równomiernie karmelizowaną cebulkę.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w plasterki i dodać do tarty.
Wierzch posypać startym serem i orzechami włoskimi.
Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 minut.
Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami

Do zrobienia tej tarty wykorzystałam komplet narzędzi kuchennych dostępnych w sklepie www.garneczki.pl, które zostały wykonane z odlewu cynku, a ich zewnętrzna powłoka jest chromowana. W skład zestawu wchodzi: otwieracz do puszek, wyciskacz do czosnku, dziadek do orzechów, korkociąg, obierak i łyżka do lodów. 
Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami


Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami

Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami

Testowani dzięki portalowi Polska Gotuje.


Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić różowy rondel Eela z pokrywką firmy Neoflam.

Rondel wykonany jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno jest grube na 5 mm, a ścianki są solidnie wykonane, dzięki czemu nic się nie odkształci i nie wybrzuszy podczas użytkowania. Garnek bardzo szybko się nagrzewa, dzięki czemu możemy zaoszczędzić prąd lub gaz używając mały palnik.
Od wewnątrz i na zewnątrz rondel pokryty jest powłoką ceramiczną. Dzięki takiej powłoce nic nam nie przywiera do garnka, a sama powłoka jest odporna na zadrapania. Rondel można myć w zmywarce.
Garnek jest w kolorze jasnego różu, co dla mnie jest jego wielką zaletą, bo mało na rynku mamy takich słodkich garnuszków. Uchwyt jest długi, wygodny i nie nagrzewa się mocno. W zestawie jest szklana pokrywka  z uchwytem i wentylem, z którego w trakcie gotowania bucha para, całkiem zjawiskowo :) A przy tym mamy mniej zabrudzeń, nic nam nie kapie z pokrywki, a zachowujemy wartości odżywcze w przygotowywanych potrawach.
Byłby to rondel idealny, gdyby można było odpiąć rączkę i wsadzić go do piekarnika, ale niestety. W tym wypadku dostaje ocenę bardzo dobrą :)

Zupa krem czosnkowa
zupa czosnkowa, krem czosnkowy, krem z cozsnku, zupa krem czosnkowa, przepis na zupę z czosnku
 10-15 ząbków czosnku
cebula
4 ziemniaki
1,5 litra wywaru warzywnego (przepis)
łyżka oleju
sól, pieprz
pół szklanki śmietanki

Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju w garnku.
Dodać posiekany drobno czosnek i chwilę razem smażyć.
Przełożyć do bulionu cebulę z czosnkiem i dodać pokrojone na kawałki ziemniaki.
Zagotować i gotować jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zmiksować blenderem na krem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wmieszać śmietankę.
Podawać z natką pietruszki i grzankami.

zupa czosnkowa, krem czosnkowy, krem z cozsnku, zupa krem czosnkowa, przepis na zupę z czosnku

zupa czosnkowa, krem czosnkowy, krem z cozsnku, zupa krem czosnkowa, przepis na zupę z czosnku


Bulion warzywny (wywar z jarzyn)
bulion warzywny, wywar warzywny, bulion z warzyw, wywar z jarzyn
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por
cebula
2 ząbki czosnku
kilka liści lubczyku
2 listki laurowe
3 płaskie łyżeczki soli
3 litry wody

Warzywa obrać i pokroić na mniejsza kawałki.
Obraną z łupin cebulę opalić nad palnikiem - doda żółtego koloru.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać listki laurowe i sól.
Zalać zimną wodą i gotować aż zawrze.
Dodać dopiero teraz lubczyk.
Wtedy zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odcedzić przez sito z warzyw i przypraw.
bulion warzywny, wywar warzywny, bulion z warzyw, wywar z jarzyn




Jakby poza światem.
Za firanką, zamkniętym oknem.
Ja i moje myśli.
I nie wiem czemu.
Sałatka z jabłkiem i serem camembert
sałatka z camembertem i jabłkiem, sałatka z brie i jabłkiem, sałatka z serem
ser camembert
jabłko
rukola
suszone pomidory
łyżka oleju rydzowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka miodu
sól, pieprz
pomidory w chipsach

Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu.
Dodać pokrojone w plasterki jabłko i ser.
Olej rydzowy wymieszać z octem, miodem, solą i pieprzem.
Dipem polać sałatkę i posypać pomidorami w chipsach.
sałatka z camembertem i jabłkiem, sałatka z brie i jabłkiem, sałatka z serem

sałatka z camembertem i jabłkiem, sałatka z brie i jabłkiem, sałatka z serem


Ból przeplata się.
Ze szczęściem.
Igrają z nas.
Jabłkowe odwracanki
"Wypieki" Anneka Manning
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
opakowanie ciasta francuskiego
żółtko
cukier kryształ
nadzienie:
3 jabłka
pół szklanki rodzynek
1/3 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki wody
łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Wszystkie składniki nadzienia wrzucić do garnka i dusić pod przykrywką 10 minut.
Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 4 minuty, aż płyn odparuje.
Przełożyć do ostygnięcia.
Z ciasta francuskiego wykrajać kółka, a każde kółko rozwałkować na owal.
Na połowę każdego kółka kłaść nadzienie i delikatnie zlepić brzegi.
Każde ciastko z wierzchu posmarować rozmieszanym żółtkiem i posypać cukrem kryształem.
Ostrym nożem zrobić po 2 nacięcia na ciastkach.
Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pec w 200 st. C przez około 30 minut aż się zrumienią.
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem

Sery z małych gospodarstw zaczynają robić furorę w Polsce. Ich wyznacznikiem jest doskonała jakość. 
Jest takie miejsce, w którym goszczą same najlepsze, wybrane i wyjątkowo sery - to miejsce to serypolskie.pl.


Krauzer
Łagodny, maślany i słodki ser zrobiony z surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego.
Idealnie pasuje do chleba i grzanek, a u mnie nadał wyjątkowości zupie krem z cukinii.
Kozidymek
Serek wędzony w olchowym dynie. Dojrzewa kilka dni, a potem jest wędzony przez kilka godzin. Zrobiony z surowego, niepasteryzowanego mleka koziego. W środku jest słonawy, a z zewnątrz wyraźnie czuć aromat dymu. Doskonały do zapiekania, smażenia, grillowany ale sam w sobie jako przekąska jest świetny.
U mnie podany na ciepłej grzance z konfiturą żurawinową. I chyba mój faworyt! A zarzekałam się, że nie polubię - mleko kozie dawno temu spróbowane wywarło na mnie negatywne wrażenie, a tu takie pozytywne zaskoczenie :)
Frontiera Blue Jersey
Zdecydowanie robi wrażenie, wyglądem, zapachem i smakiem. Bardzo intensywnie czuć nutę pikantności i słodkości. Zrobiony z mleka surowego, niepasteryzowanego Przypomina gorgonzolę, ale jest o wiele bardziej intensywny.  Sprawdzi się w sałatkach i u mnie pojawił się w towarzystwie mixu sałat, moreli i boczku.


Przepisy pojawią się wkrótce na blogu.