Kierunek.
Warszawa.

Grzanki ze szpinakiem i jajkiem
grzanki ze szpinakiem, grzanki z jajkiem, grzanki ze szpinakiem i jajkiem
kilka kromek chleba
kilka jajek
szpinak baby
sól, pieprz

Wodę w garnku zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować 5 minut na twardo lub półtwardo.
Zdjąć z palnika, przelać zimną wodą.
Po ostudzeniu obrać ze skorupek i przekroić na 4. 
Chleb podgrzać w tosterze lub na patelni.
Układać na nim szpinak, a na to jajka.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
grzanki ze szpinakiem, grzanki z jajkiem, grzanki ze szpinakiem i jajkiem
Na zdjęciach możecie podziwiać piękną deskę prosto od BernOnTable. Każda deska jest wyjątkowa, ma swoją historię i jest jedyna w swoim rodzaju. Dzięki wprowadzanemu w życiu recyklingowi przedłużamy życie drzewom, w naszej kuchni. Lubię i cenię ludzi z pasją :) Zajrzyjcie do sklepu - klik.


Pewnie słyszałyście już o cudownych fartuszkach z fartuszkoweLOVE.pl? Ja jestem oczarowana, uwielbiam baskinki, falbanki i koronki chyba jak każda kobieta, myślę, że w ofercie każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziecie też fartuszki dla mężczyzn :) Same fartuszki są wykonane ze świetnego materiału i leżą idealnie. Zapraszam do obejrzenia sesji ze mną i fartuszkiem Karolina w roli głównej :)









Westchnień kilka.
Odwagi siła.
Moc rozsądności.
Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów
zupa z soczewicy, zupa z zielonej soczewicy, zupa pomidorowo-soczewicowa,
150 gram zielonej soczewicy
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
łyżeczka kolendry
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka startego świeżego imbiru
1,5 litra wody lub bulionu

Do garnka wlać bulion lub wodę i zagotować.
Dodać soczewicę, marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w piórka, ząbki czosnku posiekane, pomidory razem z sokiem i przyprawy.
Gotować koło 30 minut - aż soczewica stanie się miękka.
W razie potrzebny doprawić solą i pieprzem.
Jeżeli chcesz możesz zmiksować zupkę.
zupa z soczewicy, zupa z zielonej soczewicy, zupa pomidorowo-soczewicowa,

By chwile.
Zachować na dłużej.
Schować w słoiczku.
I wracać do nich.
Zupa krem z cukinii
zupa z cukinii, krem z cukinii, zupa krem z cukinii, cukiniowa, zupa cukiniowa, zupa z cukinią, przepis na zupę z cukinii
3 cukinie
3 ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
łyżka oleju
1 litr bulionu warzywnego
śmietanka 30%
sól, pieprz

Do rondla wlać i rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Jak będzie szklista wrzucić posiekany czosnek, smażyć chwilę.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) i ziemniaki i przez 5 minut smażyć całość.
Wlać bulion warzywny (przepis na bulion) i gotować do miękkości warzyw, po zagotowaniu około 15 minut.
Zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać pół szklanki śmietanki, wymieszać.
Podawać polaną oliwą i z twardym serem.
zupa z cukinii, krem z cukinii, zupa krem z cukinii, cukiniowa, zupa cukiniowa, zupa z cukinią, przepis na zupę z cukinii

zupa z cukinii, krem z cukinii, zupa krem z cukinii, cukiniowa, zupa cukiniowa, zupa z cukinią, przepis na zupę z cukinii

Słodkości.
Miłości.
I przyjemności.

Deser z mascarpone i truskawkami
mascarpone z truskawkami, deser mascarpone, deser z mascarpone, deser z mascarpone i truskawkami
250 gram mascarpone
wafle / ciasteczka
truskawki mrożone (w sezonie świeże)
2 łyżeczki cukry lawendowego (przepis)
łyżka kakao
łyżka cukru pudru

Truskawki mrożone odmrozić podgrzewając z cukrem lawendowym.
Na dno pucharka pokruszyć wafle albo inne ciasteczka.
Nałożyć kilka truskawek.
Zmiksować na wolnych obrotach mascarpone z cukrem pudrem.
Odłożyć połowę, do której dodać kakao i wymieszać.
Na truskawki w pucharku nałożyć szprycą masę kakaową.
Ponownie wafle, potem truskawki.
Na wierzch wyciskamy szprycą białą masę i ozdabiamy ją np. czekoladą i kandyzowanym mango.
mascarpone z truskawkami, deser mascarpone, deser z mascarpone, deser z mascarpone i truskawkami

Ostatnio dostałam zaproszenie od Mera Hotel&Spa na festiwal truflowy, dlatego z przyjemnością pojawiłam się w wyznaczonym terminie w Restauracji Pescatore. Na festiwalu towarzyszyła mi Asiejka i Ewcia. Hotel znajduje się w moim ukochanym mieście - w Sopocie, w dodatku nad samym morzem, a siedząc w restauracji możemy podziwiać widok morza.

Emocje.
Pozytywne.
Dają siłę.
Pizza na drożdżowym cieście
pizza, przepis na pizzę, ciasto na pizzę, drożdżowe ciasto na pizzę, pizza na drożdżach
500 gram mąki pszennej
szklanka mleka
50 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
duża szczypta oregano
łyżka oleju

Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę połączyć z resztą mleka, solą, oregano i olejem.
Dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść elastyczne ciasto.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Odgazować ciasto - wbijając pięść w nie, zagnieść ponownie.
Rozwałkować na dwie pizze.
Nakładać sos (przepis) i ulubione dodatki.
Piec 20 minut w temp. 180 st.C.

I kiedyś.
Stanie się.
Zielono także.
Cukinia z porem i papryką
cukinia z porem, por z cukinią, dodatek do obiadu, cukinia z papryką
por
cukinia
papryczka chili
sól, pieprz, bazylia
łyżeczka oleju

Pora pokroić w plasterki, cukinię w drobną kosteczkę, papryczkę drobno posiekać.
Całość smażyć razem na rozgrzanym oleju.
Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
cukinia z porem, por z cukinią, dodatek do obiadu, cukinia z papryką