Wczoraj kupiłam dużo truskawek, bo robiłam szybki dżem truskawkowy, ale mimo wszystko zostało ich trochę. Wieczorem połączyłam truskawki z Martini i powstał pyszny koktajl. Mam nadzieję, że zaglądacie do działu - drinki - na blogu :). Udanej soboty!

We wpisie "co warto zobaczyć na Krecie" wspominałam Wam o farmie, na której produkowana jest ekologiczna, certyfikowana i produkowana dawnymi metodami oliwa. Cretan Olive Oil Farm to jednak o wiele dłuższa historia, na którą Was zapraszam :).

W Gdańsku dzisiaj leje deszcz, więc zapraszam Was na późne śniadanie. Polubiłam się ze szparagami, w szczególności tymi zielonymi. Więcej przepisów ze szparagami tu.

Kto marzy o słonecznym urlopie nad turkusową wodą? Jeśli jeszcze nie wybraliście kierunku to zachęcam Was do pomyślenia nad Kretą, która jest piękna - poczytajcie wpis "co warto zobaczyć na Krecie" oraz "co zjeść na Krecie". Dzisiaj chciałabym Wam polecić kawiarnię Chez Georges z cudownym widokiem na centrum miasta. To numer 1 według Trip Advisor.

Minęło już trochę czasu od ostatniego wpisu z nowymi restauracjami w Trójmieście, dlatego dzisiaj przygotowałam całkiem obszerny wpis. Wszystkie nowe punkty w Trójmieście znajdziecie tu - klik, natomiast relacje z konkretnych restauracji tu - "kulinarne Trójmiasto".

Origami Sushi
Aleja Niepodległości 754
Sopot
Szakszuka to jedno z najmodniejszych śniadań. Pojawia się w restauracjach, rządzi na blogach kulinarnych i pojawia się na instagramowych śniadaniach. To po prostu smażone jajka z pomidorami na tunezyjski sposób. Po więcej przepisów na śniadania zapraszam Was tu.
Szakszuka
mała cebula
2 duże pomidory malinowe
papryka czerwona opcjonalnie
kawałek ok. 10 cm kiełbasy chorizo (może być też wiejska)
4 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
świeża bazylia
olej/masło klarowane
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego z olejem.
Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać małe kawałki chorizo lub kiełbaski wiejskiej i przyrumienić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę, a następnie wrzucić na patelnie (w tym miejscu można dodać też paprykę).
Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem - nie mieszać, aby pozostały pomidory w kawałkach.
Wbić 4 jajka, smażyć aż się zetną - pod koniec przykryć całość pokrywką.
Doprawić jajka solą i pieprzem, a przed podaniem posypać świeżą bazylią.
Kocham truskawki! Te owoce tak szybko znikają, więc staram się korzystać z ich sezonu na maksa. Dzisiaj przygotowałam dla Was szybki przepis na lemoniadę truskawkową. W zasadzie mogłoby to podchodzić pod mohito truskawkowe bezalkoholowe :).
Lemoniada truskawkowa
około 300 g truskawek
litr gazowanej wody
sok z 2 limonek
2 łyżeczki cukru trzcinowego
kilka listków świeżej mięty
kostki lodu
Truskawki obrać z szypułek.
Do kielicha blendera włożyć truskawki, dodać cukier, miętę, kostki lodu i wlać wodę oraz sok z limonek.
Zmiksować ze sobą i przelać do dzbanka.
Na wierzchu powstanie taka truskawkowa pianka :).
Szybki i prosty obiad z kurczakiem w roli głównej :).
Kurczak teriyaki z papryką
ok. 500 g filetu z kurczaka
sól, pieprz czarny
szczypta pieprzu cayenne
ząbek czosnku
papryka czerwona
cebula
olej do smażenia
1/3 szklanki sosu sojowego
2-3 łyżki miodu
łyżeczka oleju sezamowego
duża szczypta sezamu
szczypiorek
do podania: ryż, makaron ryżowy
Mięso pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem oraz dużą szczyptą pieprzu cayenne.
W woku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, a po chwili gdy się zeszkli wrzucić kurczaka.
Obsmażyć kurczaka, a następnie dodać pokrojony drobno czosnek i dolać sos sojowy oraz miód.
Smażyć chwilę razem, a następnie dodać pokrojoną paprykę.
Wlać olej sezamowy, wsypać sezam i całość razem wymieszać.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, posypać szczypiorkiem.

Ristorante Sempre - rest. zamknięta
ul. Starowiejska 30
Gdynia (Domek Abrahama)