Bób to samo zdrowie - bogaty jest w potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz błonnik. Dzisiaj sałatka z bobu i suszonych pomidorów na sposób włoski, a jeśli szukacie inne przepisy na bób to skorzystajcie np. z tych:


Sałatka z bobu i suszonych pomidorów
sałatka z bobu, sałatka z bobu i suszonych pomidorów, bób po włosku, przepisy na bób


0,5 kg bobu
2-3 jajka ugotowane na twardo
kilka suszonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
sól czosnkowa, pieprz kolorowy, płatki chilli
oliwa

Bób wrzucić do wrzącej wody (wcześniej osolonej) i gotować 15 minut. 
W między czasie jajka pokroić na ćwiartki, pomidory na mniejsze kawałki i posiekać bazylię. 
Bób wymieszać z bazylią, dodać suszone pomidory i jajka.
Całość doprawić solą czosnkową, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i płatkami chilli.
Całość polać oliwą.

sałatka z bobu, sałatka z bobu i suszonych pomidorów, bób po włosku, przepisy na bób

sałatka z bobu, sałatka z bobu i suszonych pomidorów, bób po włosku, przepisy na bób


Kalafior teraz na czasie, a że raczej za wersją gotowaną z bułką tartą nie przepadam to przygotowałam zupę krem z nutą curry. Po inne zupy zerknijcie tutaj - klik

Krem z kalafiora i curry
zupa z kalafiora, kalafior przepisy

kalafior
kilka małych ziemniaków
1,5 litra bulionu warzywnego
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki kolendry
liść laurowy
duża szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu naturalnego
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka curry
sól
do podania: kolendra, oliwa z oliwek, wędzona papryka

Kalafiora podzielić na małe różyczki, a obrane ziemniaki drobno pokroić.
Zagotować bulion z dodatkiem wszystkich przypraw.
Dodać kalafiora i ziemniaki.
Gotować pod przykryciem około 20 minut aż warzywa będę miękkie.
Wyjąć liścia laurowego, zmiksować całość na krem i doprawić solą do smaku.
Podawać skropione oliwą i posypane kolendrą i wędzoną papryką.



zupa z kalafiora, kalafior przepisy

zupa z kalafiora, kalafior przepisy

W ostatni weekend czerwca, czyli 26 i 27 czerwca odbędzie się w Gdańsku w hali Amber Expo (od godz. 10 do 24) pierwsza edycja targów browarnictwa - HEVELKA - festiwal piw rzemieślnicznych. Nazwa nawiązuje do Jana Heweliusza, który był właścicielem słynnego browaru w Gdańsku. Patronat nad imprezą objęło miasto Gdańsk. Podczas festiwalu będzie okazja do degustacji piw różnych browarów, odbędą się prezentacje i pokazy warzenia piwa - i będzie można zakupić piwo w bardzo atrakcyjnych cenach!

Za bobem nigdy nie przepadałam, ale taki młody bób w postaci szybkiej sałatki to coś pysznego łatwego w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie w tym sezonie. Polecam Wam również:


Młody bób z boczkiem i cebulą
bób z boczkiem i cebulą, bób młody przepis, przepis na bób, sałatka z bobu i boczku

500 g bobu
kilka plasterków boczku
czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
pieprz naturalny
2-3 łyżki oleju

Bób wrzucić do wrzącej wody (wcześniej osolonej) i gotować 15 minut. 
W między czasie na oleju usmażyć pokrojony w paseczki lub kosteczkę boczek na rumiano.
Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli.
Na koniec dodać czosnek w plasterkach. 
Bób odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
Dodać bób na patelnię razem z posiekaną bazylią, wymieszać. 

bób z boczkiem i cebulą, bób młody przepis, przepis na bób, sałatka z bobu i boczku

bób z boczkiem i cebulą, bób młody przepis, przepis na bób, sałatka z bobu i boczku


Bardzo proste ciasto jogurtowe z truskawkami, które przygotujecie nawet bez użycia miksera. Wilgotne, puszyste, pełne owoców - pyszne letnie ciasto z truskawkami! 
Inne wypieki z truskawkami:

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami
proste ciasto z truskawkami, proste jogurtowe ciasto z truskawkami, jogurtowe z truskawkami


2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
szklanka jogurtu
pół szklanki oleju
około 300 g truskawek

Wymieszać ze sobą suche składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jaja, jogurt i olej.
Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować do połączenia się mas (można wymieszać dokładnie ręcznie).
Blaszkę do pieczenia 25x25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Wylać ciasto, a na jego wierzchu ułożyć truskawkami (małe całe, większe przekroić). 
Piec przez około godzinę w temp.180 st.C. do suchego patyczka.

proste ciasto z truskawkami, proste jogurtowe ciasto z truskawkami, jogurtowe z truskawkami

proste ciasto z truskawkami, proste jogurtowe ciasto z truskawkami, jogurtowe z truskawkami

proste ciasto z truskawkami, proste jogurtowe ciasto z truskawkami, jogurtowe z truskawkami

proste ciasto z truskawkami, proste jogurtowe ciasto z truskawkami, jogurtowe z truskawkami

W miniony czwartek mieliśmy okazję poznać i degustować nowe menu restauracji InAzia, która znajduje się w Hotelu Sheraton w Sopocie. Z restauracji rozpościera się wspaniały widok na molo i morze, ale kosztując orientalnych dań z karty menu przeniesiecie się w egzotyczną Azję.
Restauracja InAzia - lokal zamknięty
Sheraton Sopot Hotel
ul. Powstańców Warszawy 10
Sopot

Surówka z marchewki i jabłka, czy ktoś jej nie kojarzy? U mnie w nieco innym wydaniu równie pysznym. Wykorzystałam chrzan rubinowy z czerwoną porzeczką od Specjały spod Strzechy, który wspaniale podkręcił tą prostą surówkę dodając jej nieco charakteru. 

Surówka z marchewki i jabłka z chrzanem
2-3 marchewki
jabłko
2-3 łyżeczki chrzanu rubinowego z porzeczką
(ewentualnie łyżeczka chrzanu i łyżeczka cukru )


Kochani czytelnicy, mam dla Was nowy, letni konkurs, w którym nagrody zostały ufundowane przez sklep internetowy rossi.pl. 
KONKURS ZAKOŃCZONY
Do wygrania jest:

Zadanie konkursowe
W komentarzu zostaw propozycję letniego dania lub deseru idealnego na upały - jeśli chcesz napisz cały przepis, ale nie jest to wymóg. 
Proszę wszystkich o pozostawienie swojego emaila , a anonimowych użytkowników także o imię. 
Konkurs trwa do 20 czerwca do godz. 23.59. 
Można zgłosić więcej niż jedną propozycję. 

Węgorzyca to nieduża ryba drapieżna o bardzo delikatnym mięsie. W związku z tym, że przygotowywałam ją po raz pierwszy to wykorzystałam klasyczny przepis na smażoną rybę. Nad morzem rozpoczął się sezon smażalni, ale my mieszkający nad morzem wolimy to robić w domu :). 

Smażona węgorzyca

węgorzyca
sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy
mąką
olej do smażenia

Oczyścić rybę - pozbawić głowy, wyjąć wnętrze i obciąć płetwy. 
Umyte i osuszone ryby doprawić solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.