Ziemniaki są w naszym domu standardowym dodatkiem do obiadu, lubimy je w przeróżnej formie, ale najbardziej jako:
oraz w wersji klasycznej poniżej.

Młode ziemniaki z masłem, koperkiem i szczypiorkiem
młode ziemniaki z koperkiem, młode ziemniaki z masłem i koperkiem, młode ziemniaki ze szczypiorkiem, jak ugotować młode ziemniaki

1 kg młodych ziemniaków
sól
pęczek koperku
szczypiorek
1/3 kostki masła

Ziemniaki wyszorować, umyć i włożyć do garnka.
Zalać wodą, dodać sól ( łyżeczka na litr). 
Gotować do miękkości, po zawrzeniu około 25-30 minut. 
Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło i posiekany koperek ze szczypiorkiem, wymieszać ze sobą i przełożyć na talerz.
Wybornie smakują z maślanką i jajkiem sadzonym.

Zapraszam na konkurs z marką Presto Clean, w którym do wygrania są 3 zestawy nagród, a w każdej z nich znajdą się 4 rodzaje ściereczek, m.in. do kuchni, które usuwają uciążliwe zanieczyszczenia. 

Zadanie konkursowe
Napisz w komentarzu dowolną poradę ułatwiającą sprzątanie w kuchni.

Osoby anonimowe proszone są o pozostawienie w komentarzu emaila do siebie.
Konkurs trwa do 15 września 2013 do godz. 23.59.
Po tym czasie wybiorę 3 osoby, które zamieściły ciekawą, najbardziej pomocną lub taką poradę, o której nie miałam pojęcia.

Kiedy przygotowywałam nalewkę z aronii wpadłam na pomysł przygotowania również soku lub syropu z tego pełnego zdrowia owocu. Taki syrop idealny jest na zimę, idealnie smakuje w herbatce lub samej wodzie. Jego właściwości będą zapobiegać zimowym przeziębieniom.

Syrop z aronii 
sok z aronii, syrop z aronii, przepis na sok z aronii

1 kg aronii
litr wody
1 kg cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego

Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować.
Taki gorący syrop przelać do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Z przepisu powstaje gęsty i słodki syrop do rozcieńczania, do picia jako sok.
sok z aronii, syrop z aronii


Dwa dni temu podałam przepis na dosyć proste ciasto ze śliwkami, dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na jogurtowe ciasto również tymi owocami. W głosowaniu na fanpagu to ciasto wygrało tuż przed tartą :) 
Dzisiaj również chciałabym życzyć wszystkiego wspaniałego mojemu Ukochanemu, który obchodzi dzisiaj swoje urodziny - sto lat Pav! :)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami (niskotłuszczowe)
ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g masła rozpuszczonego
300 g jogurtu greckiego
10 śliwek
płatki migdałów

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać rozpuszczone masło i jogurt, zmiksować.
Mąkę z proszkiem przesiać do masy i wymieszać ręcznie przy użyciu szpatułki silikonowej lub łyżki drewnianej, niezbyt dokładnie - jak na muffinki, ciasto nie powinno być idealnie wymieszane, powinno mieć grudki, dzięki czemu będzie pulchne i nie zbite.
Ciasto przelać do kwadratowej formy 20x20cm.
Na wierzchu układać połówki śliwek bez pestek, skórką do dołu.
Śliwki posypać płatkami migdałów.
Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st.C.
ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

Uwielbiam śliwki w ciastach, same niekoniecznie-ale te w ciastach rozpływające się w ustach, słodko-kwaśne, w cudownym różowym kolorku są bardzo apetyczne. Kiedy nie mam czasu by zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami, wybieram właśnie te.

Ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami, przepis na ciasto ze śliwkami, łatwe ciasto ze śliwkami, przepis na ciasta ze śliwkami


2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
4 jajka
szczypta soli
250 gram masła lub margaryny (rozpuszczona i ostudzona)
około 500 g śliwek + 2 łyżki cukru do podsypania

Oddzielić białka od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Dodawać stopniowo cukier dalej mieszając, a potem po kolei żółtka.
Powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlać margarynę i przy użyciu drewnianej łyżki wymieszać ciasto.
Przelać na blachę o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je dwoma łyżkami cukru i piec 50 minut w temp. 180 st.C.
ciasto ze śliwkami, przepis na ciasto ze śliwkami, łatwe ciasto ze śliwkami, przepis na ciasta ze śliwkami



ciasto ze śliwkami, przepis na ciasto ze śliwkami, łatwe ciasto ze śliwkami, przepis na ciasta ze śliwkami

ciasto ze śliwkami, przepis na ciasto ze śliwkami, łatwe ciasto ze śliwkami, przepis na ciasta ze śliwkami


W naszym kulinarnym trójmiejskim świecie trochę się dzieje, a ja mam spore zaległości. Jakiś czas temu Asiejka razem z Kasią założyły Trójmiejską Solniczkę, która w założeniu ma zrzeszać kulinarne blogi na spotkaniach kulinarnych. Dziewczyny zaplanowały piknik, ale pogoda spłatała nam figla i od rana lało, na ostatnią chwilę okazało się, że spotkanie jednak się odbędzie w gdańskiej kawiarni Pies i Róża. I tym sposobem spotkałyśmy się i było mnóstwo kolorów, słodkich zapachów i trochę rozmów, a dużo zdjęć! 




fot. Anna Matusevic


fot. Anna Matusevic
fot. Anna Matusevic
A do domu wróciłam z takimi prezentami :)


W zeszłym roku zrobiłam swoje pierwsze przetwory, w tym pierwszą nalewkę i to nie byle jaką, bo aroniową. Mam nadzieję, że umili nam długie, zimowe wieczory.

Nalewka z aronii (aroniówka)
nalewka z aronii, aroniówka, nalewka z aronią


1 kg aronii
litr wody
750 g cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
wódka lub spirytus

Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia.
Ostudzony sok wymieszać z alkoholem - można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml spirytusu.
Przelać do butelek i zamknąć.
Gotowa będzie po miesiącu.
nalewka z aronii, aroniówka, nalewka z aronią




@dusiowakuchnia








Uwielbiam wszystkie koktajle, milkshaki czy smoothie. Lato, a za nim letnie owoce zaczyna się kończyć, dlatego trzeba korzystać z nich, ile się da. Bogactwo witamin poleca się także, jako:

Koktajl z borówek i nektarynki
koktajle przepisy, koktajl z borówek i nektarynki

1/3 szklanki mleka
pół szklanki borówek amerykańskich
nektarynkę
łyżka miodu

Z nektarynki wyjąć pestkę i wrzucić do pojemnika.
Dodać mleko i borówki.
Zmiksować ze sobą przy użyciu blendera, dodać miód do smaku i ponownie wymieszać.


Dopiero dwa lata temu odkryłam krzew aronii pod domem. Okazało się, że aronia pełna jest witaminy C, zawiera dużo fosforu i żelaza oraz antocyjany. Samo zdrowie, a na blogu przepisy na:

 Kompot z aronii
kompot z aronii

0,5 kg aronii
woda
kilka łyżek cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny

Aronie oczyszczoną i umytą włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Po tym czasie przełożyć do garnka i zalać wodę ponad powierzchnię owoców.
Zagotować, dodać kwasek cytrynowy lub sok z cytryny w celu zachowania koloru.
Dodać cukier do smaku, gotować aż się rozpuści.
 Podawać na ciepło lub schłodzone z miętą.
kompot z aronii

kompot z aronii