Lekka zupa krem z groszku z orzeźwiającą miętą to idealna zupa na lato. Przepis na krem z groszku jest banalny, w sezonie robimy ze świeżego groszku, a poza z mrożonego. Na pewno będzie świetnie smakował w towarzystwie grzanek z łososiem wędzonym. 

 Krem z zielonego groszku z miętą
krem z groszku, zupa z groszku,
500 g świeżego groszku cukrowego
400 ml bulionu warzywnego lub wody
cebula
łyżka oleju
garść mięty
2-3 ziemniaki
sól, pieprz
śmietanka

Groszek wyjąć ze strąków.
Do garnka wlać wodę lub bulion i wrzucić garść strąków i świeżej mięty (bez groszków w środku). 
W między czasie na patelni z olejem zeszklić cebulę.
Gdy bulion się zagotuje wyjąć strąki i miętę, a dodać groszek, cebulę przesmażoną oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Gotować około 20 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera na krem, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać ze śmietanką i miętą.
krem z groszku, zupa z groszku



W tym roku już po raz trzeci odbyła się Noc Restauracji w kilku miastach Polski. 30 maja wybraliśmy się do gdańskiej restauracji Filharmonia, o której pisałam już Wam jakiś czas temu na blogu (klik).  Noc Restauracji zachęca do odkrywania nowych, autorskich smaków, dlatego my wybraliśmy się do miejsca, gdzie króluje kuchnia fusion.

Sezon na bób rozpoczęty. Bób jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B i dużo kwasu foliowego. Warto jeść bób ze skórkami, bo to w niej znajduje się najwięcej wartościowych składników. Jednak ja za nią nie przepadam, dlatego bób obieram. Przedstawiam przepis na sałatkę z bobu i jajek z dodatkiem szczypiorku i słonecznika. Inne dania z bobu:

Sałatka z bobu i jajek
sałatka z bobu, sałatka z bobu i jajek, sałatka z bobu i jajka, sałatka z bobu przepis, przepis na sałatkę z bobu

około 500 g bobu
woda
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

2-3 jajka
garść rukoli
garść słonecznika
szczypiorek
sól truflowa

łyżka majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
duży ząbek czosnku
sól, pieprz

Bób opłukać pod bieżącą wodą, usunąć ziarna z ciemnymi plamami.
Przełożyć bób do garnka, zalać wodą - powinny jej być tak dwa razy więcej niż bobu.
Dodać cukier i zagotować - gotować 15-20 minut młody bób, starszy 30 minut, a między czasie dosypać sól. 
W między czasie ugotować jajka na twardo - od zagotowania około 6-7 minut. 
Ostudzone ziarna obrać ze skórki, jajka obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki.
Na talerz wyłożyć rukolę, bób, jajka. 
Na patelni uprażyć słonecznik i posypać nim sałatkę.
Szczypiorek posiekać i posypać sałatkę.
Doprawić całość solą truflową i pieprzem ziołowym.
Wymieszać majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gotowym sosem polać sałatkę.

sałatka z bobu, sałatka z bobu i jajek, sałatka z bobu i jajka, sałatka z bobu przepis, przepis na sałatkę z bobu

sałatka z bobu, sałatka z bobu i jajek, sałatka z bobu i jajka, sałatka z bobu przepis, przepis na sałatkę z bobu

sałatka z bobu, sałatka z bobu i jajek, sałatka z bobu i jajka, sałatka z bobu przepis, przepis na sałatkę z bobu

Ocet różany niezwykle pięknie pachnie różami oraz ma intensywny rubinowy kolor. Przepis na ocet różany jest banalnie prosty, a sam ocet nada się potem do letnich sałatek i na pewno zaskoczy aromatem różanym nie jednego gościa. Pamiętajcie, by zebrać płatki róż z niezanieczyszczonych miejsc!

Ocet różany
przepis na ocet różany, ocet różany przepis, przepis ocet rozany, jak zrobić ocer różany



 szklanka octu winnego biały lub jabłkowy
spora garść płatków róży pomarszczonej (szklanka płatków róż lekko ubitych)

Umyte i osuszone płatki róż umieścić w słoju.
Zalać octem winnym - u mnie jabłkowy.
Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu np. w kuchni na tydzień.
Codziennie przemieszać zawartość słoika.
Po tygodniu usunąć płatki na sitku i gotowy ocet różany zlać do słoika i przechowywać w ciemnym miejscu.

przepis na ocet różany, ocet różany przepis, przepis ocet rozany, jak zrobić ocer różany

przepis na ocet różany, ocet różany przepis, przepis ocet rozany, jak zrobić ocer różany


przepis na ocet różany, ocet różany przepis, przepis ocet rozany, jak zrobić ocer różany

Szybka sałatka do pracy, na wyjazd czy do szkoły. Sałata, truskawki i mój ulubiony sos balsamiczny - szybko i smacznie, choć nietypowo.

Szybka sałatka z truskawkami

kilka liści sałaty lodowej
kilka truskawek
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka miodu
pieprz kolorowy
odrobina kremu balsamicznego

Sałatę wymieszać z pokrojonymi na cząstki truskawkami.
Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i miodem, polać nimi sałatkę.
Dodać pieprz kolorowy, a wierzch polać kremem balsamicznym.

Propozycja na śniadanie z lat młodości - gęsta kaszka kukurydziana na słodko z konfiturą. Jeśli lubicie owsianki to polecam:

Kaszka kukurydziana z konfiturą
kaszka kukurydziana z konfiturą, kaszka kukurydziana przepis


szklanka mleka
3-4 łyżki kaszki kukurydzianej błyskawicznej
łyżka masła
łyżeczka miodu
łyżka ulubionej konfitury
mięta

Mleko przelać do garnka i zagotować, wsypać kaszkę kukurydzianą, mieszać i zdjąć z palnika garnek.
Dodać masło i miód, mieszać aż całość się połączy.
Przełożyć do miseczki, dodać konfiturę i miętę.

Od kiedy poznałam krem z cukinii to zaczęłam szaleć z innymi kremami. Po jakimś czasie postanowiłam wrócić do zupy krem z cukinii, ale tym razem dodałam kosteczki fety do środka.

Krem z cukinii z fetą
zupa krem z cukinii, krem z cukinii z fetą

3 cukinie zielone
3 ziemniaki
cebula
3 ząbki czosnku
łyżka oleju
sól, pieprz, oregano
koperek
kostka fety

Do rondla wlać i rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Jak będzie szklista wrzucić posiekany czosnek, smażyć chwilę.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) i ziemniaki, przez 5 minut smażyć całość.
Wlać bulion warzywny (przepis na bulion) i gotować do miękkości warzyw, po zagotowaniu około 15 minut.
Zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Podawać z kosteczkami sery feta i koperkiem.



Aktualnie właśnie jestem na urlopie, więc zapraszam Was na konkurs z okazji zbliżającego się zakończenia roku szkolnego i rozpoczęcia sezonu wakacyjnego. 
Nagrody zostały ufundowane przez Polsat Food Network.



Zadanie
Podaj przepis na najpyszniejszy obiadek dla swojej Pociechy z okazji zwieńczenia roku szkolnego. 
Przepisy zostawiajcie w komentarzach - anonimowi użytkownicy proszeni są o podanie imienia i emaila.

Wybiorę 3 najlepsze przepisy, każdy zostanie nagrodzony inną nagrodą. 

Konkurs trwa do 27 czerwca do godz. 23.59. 

Sponsor nagród:

Tiramisu truskawkowe to obowiązkowa pozycja w sezonie na truskawki. Przepis na tiramisu truskawkowe jest naprawdę prosty, a przyjemność z jedzenia tego deseru jest ogromna. Deser rozpływający się w ustach. 
Na fotografiach widoczna jest przepiękna taca decoupage ze sklepu Dom Z Ogrodem (z Redy).

Tiramisu truskawkowe
3 porcje
tiramisu truskawkowe przepis, przepis na tiramisu truskawkowe, tiramisu z truskawkami, tiramisu z truskawkami przepis

kilkanaście truskawek
250 g mascarpone
2 żółtka
2-3 łyżki cukru
pół szklanki nalewki aroniowej (lub każda inna owocowa)
pół paczki podłużnych biszkoptów

Żółtka z cukrem przełożyć do małego garnka/metalowej miseczki i ubijać na parze, czyli trzepaczkę mieszać w misce nad gotującą się wodą w innym garnku. 
Ubijać 2-3 minuty aż masa stanie się jasna, a cukier się rozpuści. 
Zdjąć z parowania i dodać mascarpone, wymieszać.
Nalewkę (aroniowa daje ładny kolor fioletowy na biszkoptach) przelać na płaski talerz i na chwilę zanurzyć w niej biszkopty, które następnie układać w płaskim naczyniu lub trzech mniejszych formach.
Na biszkopty wyłożyć część kremu mascarpone.
Na krem przekrojone w plasterki truskawki.
Powtórzyć czynność: kłaść namoczone biszkopty, krem i truskawki.
Przechowywać w lodówce.

tiramisu truskawkowe przepis, przepis na tiramisu truskawkowe, tiramisu z truskawkami, tiramisu z truskawkami przepis

tiramisu truskawkowe przepis, przepis na tiramisu truskawkowe, tiramisu z truskawkami, tiramisu z truskawkami przepis

tiramisu truskawkowe przepis, przepis na tiramisu truskawkowe, tiramisu z truskawkami, tiramisu z truskawkami przepis