Na coś czekamy.
Czegoś oczekujemy.
Co innego się dzieje.


Surówka z pomarańczą
mała główka sałaty lodowej
2 pomidory
mała cebula
pomarańcza
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypiorek
kilka listków bazylii
sól, pieprz

dip winegret:
4 łyżek oliwy 
1 łyżka octu(albo kilka kropel soku z cytryny)
1 łyżka miodu


Liście sałaty porwać na małe kawałki.
Pomidora pokroić na mniejsze części.
Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę.
Pomarańczę obrać z błonek (pominęłam), pokroić na mniejsze cząstki.
Listki bazylii porwać na małe kawałeczki.
Wszystko połączyć.
Dodać zioła i przyprawy do smaku.
Szczypiorek drobno pokroić i dodać do surówki.
Składniki na dip połączyć i wymieszać z resztą składników.


Długie spacery.
Wesołe rozmowy.
Wieczorne grillowanie.


Tagliatelle z paskami cukinii

makaron tagliatelle ok. 250g
2 duże cukinie
2 ząbki czosnku
szczypiorek
łyżka masła
szczypta duża soli
szczypta duża pieprzu
szczypiorek

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Cukinie pokroić obieraczką na paseczki - miąższ wyrzucić.
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć chwilę na patelni.
Wrzucić do czosnku masło i cukinię, doprawić przyprawami i chwilę smażyć.
Kiedy makaron jest ugotowany przełożyć go do cukinii i wymieszać.
Albo nakładać makaron i na to paski z cukinii.
Podawać ze szczypiorkiem.


Organizuję razem z GodsToys.pl – sklep z prezentami konkurs na facebook'u.
Wystarczy polubić stronę Dusiowa Kuchnia i GodsToys na facebook'u oraz udostępnić publicznie i polubić post o konkursie -KLIK.

Konkurs trwa przez tydzień do 3 czerwca. Następnego dnia wylosuję 3 zwycięzców. 


Czuję każdy mięsień.
Pracują.
Jest dobrze.
Chcę więcej.

Szparagi z masłem czosnkowym
500g białych szparagów
80g masła
3 ząbki czosnku
duża szczypta soli

Szparagi obrać obieraczką z zewnętrznej pokrywy.
Gotować w osolonej wodzie przez ok.20 minut (moim wystarczyło 12 minut) aż główki staną się miękkie.
Na patelni roztopić masło.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
Gotowe szparagi wymieszać w masełku, albo podawać polane takim masełkiem.
I choć szparag mnie nie przekonał to godny z niego model:)


Dla najwspanialszej.

Mamo wszystkiego cudownego:*

Tarteletki z truskawkami
Ciasto:
użyłam połowy porcji
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200g masła
2-3 łyżki gęstej śmietany

Dodatkowo:
Truskawki


Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.
Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do lodówki na min.30min.
Wylepić foremki ciastem.
Dno ciasta nakłuć widelcem - chociaż u mnie to nic nie dało:)
Piec ok.20min w 180st.C.
Po wystudzeniu przekrojone na pół truskawki układać na babeczkach.

Ćwierkanie.

Wróbelków.
Lekki wiaterek.
Błękitne niebo.
Poranek.

Kruche ciasto z rabarbarem i rosą
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200g masła
2-3 łyżki gęstej śmietany

Beza:
5 białek
100g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
500g rabarbaru
2 łyżki cukru

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.
Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do lodówki na min.30min.
Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.
Wylepić dno formy (prostokątna duża) ciastem i nakłuć widelcem.
Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.
Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.
W tym czasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać go z cukrem.
Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując cukier.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Na przestudzone ciasto rozłożyć rabarbar, a na to pianę z białek. 
Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.
Jeżeli będziecie piec dłużej powstanie beza, a nie pianka z rosą.



Dziękuję za tak liczny udział w konkursie, wybór był trudny, ale po kilku godzinnych debatach zwycięzcami zostali:
za moje kochane truskawki, przepiękne zdjęcie i danie, które muszę szybko zrobić :)
za zielone szparagi, kurczak, wędzoną szynkę i mascarpone
3. Joanna
za uroczy makaronowy torcik z pancettą i rozmarynem
GRATULUJĘ dziewczyny !!!
Czekam na Wasze adresy, wysyłajcie na klaudia.sroczynska@gmail.com

Jedno, drugie.
Słowa lecą.
A mogłyby pozostać.
Tam skąd wychodzą.

Mrożona kawa

łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
lód w kostkach (albo kruszony)
100ml gorącej wody
mleko do uzupełnienia szklanki

Kawę i cukier wsypać do szklanki.
Rozpuścić w gorącej wodzie.
Zasypać lodem-im więcej tym lepiej.
Uzupełnić mlekiem.
Przed wypiciem wymieszać.

Witam Was serdecznie :)
Chciałabym zaprosić dzisiaj Was do konkursu, który współorganizuje z firmą www.NEO24.pl.
Jak już wiele razy wspominałam kocham truskawki, dlatego Waszym zadaniem konkursowym jest przygotowanie niesamowitego ciasta z truskawkami w roli głównej. Przy cieście powinna znaleźć się karteczka z napisem "Konkurs u Dusi z NEO24.pl". A może ktoś wyczaruje taki napis bezpośrednio na cieście? :) Zaskoczcie mnie swoją pomysłowością i zróbcie najpiękniejsze i najsmaczniejsze ciasto z truskawkami. Zaczyna się sezon na te owoce, dlatego nie będziecie mieć problemu z dostępem do nich. Maj to przecież miesiąc truskawek. 

Do wygrania jest mikser, który sama posiadam i polecam. Możecie poczytać o nim tutaj KLIK.

ZASADY:
1. Organizatorem konkursu jest Klaudia Sroczyńska prowadząca bloga www.dusiowa-kuchnia.blogspot.com, a sponsorem nagrody jest www.neo24.pl.

2. Nagrodą jest mikser ZELMER 381.61 expressive line.

3. Do udziału zapraszam wszystkich chętnych zamieszkałych na terenie Polski.

4. Zadanie konkursowe
Przygotuj ciasto z truskawkami i zrób mu apetyczne zdjęcie. Na zdjęciu powinna znaleźć się karteczka z odręcznym napisem „Konkurs u Dusi z neo24.pl” (napis nie może być zrobiony w programie graficznym). Wyślij zdjęcie na mój email: klaudia.sroczynska@gmail.com podpisując się pseudonimem lub nazwiskiem. W temacie wpisz KONKURS.

5. Konkurs trwa od 23maja do 6czerwca do godz. 23.59. Zwycięzca wybrany zostanie do 12 czerwca i zostanie poinformowany o tym przez email.

6. Przed udziałem w konkursie zapoznaj się z regulaminem konkursu dostępnym tutaj KLIK. (dodam koło 15godz.)