Dla mojego Pavowego.
Beza Pavlova.
Wszystkiego naj.
Skarbie.
Z okazji urodzin :*
Beza Pavlova
przepis na bezę, beza, pavlova, beza pavlova, deser pavlova,
160g białek (z 5 lub 6 jajek)
200g cukru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego

na wierzch:
200ml śmietany kremówki
owoce:maliny 
listki mięty

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować ołówkiem okręg o średnicy 22cm.
Z białek ubić sztywną pianę.
Kiedy po odwróceniu miski do góry dnem piana nie wycieknie dodawać po 2 łyżki cukier cały czas dalej ubijając.
Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet, miksować do minuty.
Bezę nałożyć na narysowany okręg, brzegi formować wyższe niż środek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st.C i piec 10minut.
Następnie temperaturę zmniejszyć do 70st.C i piec jeszcze godzinę.
(Jakby się zaczęła za mocno rumienić to przykryć folią aluminiową).
Można zostawić bezę do suszenia w uchylonym i wyłączonym piekarniku.
Wyjąć bezę z piekarnika i przełożyć ostrożnie na talerz.
Po ostudzeniu bezy przygotować masę na wierzch.
Śmietanę ubić z fixem na sztywno i wyłożyć na środek bezy.
Rozłożyć owoce i miętę na bezie.
przepis na bezę, beza, pavlova, beza pavlova, deser pavlova,



Udało się.
:)
Paluszki w polewie
paluszki beer fingers makowe i sezamowe
biała czekolada
posypka cukrowa
płatki migdałów

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej-nad garnkiem z gotującą się wodą postawić mniejszy garnek z czekoladą.
Paluszki maczać w czekoladzie i od razu włożyć do pojemnika z posypką cukrową albo obtoczyć w płatkach migdałów.
Włożyć do lodówki przynajmniej na 30minut, aby całość zastygła.

Wszystkiego dobrego.

Z okazji światowego.
Dnia bloggera.

Deser z paluszkami
 opakowanie podwójnych czekoladowych paluszków Beer fingers
serek homogenizowany straciatella
pół nektarynki

Połowę paluszków rozgnieść tłuczkiem i wsypać na dno pucharka.
Na to wyłożyć serek homogenizowany.
Na górę wbić resztę paluszków.
Połowę nektarynki pokroić na mniejsze kawałki i również wyłożyć na górę deseru.



I.
Love.
Nature.

Bruschetta z mozzarellą i prosciutto
bruschetta, przepis na bruschette, bruschetta z mozzarellą, bruschetta z prosciutto
bagietka
mozzarella
szynka prosciutto
oliwa
ząbek czosnku
bazylia

Bagietkę pokroić pod skosem na kromki.
Każdą natrzeć z dwóch stron czosnkiem i oliwą.
Kłaść na rozgrzanej oliwie i smażyć chwilę.
Kulkę mozzarelli pokroić na plastry.
Grzanki przekręcić na drugą stronę i na każdej położyć plaster mozzarelli.
Smażyć chwilę do lekkiego roztopienia się sera.
Na każdej grzance ułożyć plasterek szynki i listek bazylii.
Doskonale smakuje również z ugotowanym jajkiem.

Chciałabym zaprosić Was do konkursu
Konkurs znajdziecie tutaj: klik klik


Genialne warsztaty.
Niedługo relacja.
Schab z grilla w pikantnej marynacie
Schab z grilla, Schab z grilla w pikantnej marynacie, przepis na schab
5 plastrów schabu
8 łyżek oliwy
łyżeczka octu winnego
pół łyżeczki pieprzu naturalnego
pół łyżeczki ostrej papryki
kilka ząbków czosnku

Schab delikatnie rozbić tłuczkiem.
Pozostałe składniki połączyć ze sobą, czosnek dodać przeciśnięty przez praskę.
Mięso wymieszać w marynacie i zostawić na min.2 godziny w lodówce.
Następnie schab grillujemy aż mięso się upiecze (u mnie pieczenie w towarzystwie cebulki).