Któż ich nie zna? Placki ziemniaczane znane są w każdym polskim domu, a u każdego smakują inaczej. U mnie w domu jadano je wyłącznie z cukrem i śmietaną, dlatego przez długi czas ich nie lubiłam. Do momentu, kiedy nie postanowiłam spróbować ich z sosem czosnkowy i to było to! Lubię, kiedy są chrupiące. A ich inne modyfikacje znajdziecie tu:
placki ziemniaczane z cukinią.
Smakują wybornie z sosem czosnkowym, sosem pieczarkowym lub sosem grzybowym.
Smakują wybornie z sosem czosnkowym, sosem pieczarkowym lub sosem grzybowym.
Placki ziemniaczane
około 1 kg ziemniaków
cebula
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki - jeśli macie możliwość skorzystajcie z robota kuchennego, który wykona to w tempie ekspresowym.
Jeśli ziemniaki mają dużo wody to należy ją odcedzić.
Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Kłaść ciasto dużą łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Przed podaniem odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
Podawać z cukrem albo sosem czosnkowym.