Dzień dobry! Dzisiaj w sobotę mam dla Was fit przepis na śniadanie z malinami w roli głównej. Niech ten prosty przepis będzie dla Was inspiracją na śniadanie czy przekąskę. Więcej przepisów z malinami tu

Jogurt z malinami i płatkami owsianymi

2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka miodu (ksylitolu, stewii lub innego słodzika)
garść malin
pół dużego jogurtu greckigo
mięta

Jogurt wymieszać z miodem (lub innym słodzikiem).
Na dno pucharków wsypać płatki owsiane, wlać jogurt z miodem, wsypać maliny i ozdobić miętą. 





Ostatnio na moim fanpagu - Dusiowa Kuchnia - wspominałam Wam, że mało przepisów z morelami u mnie. Przygotowałam zatem banalnie proste lody jogurtowo-morelowe. Pamiętacie słynne lody pewnej marki, które się zamrażało? :) Smakują podobnie, a na pewno są o wiele zdrowsze! Więcej receptur tu - przepisy na lody.

Lody jogurtowe z morelami na patyku
 3-składnikowe

200 g jogurtu greckiego
4-6 moreli
łyżka miodu (lub ksylitolu, syropu klonowego, stewii lub cukru trzcinowego)

Z moreli usunąć pestki i pokroić owoce na mniejsze kawałki.
Jogurt wymieszać z miodem, a następnie z morelami.
Przełożyć do foremek na lody i schłodzić w zamrażalniku najlepiej przez całą noc.
Wyjęcie lodów z foremki ułatwi Wam polania pojemnika gorącą wodą z kranu, a po chwili lody "odskoczą" od brzegów i będzie można się nimi zajadać :). 








P.S. Obserwuj mnie też na Instagramie :)


W środku tygodnia najlepiej sprawdzają się szybko zrobione obiady, które starczą na przynajmniej 2 dni. Właśnie dlatego bardzo lubię curry z kurczakiem, które dosyć szybko się robi, nie wymaga wiele umiejętności i starcza na 2 dni. Danie można zabrać też na wynos do pracy. Polecam Wam wersję curry z dynią i kurczakiem oraz ze szpinakiem i pieczarkami.

Najprostsze curry z kurczakiem


500 g filetu z kurczaka
sól, pieprz ziołowy, curry, ostra papryka
puszka mleczka kokosowego
łyżeczka czerwonej pasty curry
olej kokosowy do smażenia
3 dymki (albo mała cebula)
czarny sezam
szczypiorek
do podania: ryż lub makaron ryżowy

Mięso pokroić w grubszą kostkę i wymieszać je z przyprawami: solą, pieprzem, curry i ostrą papryka - można dodać trochę oleju kokosowego aby przyprawy się "przykleiły". 
Zostawić mięso na min. 30 minut aby przeszło przyprawami.
Rozgrzać olej kokosowy na patelni i wrzucić pokrojone w plasterki dymki, smażyć chwilę aż się zeszklą.
Następnie wrzucić mięso i obsmażyć je na dużej mocy palnika, co chwilę przewracając na drugą stronę. 
Wlać mleczko kokosowe, dodać pastę curry i zostawić całość pod przykrywką na około 10-15 minut.
Podawać mięso w sosie na ryżu lub makaronie ryżowym posypane szczypiorkiem i sezamem.




Po przygotowania ciasta z porzeczkami i agrestem zostało mi trochę owoców. Postanowiłam przygotować kompot i okazało się, że ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem i napojami u babci :). Lubicie kompoty?


Kompot z porzeczek


szklanka czarnych porzeczek
szklanka czerwonych porzeczek
około 2 litry wody
cukier do smaku - około 4 łyżki

Zagotować wodę z cukrem.
Wrzucić obrane porzeczki, gotować przez 15 minut.
Odcedzić porzeczki z kompotu, napój schłodzić i potem podawać z kostkami lodu.




Na wstępie chciałabym Was ostrzec - uwaga uwaga - można się zakochać, duuużo zdjęć :).  O wakacjach na Zakynthos marzyłam już w zeszłym roku, ale wtedy obraliśmy kierunek na Kretę, która również jest piękna, choć zupełnie inna, zapraszam Was do serii wpisów podróżniczych o Krecie:
Ostatnio opublikowałam dla Was mini poradnik co powinieneś wiedzieć o Zakynthos - zajrzyjcie też tam.

Kiedy ktoś zadaje mi pytanie "co najbardziej lubisz gotować?" to z prędkością światła odpowiadam "kocham piec". Pieczenie mnie relaksuje, sprawia przyjemność, a potem lubię ciastem częstować moich bliskich. Na blogu najwięcej przepisów jest właśnie na ciasta - klik. Poniższe ciasto jest słodkie, ale tą słodycz przełamują kwaskowate owoce.