Nie przepadam za robieniem przetworów, bo wymagają poświęcenia czasu, a ja jestem niecierpliwa. Jednak odpowiednio przygotowane stanowisko, ale także pokrojone wcześniej składniki czy wyparzone już słoiki ułatwiają pracę. Bardzo jestem ciekawa, jak będą smakować te ogórki. 

Ogórki konserwowe
8 słoików
2 kg małych i jędrnych ogórków gruntowych
8 ząbków czosnku
8 liści laurowych
8 gałązek kopru
8 łyżeczek białej gorczycy
kawałek chrzanu
4 łyżeczki czarny pieprz w ziarnach
8 kulek ziela angielskiego

zalewa:
3 litry wody
500 ml octu 10%
8 łyżek cukru
2 łyżki soli

Umyte ogórki wyłożyć w czystych słoikach (umyte słoiki wkładam do piekarnika ustawionego na 100 stopni i trzymam je w tej temp. przez 15 minut). 
Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, liść laurowy, koper, łyżeczkę białej gorczycy, kawałeczek chrzanu, pół łyżeczki czarnego pieprzu i ziele angielskie.
Składniki na zalewę zagotować i wlać ją do słoików, które potem szczelnie zakręcić.
Pasteryzować na mokro lub sucho - ja wkładam do piekarnika na 100 stopni i trzymam je w nim przez 20 minut, a potem wyjmuje i odwracam do góry dnem.
Ogórki zmienią kolor z zielonego na bardziej żółtawy.







Lubię taki dodatek warzyw z grzybami np. do pieczonego kurczaka lub pieczonej karkówki.

Pieczone warzywa z pieczarkami

ziemniaki
marchewka
zwykłe pieczarki lub brązowe
ulubione przyprawy np. papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, kurkuma, curry
sól
oliwa

Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę w plasterki i wymieszać z pieczarkami oraz oliwą. 
Wyłożyć warzywa i grzyby na papierze do pieczenia. 
Posypać przyprawami i piec przez 45 minut w temp. 180 st.C. 




Wciąż szukam pomysłów na obiad w roli głównej ze schabem. Ten sposób na mięso jest bardzo dobry, bo wychodzi ono niezwykle kruche. Schab w sosie musztardowym na pewno Wam zasmakuje. Spróbujcie też schab w marynacie jogurtowej

Schab w sosie musztardowym


4-5 plastrów rozbitego schabu
duża cebula
olej do smażenia
sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, kurkuma, oregano
bulion (ewentualnie gorąca woda) do zalania
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2-3 łyżeczki miodu

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Mięso z dwóch stron doprawić solą i pieprzem czarnym.
Rozłożyć cebulę na brzegach patelni, a na środku podsmażać z dwóch stron kawałki schabu i zostawiać już na patelni.
Zalać całość bulionem lub wodą (którą wtedy doprawić liściem laurowym i zielem angielskim). 
Wsypać przyprawy pieprz ziołowy, kurkumę i oregano. 
Przykryć patelnię i gotować całość przez 30 minut, po czym dodać musztardy i miód i gotować dalej pod przykrywką około 20 minut.


Wydaje mi się, że sezon letni już za nami. W Trójmieście codziennie wieje zimny wiatr, a temperatura spada, choć jeszcze czasem słońce próbuje się przebić przez chmury. Sezon grillowy niby też już minął, a ja proponuję zrobić szaszłyki  z marynowanego schabu w piekarniku na trochę grecki sposób. 

Greckie szaszłyki ze schabu, papryki i pieczarek

500 g schabu
2 czerwone papryki
2 papryki zielone
2 duże cebule
pół opakowania pieczarek
jogurt naturalny
greckie przyprawy do mięsa (oregano, kolendra, papryka, tymianek)
sól 
oliwa

Schab pokroić na w miarę równą kostkę, a następnie włożyć do jogurtu wymieszanego z przyprawami i zostawić na min. godzinę.
Papryki pokroić w kostkę, a cebulę w krążki.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie na min. 30 minut.
Po tym czasie nabijać na patyczki mięso, paprykę, cebulę i pieczarki. 
Szaszłyki przed pieczeniem można skropić oliwą i posypać dodatkowo przyprawami.
Wyłożyć je na papier do pieczenia i piec przez około 30 minut w temp. 200 st. 
W połowie czasu dobrze jest przekręcić szaszłyki na drugą stronę. 
Polecam podawać z oryginalnym greckim tzatzyki - niedługo podam przepis.





W Trójmieście razem z wrześniem przyszła też jesienna pogoda. Nie przepadam za tą porą roku, dlatego na rozweselenie przygotowałam pyszne i proste ciasto ze śliwkami na oleju. To już pora na śliwki, a wszystkie przepisy ze śliwkami znajdują się tu - klik
Proste ciasto ze śliwkami na oleju
3 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 400 g śliwek
duża szczypta cynamonu + trzcinowego cukru
tłuszcz+bułka tarta do wysmarowania blachy
Utrzeć jajka z cukrem na jasną masę.
Wlać mleko z olejem i zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem od pieczenia i krótko zmiksować.
Dół okrągłej blachy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (można całość wyłożyć), a brzegi wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą aby brzegi były chrupiące.
Do blaszki wlać ciasto.
Śliwki przekroić na pół, pozbyć się pestki i skórką do dołu układać na cieście.
Śliwki posypać cynamonem i cukrem trzcinowym. 
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę. 

Lubicie placki ziemniaczane? To spróbujcie koniecznie także tych z cukinii. Pomimo, że nie za samą cukinią jakoś nie przepadam to w formie placuszków mi smakuje. Razem z jogurtem greckim i wędzonym łososiem to super pomysł na obiad czy kolację. Polecam Wam też zakręconą tartę z cukinią i marchewką.
Placki z cukinii z wędzonym łososiem
2 średnie cukinie (ok. 500 g) 2 jajka około 6 łyżek mąki pszennej olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie jogurt grecki lub śmietana 18% wędzony łosoś świeży koperek Umyte cukinie zetrzeć na tarce - w sezonie letnim można dostać cukinie z małą ilością pestek i wtedy można je zostawiać, jeśli środek jest miękki to trzeba środek wydrążyć. Dodać jajka, mąkę i przyprawy - wymieszać razem. Smażyć na oleju kokosowym lub rzepakowym nakładając łyżką ciasto na patelnie i rumienić z dwóch stron. Podawać z gęstym jogurtem greckim lub śmietaną 18% lub domowym sosem czosnkowym i kawałkami wędzonego łososia. Ozdobić świeżym koperkiem.