W połowie lipca, w pewne upalne po południe uczestniczyłam razem z moją towarzyszką Ewcią w bardzo fajnych warsztatach "Kulinarnej Akademii Książęcego". Warsztaty podzielone były na dwa panele: kurs degustacji piwa oraz warsztaty kulinarne. 

Spotkanie rozpoczęliśmy rozmowami na temat kultury piwa, które poprowadził sensoryk i trener piwny Marek Gogola. Uczyliśmy się profesjonalnej degustacji piwa i dowiedzieliśmy się, że np. Książęce Ciemne Łagodne wydobywa smak deserów, Czerwony Lager spisze się w daniach kuchni polskiej, Książęce Ryżowe idealnie nada się podczas upałów, a Pszeniczne podkreśla smak drobiu i ryb. 






fot. Książęce
Po piwnej części przeszliśmy do gotowania pod okiem Szefa Kuchni Jurka Sobieniaka, Andrzeja Andrzejczaka i .... . Przygotowaliśmy dania z dodatkiem piwa lub dedykowane konkretnym wariantom Książęcego. Razem z Ewą przygotowywałyśmy ceviche - czyli rodzaj sałatki z marynowaną rybą (u nas łosoś) w soku z limonki z dodatkiem czerwonej cebuli, kwaśnych jabłek, papryczki chilli, miodu podawaną z galaretką z soku brzozy. Wzięłyśmy się też za zrobienie salsy pomidorowej. 









Steki z selera z serem bursztynem w formie koszyczka.




Salsa pomidorowa na ostro z jeżyną, dorszem i porzeczkami.





 Ceviche z łososia z jabłkami i miodową galaretką z soku z brzozy.




Udziec z indyka z marchewką i fasolką.



Podpłomyki z pastą białej fasoli z suszonymi pomidorami i salsą z bakłażana oraz rukolą.


Karczek w sosie śliwkowym z kruszonką anyżową z pumpernikla.



Waniliowe lody z prażonymi orzechami w piwnym karmelu z porzeczką.



Wszystkie dania były wybitnie dobre i rozpływające się w ustach :). Dziękuję prowadzącym za genialne warsztaty :).

ja, szef Jurek i Ewa

W takie upały spełniają się szybkie i proste przepisy, a że trwa sezon na jagody to nie można obok nich przejść obojętnie. Borówki są tak pyszne, że najchętniej zjadam je prosto z miseczki. Tym razem zrobiłam lody borówkowe na patyku. Przepisy z borówkami:


Lody jogurtowe z borówkami
lody z borówkami, lody jogurtowo borówkowe, lody jogurtowe z borówkami, lody z borówkami przepis

pół opakowania dużego jogurtu greckiego
pół szklanki borówek
łyżka miodu/cukru pudru

Jogurt zmiksować z borówkami i miodem lub cukrem pudrem na mus.
Przelać do pojemniczków na lody.
Schłodzić w zamrażalce przez kilka godzin.
W celu łatwiejszego wyjęcia lodów pojemniczek należy polać ciepłą wodą.

lody z borówkami, lody jogurtowo borówkowe, lody jogurtowe z borówkami, lody z borówkami przepis

lody z borówkami, lody jogurtowo borówkowe, lody jogurtowe z borówkami, lody z borówkami przepis

Ogórki małosolne powinny znaleźć się w każdym domu. Nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, a nadają się doskonale na kanapki, do obiadu czy jako przekąska. Sezon ogórkowy uważam za rozpoczęty, więc przepis na ogórki małosolne Wam przedstawiam, bo na kiszone ogórki znajdziecie tutaj - klik

Ogórki małosolne
ogórki małosolne przepis

1 kg twardych ogórków
1,5 l wody
1,5 łyżki soli
baldachimy kopru
2-3 liście wiśni
kilka ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu + liście chrzanu

Ogórki dokładnie umyć. 
Zagotować wodę z solą - odstawić do ostudzenia, ma być lekko ciepła, nie zimna i nie gorąca.
Ogórki układać w dużym szklanym słoju, przekładając je koprem, liśćmi wiśni, przekrojonymi ząbkami czosnku i kawałkami chrzanu.
Zalać ogórki przygotowaną wodą z solą.
Na wierzchu ułożyć liście chrzanu i przycisnąć ogórki np. małym talerzykiem, na talerzyku można położyć wyparzony kamień - wszystkie ogórki muszą być pokryte wodą.
Odstawić w miejsce niezbyt nasłonecznione.
Ogórki gotowe są po 3 dniach. 



ogórki małosolne, ogórki małosolne przepis, najlepsze ogórki małosolne, przepis na ogórki małosolne

Chłodniki to idealne zupy na lato, bo przyjemnie chłodzą i są robione ze świeżych warzyw. Chłodnik z botwinki, czyli klasyczny przepis na chłodnik litewski urozmaiciłam dodatkiem szynki, takie małe coś na ząb. Polecam przepisy na:

Chłodnik z botwinki z szynką
chłodnik z botwinki, chłodnik z botwinki z szynką, chłodnik różowy, przepis na chłodnik

pęczek botwinki z małymi buraczkami
pęczek rzodkiewek
2 świeże ogórki
0,5 l wody
500 ml zsiadłego mleka/kefiru
500 ml maślanki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
łyżeczka cukru
szczypiorek/koperek
około 150 g szynki konserwowej
do podania: jajko na twardo

W garnku zagotować wodę, potem dodać posiekane drobno buraczki z łodyżkami, a po jakimś czasie liście botwinki oraz sok z cytryny.
Wystudzić i dodać następnie starte na tarce drobno rzodkiewki i ogórki.
Dolać zsiadłe mleko lub kefir oraz maślankę, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać łyżeczkę cukru.
Na koniec wmieszać pokrojoną drobno szynkę konserwową oraz posiekany szczypiorek i koperek.
Podawać schłodzone z ugotowanym jajkiem na twardo.

chłodnik z botwinki, chłodnik z botwinki z szynką, chłodnik różowy, przepis na chłodnik

Dzięki Księgarni internetowej Gandalf spełniam swoje marzenia o powiększaniu kulinarnej biblioteczce. Tym razem wybór padła na "Nigellissmę" słynnej Nigelli. Zapraszam do przeczytania recenzji. 

"Nigellissima.Włoskie inspiracje."
Nigella Lawson
Wydawnictwo: Filo
Stron: 274
Na początku chciałabym zaznaczyć, że ta książka nie jest moją pierwszą książką Nigelli. Książki Nigelli kupuję w ciemno, bo lubię - po prostu. "Nigellissima" to książka, w której znajdziemy przepisy inspirowane włoską kuchnią. Nie będą to w większości typowe klasyki, a jedynie interpretacje włoskich przepisów. Włoska kuchnia opanowuje świat, bo jest prosta, szybka, a przy tym bardzo apetyczna, jednakże wymaga też odpowiednich funduszy na zakup najlepszej jakości składników.


W spisie treści dowiadujemy się, że książka podzielona jest na 5 rozdziałów: makarony, mięso i ryby, warzywa i przystawki, słodkości oraz Boże Narodzenie po włosku. W sumie w książce znajduje się ponad 100 przepisów. 


We wstępie Nigella przybliża nam swoją włoską naturę - począwszy od tego, jak zdawała egzaminy na studia, potem, jak ciężko pracowała we Włoszech, jako pokojówka i to właśnie tam rozpoczęła się jej przygoda z włoską kuchnią.
Pod koniec wstępu autorka podaje kilka praktycznych informacji na temat stosowanych składników w przepisach.


W tym momencie rozpoczyna się pierwszy rozdział "Makarony". Trochę jestem zdziwiona, że książka nie rozpoczyna się przystawkami, które są w środku publikacji, bo przecież włoskie antipasti jest równie słynne, co makarony. 


W tym dziale są przepisy na makarony wegetariańskie, mięsne, z owocami morza, na zapiekanki makaronowe, ale nie ma tutaj klasycznej lasagne (jest taka z mozzarellą i szynką), nie ma carbonary, ale jest spaghetti z kalmarami. 


Każdy przepis opatrzony jest słowem wstępu, jakąś historią, dzięki której czuć miłość do gotowania autorki i czuć ognisko domowe, które tworzy swoimi potrawami. Z reguły nie lubię dłuższych wstępów niż 2-3 zadania, ale te w książkach Nigelli czytam z wielkim zainteresowaniem - to są takie jakby przystanki. Przy przepisach podana jest ilość porcji, lista składniki i opis przygotowania z zaznaczonymi ważniejszymi fragmentami.


Mięsożercy znajdą w tej książce prawdziwą ucztę, jest sporo przepisów z owocami morza, ale także Nigella pokazuje nam kilka prostych aczkolwiek apetycznych dodatków do obiadów.






Fotografie są autorstwa Petriny Tinslay i są naprawdę rewelacyjne - apetyczne, zajmują sporą część stron i książka bardzo zyskuje na nich, to zdjęcia czynią ją bardzo atrakcyjną.


Nigella fanka słodkości przedstawia w tej publikacji dużo słodkości. Jest klasyczna panna cotta, ale mniej klasyczyne tiramisini, kilka owocowych pozycji - wszystkie miałabym ochotę zjeść i przygotować. 



Bardzo ciekawym działem jest Boże Narodzenie po włosku - nie wydaje mi się byśmy skorzystali z tych przepisów podczas świąt, ale podczas eleganckich kolacji czy innych uroczystości już tak.







Dzięki tej książce przygotowałam swoją własną przyprawę do makaronu - taką, co się wrzuca do ugotowanego makaronu na patelnię i raz dwa mamy gotowe danie. Ze sporą ilością przepisów mam problem - są składniki ciężko dostępne (szalotka bananowa) albo dużo droższych składników, myślałam, że znajdę tu większość klasyków, ale się zaskoczyłam - mało tu klasyków, więcej innych włoskich przepisów ( to nie jest minus, to kwestia nastawienia). To pierwsza książka Nigelii, która nie do końca mnie przekonała. 



Pod koniec książki znajdziemy cenne uwagi dotyczące przygotowania konkretnych produktów z działów oraz indeks alfabetyczny z podziałem na składniki.  



"Nigellissima" to książka dla bardziej zaawansowanych kucharzy, którzy szukają czegoś nowego w kuchni włoskiej. Niby danie są proste, ale mnie coś od nich odciąga - prostota przeplata się z dużą ilością składników. Sama Nigella zaznacza, że wiele typowo włoskich przepisów znajduje się w Jej poprzednich książkach, dlatego tutaj nazwy są pozamieniane, składniki nietypowe - trochę ciężko się w tym połapać, czy to jednak typowo włoska kuchnia, czy jednak międzynarodowa w takim razie. Jednakże książka jest pięknie wydana i warto ją mieć w swojej biblioteczce, bo gotowanie Nigelli jest pełne luzu, a opis przygotowania bardzo dobrze i jasno napisany. 
 Do kupienia tutaj - klik.





Prosty lody z nutellą na patyku! Wystarczą tylko dwa składniki - nutella i mleko, czyli połączenie idealne. Dzieci będą zachwycone. Inne przepisy na lody:

Lody z nutellą 
lody z nutellą przepis, lody czekoladowe

szklanka mleka
3 łyżki nutelli

Mleko zmiksować z nutellą na jednolitą masę.
Przelać do pojemniczków na lody.
Wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
W celu łatwiejszego wyjęcia lodów należy pojemnik polewać przez chwilę gorącą wodą.

lody z nutellą przepis, lody czekoladowe

lody z nutellą przepis, lody czekoladowe

lody z nutellą przepis, lody czekoladowe

Tydzień temu tworzyłam menu degustacyjne w Restauracji Pod Łososiem - więcej o spotkaniu napiszę niebawem. Ewa i Malwina tworzyły dania wegańskie i bezglutenowe, a spod ich rąk wyszedł cudny chłodnik pomidorowo-truskawkowy, na który przepis podaję Wam poniżej. Spróbujcie też:
chłodnik ogórkowy
chłodnik litewski.

Chłodnik pomidorowo-truskawkowy
chłodnik truskawkowo-pomidorowy, chłodnik pomidorowy, chłodnik pomidorowy z truskawkami, nietypowy chłodnik, przepis na chłodnik
4 malinowe pomidory (ok. 800 g)
ok. 300 g truskawek
marynowany lub ugotowany burak (można pominąć, ale nadaje kolor)
2 szalotki
kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
sól morska 
sok z połowy limonki
4-5 łyżek cukru trzcinowego
2-3 łyżki octu balsamicznego
3-4 łyżeczki rozgniecionego różowego pieprzu
świeża mięta

Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i włożyć je do miski.
Do miski dodać 200 truskawek, marynowanego buraka oraz pokrojone szalotki.
Całość zmiksować na gładki mus, który potem doprawić solą i zielonym pieprzem.
Zmiksować ponownie, rozlać do kieliszków i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Część pozostałych truskawek przekroić na ćwiartki, a część zostawić w całości.
Cukier wsypać na rozgrzaną patelnię i zrobić karmel, do którego potem wrzucić pokrojone truskawki, rozgnieciony różowy pieprz i dolać ocet balsamiczny.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Chłodnik wyjąć z zamrażalnika, na wierzch dodać wymieszane świeże truskawki razem ze skarmelizowanymi. 
Ozdobić miętą. 

chłodnik truskawkowo-pomidorowy, chłodnik pomidorowy, chłodnik pomidorowy z truskawkami, nietypowy chłodnik, przepis na chłodnik


Niesamowicie aromatyczna, intensywnie pachnąca w kolorze mocnego różu - konfitura z płatków róży dla romantyków i nie tylko. Idealna do nadziewania pączusi, ale także do tortów, ciasteczek i herbatki. Zbierajcie płatki pachnące, bez oznak starzenia z róży pomarszczonej Rosa rugosa. Inne przepisy z różami:

Konfitura z płatków róży
konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża
płatki róży
cukier 
łyżeczka soku z cytryny

Płatki róży delikatniej przepłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia.
Odciąć białe końcówki - zawierają w sobie goryczkę.
Zważyć płatki róży i odmierzyć dwa razy więcej cukru niż waga płatków. 
Stopniowo wrzucać płatki do moździerza lub makutry, powoli dosypywać cukier i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodać sok z cytryny dla podtrzymania koloru. 
Przełożyć do wyparzonego słoika, trzymać w lodówce.

konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża


konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża

Kiedy najdzie nas nagła ochota na grillowanie, albo goście są już w drodze, to polecam zrobić bardzo szybką, prostą i z dostępnych zazwyczaj składników w każdym domu. Co mnie zawsze zadziwia to fakt, że znika raz dwa i wszystkim smakuje (pomimo, że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem...:) ). Do tego rewelacyjny kurczak w marynacie jogurtowej i wszyscy będą zadowoleni. Poleca się też:

Szybka surówka na grilla
surówka na grilla, sałatka na grilla, sałatka do grilla, surówka do grilla
2-3 pomidory
świeży ogórek
mała cebulka
szczypiorek
trochę oleju lub oliwy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Pomidora pokroić w kostkę, ogórka obrać lub nie ze skórki i również pokroić w kostkę.
Szczypiorek porwać lub posiekać drobno. 
Cebulkę sparzyć wrzątkiem i pokroić.
Wszystkie warzywa wymieszać, polać łyżką oleju lub oliwy i skropić sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Oryginalny przepis na tiramisu znajdziecie tutaj. Przepis na tiramisu truskawkowe najlepsze pod słońce tu, a dzisiaj prezentuje przepis na tiramisu truskawkowe w pucharkach bez alkoholu, idealne dla dzieci - biszkopty namaczane w herbacie malinowej. Pysznie! Na kwiatową ucztę poleca się różane tiramisu, tylko dla marzycieli i romantyków :).


Tiramisu truskawkowe w pucharkach
2-3 porcje
tiramisu truskawkowe, tiramisu truskawkowe przepis, parfait truskawkowe, tiramisu w pucharkach, tiramisu truskawkowe w pucharkach

garść truskawek
125 g mascarpone
żółtko
łyżka cukru 
herbata malinowa
podłużne biszkopty
pistacje

Zaparzyć mocną herbatę malinową i ostudzić.
Namaczać w niej biszkopty przez chwilę, które następnie szybko skruszyć na dno pucharków.
Żółtko z cukrem przełożyć do małego garnuszka i ubijać je na parze - nad kąpielą wodną.
Masa ma stać się jasna. 
Żółtka z cukrem wymieszać z mascarpone i rozdzielić między pucharki, kłaść na biszkopty.
Na wierzchu każdego pucharku/szklanki rozłożyć przekrojone truskawki, które posypać pistacjami pokruszonymi. 

tiramisu truskawkowe, tiramisu truskawkowe przepis, parfait truskawkowe, tiramisu w pucharkach, tiramisu truskawkowe w pucharkach