Kiedy po raz pierwszy spróbowałam zupy z pieczonych buraków w Cynamonie Gdynia to wiedziałam, że zrobię coś podobnego w domu. Dzisiaj serwuję Wam mus z buraków i mandarynek z korzenną nutą i pistacjami, idealny na świąteczną przystawkę. Do przygotowania musu użyłam blender Electrolux ESTM 1456, to nie tylko doskonała pomoc podczas świątecznych, kulinarnych przygotowań, ale także doskonały pomysł na prezent :) Blendery oraz inne przydatne prezenty dla niej, dla niego i dla dziecka można kupić na www.NEO24.pl

Kiedy przychodzi zima zaczynam pić nałogowo wieczorami herbatę. Koniecznie z miodem i przyprawami, które rozgrzewają. Do tego dobra książka lub film i od razu człowiek czuje się lepiej. Polecam Wam  herbatę z pomarańczą, żurawiną i goździkami.

Herbata z pomarańczą, cynamonem i anyżem
rozgrzewająca herbata, przepis na herbatę, herbata z cynamonem, herbata z anyżem, herbata z pomarańczą

2 łyżeczki czarnej herbaty
2 plastry pomarańczy
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
miód z owocami (Pucer)

Herbatę zalać wrzątkiem, dodać suszone plastry pomarańczy, anyż i cynamonem (ja do jednej filiżanki dodaję anyż, a do drugiej cynamonem).
Kiedy herbata nie będzie gorąca dolać miód z owocami, u mnie z poziomkami i wiśniami.





Jakiś czas temu dostałam do przetestowania nowy produkt Dr. Oetker, czyli kolorowe barwniki spożywcze w żelu. Do wyboru mamy 4 kolory: czerwony, żółty, zielony i niebieski, które można łączyć ze sobą i otrzymać inne kolory. Barwniki zapakowane są w niewielkie tubki, z których produkt łatwo można dozować. Barwniki Dr. Oetker są termostabilne, dlatego można je dodawać nie tylko do kremów, ale także do pieczenia ciast. Kolory są ładne, choć trzeba barwnika dużo więcej użyć niż w przypadku barwników spożywcze, które do tej pory stosowałam. Bardzo się cieszę, że firma wypuściła jako pierwsza barwniki dostępne w sklepach stacjonarnych. 

Tęczowa panna cotta
tęczowa panna cotta, panna cotta kolorowa, panna cotta barwniki, barwniki dr oetker

4 x 1/3 szklanki śmietanki 30%
4 x 1/3 szklanki mleka
4 x łyżeczka cukru
4 x pół łyżeczki żelatyny
4 tubki barwników spożywczych w kolorze czerwonym, niebieskim, żółtym i zielonym
kolorowa cukrowa posypka

Przygotowanie rozpocząć od zagotowania 1/3 szklanki śmietanki i 1/3 szklanki mleka z łyżeczką cukru.
Odstawić z palnika, dodać pół łyżeczki żelatyny, porządnie rozmieszać i dodać pół tubki pierwszego barwnika (u mnie niebieski). 
Masę wylać na dno słoiczka, pucharku czy kieliszka i zostawić do stężenia, na minimum godzinę.
Przygotować kolejną warstwę, analogicznie do pierwszej - jeśli jest już gotowa, zostawić trochę do wystudzenia (nie może być ciepła, bo rozpuści potem nam już stężałą pierwszą warstwę), a potem wlać do słoiczka.
Powtórzyć czynność aż do uzyskania 4 warstw.
Wierzch można posypać cukrową posypką.






Miody z Pasieki Pucer poznałam na targach Natura Food w Łodzi (relacja). To było pierwsze stoisko, do którego podeszliśmy i zachwyciliśmy się od razu miodami z owocami. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam produkty z tej pasieki, bo uważam, że są naprawdę warte uwagi, a przed świętami warto pomyśleć o zdrowym i słodkim prezencie.
Historia tego rodzinnego gospodarstwa zaczęła się już w 1957 roku, a wraz z kolejnymi latami pasieka stopniowo się rozrastała, pasja do pszczół była zaszczepiana od młodych lat i potem przekazywana kolejnym pokoleniom.  Dzisiaj pasieką zarządzają Dariusz i Małgorzata Pucer. Aktualnie Pasieka Pucer liczy 3 pasieki i ponad 800 pni pszczelich, które znajdują się na terenie Warmii i Mazur.

Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Tym razem urozmaiciłam sobie posiłek przygotowując do nich prażone jabłuszka z cynamonem, a całość polałam miodem. Na stole postawiłam też szklankę 100% soku multiwitamina Tymbark bez konserwantów i dodawanego cukru. Okazuje się, że nie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania by dostarczyć do organizmu pierwszą dawkę witamin, która pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień.

Placuszki z prażonymi jabłkami
placuszki z prażonymi jabłkami, pancakes z jabłkami, placuszki, pancakes, prazone jabłuszka

szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
jajko
2 łyżki oleju
szklanka mleka

jabłko
łyżka cukru
3 łyżki wody
cynamon
miód

Przygotowanie rozpocząć od obrania jabłek, pozbawieniu ich gniazd nasiennych i pokrojeniu w kostkę.
Wrzucić je do rondelka, dodać cukier i wodę.
Gotować kilka minut pod przykrywką, co jakiś czas przemieszać.
Kiedy będą szkliste dodać cynamon i chwilę razem dusić.
Odstawić na bok i przygotować placuszki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Jajko zmiksować z olejem i mlekiem.
Całość zmiksować ze sobą i odstawić na 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta, przekręcić na drugą stronę po pojawieniu się pęcherzyków.
Placuszki powinny być rumiane z obu stron.
Placuszki układać jeden na drugi - nie tracą ciepła.
Na wierzch wyłożyć prażone jabłuszka, całość polać miodem.



Kolację w Restauracji Rondel w Sopocie wygrywa osoba, która napisała wierszyk:

"W Sopoćkowie przy Monciaku stoi Rondel na deptaku.
RONDEL,RONDEL....Cóż to jest?
A.....To tam,gdzie dają jeść.
Miło,smacznie,talerz pełen.
Nie zapłacisz tam za wiele.
Potraw wybór jest wspaniały.
Pełny talerz! Doskonały !!!!!!
Gospodarze Cię żegnają,pusty talerz zabierają.
Wiesz,że wrócisz razy wiele
I z rodziną,z przyjacielem
Znów dostaniesz dobrze zjeść
Nogi Cię nie będą nieść.
Opowiadaj wszystkim w koło,
że w RONDELKU smacznie tanio i wesoło:) "

Gratuluję serdecznie!!!
Z wygranym skontaktuje się mejlowo. 

Jakiś czas temu pokazywałam Wam działanie suszarki spożywczej (klik), a dzisiaj chciałabym napisać, jak uzyskać suszone jabłka, które są doskonałą przekąską, ale też świetnie smakują w herbacie czy grzańcu. Takie jabłuszka idealnie sprawdzą się także, jako dekoracja stołu na Boże Narodzenie, ale można je także zawiesić na choince, jako zdrowe i biologiczne ozdoby.


Suszone jabłka
suszone jabłka, chipsy jabłkowe, jak suszyć jabłka

kilka jabłek
sok z cytryny

Jeśli chodzi o gatunek jabłek to spytajcie o takie mało soczyste, bardziej zbite i słodkie.
Wydrążyć środek jabłek - ręcznie zajmuje to trochę czasu, ale można nabyć specjalny sprzęt do tego.
Jabłka razem ze skórkami (jeśli nie lubicie zrezygnujcie) należy pokroić na cienkie krążki (im bardziej cienkie będą, tym szybciej się ususzą).
Można skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Suszyć kilka godzin - na moim sprzęcie, przy użyciu jednej grzałki, zajęło to 5 godzin - do satysfakcjonującej chrupkości. 
Osobiście lubię jabłka wysuszone, ale jeszcze elastycznie. 
Jabłka powinno przechowywać się w papierowych torebkach, albo nieszczelnie zamkniętym słoiczku.